placek niebo - 1500 przepisów (strona:74/100)

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 173

naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć(...)rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 1/3 sosu beszamelowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, 1/2 kulki startej mozzarelli ; naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki cukinii

Kuchnia Ellie
Uszka i barszcz Wigilijne 147

uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam  że mnie grom z jasnego nieba strzeli . To ja kresowianka z dziada pradziada gotowiznę na Wigilię mam jeść ? Toż moja babcia i mama w grobie by się przekręciły na taką wiadomość. Już kilkadziesiąt wiosen na tym świecie żyje i nigdy nie trafiłam na takie uszka(...)ognia dodać chrzan , wymieszać.          Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić.  Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy  nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce

Eli Gotowanie
Małe co nieco dla amatorów pizzy 316

dowozem. Dostawa pizzy , to popularna forma szybkiego dania, podczas wizyty niespodziewanych gości. Chyba żadna forma gastronomii nie opanowała opcji dostawy do domu, tak jak pizzerie. Wystarczy wykonać jeden telefon, by zakupić pizzę z dostawą . Wiadomo jednak, że nic tak nie smakuje, jak świeża pizza prosto z pieca. Czy nie byłoby miło zaskoczyć znajomych wyśmienitą pizzą własnej roboty? Poniżej prezentuję przepis(...)pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu, aby nie wysuszyć pizzy. Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Jeśli lubimy pizzę na grubym cieście, to placek po rozwałkowaniu powinien mieć grubość około 5 cm. Brzegi należy mocno zwinąć i posmarować oliwą z oliwek. Wierzch pizzy smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy żółtym serem i ulubionymi dodatkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit placki z truskawkami 253

Dziś truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Tym razem mam dla Was placuszki z kaszy manny i płatków owsianych z musem truskawkowym, czyli kolejne szybkie i zdrowe śniadanie

Cynamonowe szczęście
WEGAŃSKA TARTA NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 152

pasty do chleba, zupy czy tej tarty. Te zielone listki o smaku i zapachu czosnku świetnie skomponowały się z ziemniakami, by utworzyć pyszny farsz do naszej wytrawnej tarty. Nie potrzebne były tu wyszukane przyprawy, wystarczyły sól, czosnek i pieprz, by powstało smaczne danie. Ciasto na spód tarty wyszło delikatnie chrupiące, zwarte, nie kruszące się, po prostu takie, jakie być powinno(...)sezamu. Wykonanie: Składniki na spód tarty mieszamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 h. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek i wykładamy do foremki na tartę. Ziemniaki kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy 10 minut. Wykładamy na spód tarty, dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 174

Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche(...)temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego ze złocenia.  Creme patissiere waniliowy:  600 ml mleka 6 dużych żółtek 70 g cukru ( dobrze by było aby przynajmniej połowa była cukru waniliowego domowego) 40 mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może

Kubki smaku
Placuszki na mleczku kokosowym z bananem 115

Witam Was cieplutko :) Takich pysznych placuszków nasmażyłam na podwieczorek. Do ich przygotowania użyłam mleczka kokosowego. Wyszły mi bardzo delikatne w smaku i pachnące kokosem i bananem

Izabelawkuchni
Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni 1732

Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na blogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do pizzy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia(...)ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 6 równych porcji z których formujemy kule. Każdą rozpłaszczamy na blacie podsypanym mąką na placek o śr. około 15-20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie na 15 minut. Patelnię rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do minimum i pieczemy kolejno pod przykryciem przez

Be Fit Be Strong
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 135

Mamuśki Kochane przyjmijcie najlepsze życzenia z okazji Naszego Święta. A by to uczcić spieszę do Was z pysznym ciachem.  Składniki: Ciasto: - 8 jajek - 200 g cukru - 200 g mielonych orzechów - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 250 g masła - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 5 łyżek cukru kryształu - 3 łyżki mąki pszennej - 3 szklanki mleka(...)studzimy. W misce ucieramy miękkie masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, więc możemy złożyć ciasto. Kładziemy pierwszy placek, na niego 3/4 masy, drugi placek i na niego reszta masy. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce.   Źródło inspiracji: Przepisy Siostry Anastazji

Zainspirowana w kuchni
Wytrwane placuszki z ricotty i parmezanu (bezglutenowe)- czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 119

Wytrwane placki z ricotty i parmezanu to wynik mojej zawartości lodówki pewnego poranka. Nie zawsze mam ochotę na słodkie śniadania, dlatego postanowiłam wyczarować coś wytrawnego co nie będzie standardową jajecznicą lub kanapkami. Wyszły przepyszne. Dodatek świeżych warzyw podkręca ich smak dlatego uważam za koniecznie zaserwowanie ich w takim towarzystwie. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, a ilość witamin i składników mineralnych(...)łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej strony, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy ciepłe z ulubionymi warzywami.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Popapraniec 10557

chodzi o liczbę różnych składników użytych do jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki(...)Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi.  Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami

na moim stole...
Malina, róża, limonka, czyli tort urodzinowy! 148

W tym roku skończyłam 25 lat. Skłoniło mnie to do refleksji i tortowego powrotu do dzieciństwa. Od dwóch lat bawię się w tworzenie tortów angielskich. Jednak

Cakes By Kejt
Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 165

elektrycznym w 180) przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków. Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy (ja właśnie w ten sposób zawsze piekę biszkopt do tortu): W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej(...)zważyła. Wersja malinowa: Ja tym razem na szybko zmiksowałam małą ilość malin (tyle ile miałam pod ręką) i przetarłam je przez sitko. Dodałam do niewielkiej ilości kremu śmietankowego (tyle by starczyło na przełożenie jednego blatu) i zmiksowałam wszystko razem. Przepis na malinowy stabilny krem – starczy na cały tort: Składniki: 200 g malin, świeżych lub mrożonych, 150 g jogurtu greckiego

Słodkie okruszki
NALEŚNIKI TIRAMISU 567

waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie(...)użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych

Słodko-Słony Świat Ilony
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 176

każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się z nią obchodzić? 1. Najczęściej stosowaną(...)napęcznienia (jakieś 10 minut), po czym wyciągamy z wody, lekko odciskamy. Następnie należy ją rozpuścić, podgrzewając, czy to w mikrofali na małej mocy czy na palniku gazówki. Ważne, by jej nie zagotować! Zostawiamy, aby przestygła. 3. Na sam koniec - żelatyna w płatkach . Stosowana bardzo rzadko u nas, zaś najczęściej poza granicami naszego kraju (z tego, co mi wiadomo). Sprzedawana jest

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania