placek niebo - 1500 przepisów (strona:83/100)

Gulasz z indyka z suszonym pomidorem, kukurydzą i marchewką 86

Dzień dobry :-) Oprócz placków przed świętami i w trakcie trzeba coś jeszcze jeść :-) Bardzo fajną i smaczną propozycją jest gulasz. Moi panowie bardzo lubią, więc co jakiś czas robię i mam ich z głowy dwa dni jeśli chodzi o obiady oczywiście ;-) Tym razem gulasz z indyka z marchewką, kukurydzą i suszonym pomidorem. Wyszedł pyszny, delikatny i treściwy. Polecam i miłego(...)reszty do garnka. Gotujemy jeszcze z 10 minut. 6. Po tym czasie zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę, mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe.  Jak podczas gotowania odparowało by nam za dużo płynu, możemy dolać szklankę wody, tak samo jak nasz gulasz byłby za gęsty. Jeśli lubimy bardziej pomidorowy smak, możemy dodać passatę. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Smacznego

kruche babeczki
PIEROGI LENIWE Z BATATÓW. BEZGLUTENOWE. 153

znaczy, że wychodzi z nas leń. Ba, my to robimy z dobroci serca. Dlaczego? Bo właśnie w ten sposób litujemy się nad uszami facetów, którzy przy lepieniu pierogów słyszą wiele i uciekają wzrokiem na widok wałka. Tak więc nie z wrodzonego "niechcemisię", a z łaski/zaradności/oszczędności zrobiłyśmy LENIWE. By jednak słowo to nie miało negatywnego wymiaru(...)drugi dzień. Możemy więc stwierdzić, że jedliśmy jadalną plastelinę o smaku marchewki. Matko. Brzmi jak nowa seria opowieści Plastusia. Odcinek "O kuchnia!".  Z leniwymi jest trochę jak z plackami ziemniaczanymi - każdy je je inaczej, z innym dodatkiem. Te przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem

Wypisz Wymaluj
Calzone 164

razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy go nie tylko miłośnikom smaków Italii. Calzone 80g drożdży łyżeczka cukru/zdrowszego słodzidła żółtko jajko 200g masła 5 łyżek śmietany 5 łyżek mleka 500g(...)czasie pokroić ogórka, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę). Placek posmarować sosem pomidorowym, zostawiwszy ~1cm czystego brzegu i na połowę wyłożyć dowolną ilość składników w dowolnej konfiguracji oraz proporcjach. Tutaj niestety miałam mały

Przepysznik - BLW i nie tylko
Nadział babę na pisiorka 210

który będę często zaglądać ;)  Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego(...)took the recipe for the poteto cake from http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. But I change it a little the original recipe and sausage and bacon I substitute herbs. By the way this blog is very inspiring and i will definitely visit often ;)Ingredients: 4 medium potetos 3 tablespoons of flour egg onion basil, parsley salt to taste Preparation:Grater

bastalena
Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 130

P yszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem

SzczyptaSmaQ
Miodowa krówka. 202

Witajcie :) Sobota, wszyscy w domu, wiec przydało by się pyszne ciasto do kawki :)a że za oknem prawdziwa zima postanowiłam upiec pyszne miodowe ciasto z masą krówkową i masą budyniową. Do masy dodałam odrobinę wyśmienitych cytrynek w rumie które dostałam od firmy Eterno . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Mlyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice(...)przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie  lubicie to nie musicie i  utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku

Sama słodycz i szczypta chili
174. Baklawa 311

by pomyślał, że jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie(...)wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako warstwę. Na to układamy

Jadło i czytadło
Bawole oczy z czereśniami 165

mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie(...)mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru masło Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzony budyń. Krem wykładamy na ciato z kulkami, przykrywamy ostudzonym biszkoptem Polewa

Cynamonowe szczęście
Madam Walewska 105

Witajcie w czasie przedświątecznym, pomimo tego, iż nie ma śniegu, przygotowania do Świąt przebiegają u nas niezwykle sprawnie - jak nigdy - rzec by można. W czasie przed - świątecznych pląsów (w jednej ręce z mopem, a w drugiej z wałkiem ;) pojawiła się jedna wielka niewiadoma niespodzianka.  Wjechała na salony, nie myśląc nawet o tym, żeby się do kuchni udać..... Madam Walewska(...)Ubiór rodem z epoki baroku : suknia - satynowa - z białek trzepanych z cukrem na sztywno (jakby wykrochmalona jakaś) przeplatana koralikami z czarnej porzeczki, co by ciężkości odpowiedniej nadały, a satyna w fałdy stosownie się układała. Koraliki porzeczkowe przetykają mizernie podpieczone płatki migdałów, nadając jej lekkości. Pod satynową powłoką kryje się grzewcza warstwa budyniowa z dodatkiem procentowym (Amaretto - Kuchnia a la Italiana

Kuchnia smaków
Keto pecan pie (Paleo, LowCarb) 88

orzechy włoskie , żeby miało bardziej lokalny charakter. Wtedy będzie to po prostu ciasto orzechowe… I to bardzo dobre ciasto! My nie celebrujemy Thanksgiving, jednak i u nas okazji by upiec pyszne ciasto z darami jesieni nie brakuje… Listopad także w naszym kraju obfituje w święta i okazje do spotkań w rodzinnym gronie, co przekłada się także na zwiększoną(...)typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska Keyword ciastka kruche , ciasto kokosowe , jajka , placek orzechowy Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Spód 1 jajko Spód szklanki mąki kokosowej 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki

Modern Cave Girl
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 177

pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także  smarowanie jej oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące, a wewnątrz wilgotne.  Najpopularniejsza z rozmarynem, oliwkami, solą morską, szałwią i oliwą, przygotowywana jest także w wersji(...)posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.  Można także wyrabiać mikserem. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek ok. 40 x 40 cm. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

KUCHARNIA
Bajgle w wersji slow 162

przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje

Kulinarne przygody Gatity
#2 – Warmia i Mazury 127

które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania(...)Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy jeszcze ciepłe.   Olsztyńskie plińce Placki ziemniaczane to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z moją babcią. Pamiętam kiedy byłam dzieckiem, a ona stała w swojej maleńkiej kuchni i przygotowywała placki, które podawała wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Olsztyńskie plińce to również placki ziemniaczane, tyle że przygotowuje się je nieco inaczej

Życie ze smakiem
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 178

brzuchach mojej żarłocznej rodzinki. Pochłaniali jeszcze ciepłe, mimo , że chwilę wcześniej zajadali obiad. Chyba to te promienie słońca na tarasie tak na nich podziałały, w końcu to nie norma, by w marcowe popołudnie biesiadować na tarasiku. Pogoda nam sprzyja, drożdżóweczki do popołudniowej kawki na tarasie były więc idealne. Gorąco polecam !  Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi zmianami, polegającymi głównie(...)znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm).Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch

Smaczne Zdrowe
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 138

kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni z wiśniami. W zamrażalniku(...)wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmując, zmniejsz temperaturę do 170°C. Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie. Z uwagi na dodatek jajka będzie miękka. Z samymi żółtkami powinna mieć bardziej zwięzłą strukturę

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania