placek niebo - 1500 przepisów (strona:83/100)

Keto pecan pie (Paleo, LowCarb) 96

orzechy włoskie , żeby miało bardziej lokalny charakter. Wtedy będzie to po prostu ciasto orzechowe… I to bardzo dobre ciasto! My nie celebrujemy Thanksgiving, jednak i u nas okazji by upiec pyszne ciasto z darami jesieni nie brakuje… Listopad także w naszym kraju obfituje w święta i okazje do spotkań w rodzinnym gronie, co przekłada się także na zwiększoną(...)typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska Keyword ciastka kruche , ciasto kokosowe , jajka , placek orzechowy Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Spód 1 jajko Spód szklanki mąki kokosowej 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki

Modern Cave Girl
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 194

pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także  smarowanie jej oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące, a wewnątrz wilgotne.  Najpopularniejsza z rozmarynem, oliwkami, solą morską, szałwią i oliwą, przygotowywana jest także w wersji(...)posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.  Można także wyrabiać mikserem. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek ok. 40 x 40 cm. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

KUCHARNIA
Bajgle w wersji slow 172

przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje

Kulinarne przygody Gatity
#2 – Warmia i Mazury 138

które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania(...)Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy jeszcze ciepłe.   Olsztyńskie plińce Placki ziemniaczane to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z moją babcią. Pamiętam kiedy byłam dzieckiem, a ona stała w swojej maleńkiej kuchni i przygotowywała placki, które podawała wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Olsztyńskie plińce to również placki ziemniaczane, tyle że przygotowuje się je nieco inaczej

Życie ze smakiem
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 185

brzuchach mojej żarłocznej rodzinki. Pochłaniali jeszcze ciepłe, mimo , że chwilę wcześniej zajadali obiad. Chyba to te promienie słońca na tarasie tak na nich podziałały, w końcu to nie norma, by w marcowe popołudnie biesiadować na tarasiku. Pogoda nam sprzyja, drożdżóweczki do popołudniowej kawki na tarasie były więc idealne. Gorąco polecam !  Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi zmianami, polegającymi głównie(...)znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm).Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch

Smaczne Zdrowe
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 149

kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni z wiśniami. W zamrażalniku(...)wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmując, zmniejsz temperaturę do 170°C. Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie. Z uwagi na dodatek jajka będzie miękka. Z samymi żółtkami powinna mieć bardziej zwięzłą strukturę

Anioszek w kuchni
6. Prawie naleśniki z otrębów 179

Co za dzień! Byleby ta piękna pogoda utrzymała się jak najdłużej! Dzisiaj krótko. Wraz z moim facetem idziemy na analizę masy i składu ciała, w celu

Be Fit Be Strong
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 191

cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze. Rzekomo oryginalna wersja jest przygotowywana z samych ziemniaków, raz nawet przetestowałam taką wersję i muszę przyznać, że wersja mojej babci jest o niebo lepsza. Dziś przedstawię właśnie jej wersję, lecz z nieco innym nadzieniem. To co, głodni? Zapraszam!!! Składniki na kartacze (cepeliny) w sosie(...)wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami

Rozpustne gotowanie
Aromatyczna tarta z burakami 177

Końcówka wiosny zobowiązuje do wykorzystywania różnych zasobów piwnicy i szafek. U nas wciąż sporo buraków czerwonych. W lodówce znalazł się kawałek zapomnianego, ale wciąż zdrowego chrzanu

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy drożdżowe 1160

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie

Grunt to przepis!
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 211

się na plaży. Podziwiam i jednocześnie gardzę ich głupotą, szczególnie w chwili, kiedy zbliża się do południa, czyli najwyższej temperatury (promienie słońca padają prostopadle do powierzchni Ziemi). Zamiast leżeć plackiem, lepiej spacerować. Koniecznie z nakryciem głowy, kremem z silnym filtrem i ogromną butelką chłodnej wody mineralnej. 1. Woda, woda i jeszcze raz woda.    Nie polecam w takie upały(...)funkcji fizjologicznych jest ochładzanie naszego organizmu. Do tego też rozgrzewamy się od wewnątrz, więc temperatura wokół nas nie wydaje się tak tragicznie wysoka.     Jednocześnie trzeba pamiętać, by pić taką herbatę z umiarem i dodatkowo popijać wodą. Herbata bowiem w nadmiarze wypłukuje magnez, podobnie jak kawa. Czarna herbata zawiera także kofeinę, więc może działać bardzo pobudzająco. 4. Klimatyzacja

W kuchni Karmel-itki
PLACUSZKI CUKINIOWE 130

słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo(...)przekonać. Tak, tak, odbieraj to jako zaproszenie! :))Więcej naszych przepisów: tutaj,+ Jeśli spodobał Ci się przepis i cierpisz na niedosyt – zaobserwuj i polub by być na bieżąco!SMACZNEGO

Wypisz Wymaluj
Pierogi z serem 135

wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie. Na cieplejsze dni obiad idealny! Składniki 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 60 ml oleju pół łyżeczki soli(...)mieszamy twaróg ze śmietanką, cukrami i skórką z cytryny. Skórka „podkręci” smak farszu i doda świeżości całemu daniu. Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki (ja jestem zwolenniczką bardzo cienkiego ciasta, ale wiem, że niektórzy wolą nieco grubsze, więc dopasujcie grubość zgodnie ze swoimi upodobaniami). U mnie to około 2-3 mm. Ciasto nie może

Analiza Smaku
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 127

dzikimi ziołami i roślinami przyprawowymi, występującymi często endemicznie, czyli tylko w określonych regionach. Było to jednym z czynników dla różnic występujących w poszczególnych mieszankach, które zachowały się tradycjach lokalnych. Ba! A nawet rodzinnych, gdyż każda gospodyni miała swój sposób i swoje proporcje na „mieszankę idealną”. Dobór składników był również ściśle uzależniony od sezonowości, tak więc mieszanki przygotowywane wiosną różniły się(...)składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki z cukinii, biała rzodkiew z rzodkiewką, sałata. Zdjęcie Kate’s Kitchen. Swańska sól: ½ kg grubej soli ½ szklanki suszonych nasion kolendry 100-150 g czosnku ½ szklanki suszonej ostrej papryczki 1/3 szklanki kozieradki

Kate's Kitchen
Sernik dyniowy 182

ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał na zewnątrz - należy zamknąć arkusz papieru w obręczy. Dzięki temu zabiegowi jeśli z sernika wypłynie trochę płynu, nie pobrudzi się piekarnik. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze!   Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania