placek niebo - 1500 przepisów (strona:70/100)

Podpłomyki pszenno-żytnie na zakwasie 121

podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc improwizować i wody nalałam tyle, by dało się całość jakoś połączyć ze sobą. Jeżeli chodzi o sam smak podpłomyków, bo bardziej smakowały mi indyjskie chlebki roti ( LINK do przepisu na roti). SKŁADNIKI 150 g zakwasu żytniego(...)kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30-60 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Każdą kulkę, na lekko podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągłe, cienkie placki. Piec każdy placek z obu stron

Passions hobbies life
Ciasto "Miodowa Krówka" 251

Moja Mama robiła przepyszny miodownik. Był traktowany jako mazurek i przygotowywany głównie na Wielkanoc. Klasycznie krem robiony był z grysiku i trzeba było bardzo uważać, żeby

Cakes By Kejt
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 81

pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę(...)flour, water and salt into the food processor bowl and turn it on with the dough “hook”. When the dough cools a bit start kneading it by hand, in the bowl, to combine all the ingredients. When it’s done take the dough out of the bowl and start to knead it on the moulding board

Martyna Cooks
Puszysta drożdżówka z powidłami i maślaną kruszonką 155

drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne   domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła 10 dag cukru(...)ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować   na dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy placek powidłami i zawinąć jak roladę. Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia, zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie

Wanilia i Kardamon
Mini pizza z jajkiem 164

Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę. Mini pizza z jajkiem i szpinakiem bardzo nam smakowało. Podstawowym składnikiem mini pizzy jest mąka, sól(...)pieprzem do smaku. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia, ranty podnosimy trochę do góry aby jajko nie wypłynęło. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami chorizo, w środek wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 178

Dyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 168

targu rabarbar, nie mogłam się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź(...)Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki czekoladą, a w drugiej połowie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać ,,miksturę", cały czas dokładnie mieszając, pilnując by nie powstały grudki. Trzymać jeszcze chwilę do zgęstnienia, odstawić.   2. Pokroić rabarbar w plasterki. Jeżeli jest starszy, warto obrać go ze skórki, jeżeli młody - nie ma takiej potrzeby

Kuchnia Ellie
Skomponuj swój idealny lunch! 177

cokolwiek zjeść. Zaczyna brakować nam energii, stajemy się senni i ciężko nam na czymkolwiek się skupić... A przecież nie musi tak być! Musimy sobie dostarczać regularnych, zdrowych posiłków, tak by nie dopuścić do spadku cukru i uczucia głodu. Narzekasz na brak czasu? Wbrew pozorom przygotowanie sobie dzień wcześniej jedzenia zajmuje nie więcej niż 20 minut. A to stosunkowo niewiele, prawda(...)śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu

Kuchnia Ellie
NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka 9099

wygniatamy przez ok. 7-8 minut. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 8-10 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Małą szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je trochę w palcach, a następnie na środek nakładamy po jednej czubatej łyżeczce farszu (lub mniej, jeśli robimy uszka). Składamy na pół(...)uszka wkładamy do gotującej się wody (lekko osolonej z odrobiną oleju) na 30 sekund. Posypujemy tackę/deskę mąką lub smarujemy olejem. Pierogi/uszka rozkładamy na przygotowanej tacce, tak by się ze sobą nie stykały i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy pierogi/uszka wystygną, wsadzamy tackę do zamrażalnika na 2 godziny. Zamrożone pierogi dzielimy według uznania, wsadzamy do woreczków do mrożenia, podpisujemy

Be Fit Be Strong
Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem 97

Ghayour pt. Sirocco , a w celu przetestowania przepisu postanowiliśmy nagiąć jedną z naszych zasad i wykorzystać składnik, który jest nieco trudniej dostępny – szafran. Przygotowane przez nas kuku to orientalny placek na bazie jajek, który dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Skusicie się? Lista zakupów 2 cukinie, 3 ziemniaki (ok. 350 g po obraniu), 12 jajek(...)sobą łączymy. Przelewamy masę jajeczną do głębokiej foremki naczynia żaroodpornego lub dwóch mniejszych. Uwaga – im masa będzie grubsza, tym więcej czasu kuku będzie potrzebowało na upieczenie. Ważne jest też, by pozostawić ok. 2,5 cm odstępu od górnej krawędzi, ponieważ nasza masa urośnie i może wykipieć. Jeżeli decydujemy się na pieczenie w blaszce, warto wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia

Proste-przepisy.pl
Pierniki kokosowe 102

źródłem inspiracji. Z najwyższą dbałością odnosimy się więc do mąki oraz wszystkich produktów z niej wytwarzanych. Dbałość o jakość i smak naszych wyrobów stanowi fundament naszej działalności. Zależy nam, by tradycja i doświadczenie zdobyte w przeciągu wieku naszej działalności widoczne były w każdym z naszych produktów.  Ich strony  http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut. 6. Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam

zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 115

źródłem inspiracji. Z najwyższą dbałością odnosimy się więc do mąki oraz wszystkich produktów z niej wytwarzanych. Dbałość o jakość i smak naszych wyrobów stanowi fundament naszej działalności. Zależy nam, by tradycja i doświadczenie zdobyte w przeciągu wieku naszej działalności widoczne były w każdym z naszych produktów.  Ich strony  http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut. 6. Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżówki z rabarbarem 244

wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki pszennej50g masła50g + 1 łyżeczka cukru15g drożdży świeżych2 żółtka125ml mlekanadzienie 150g rabarbaru2 łyżki cukrukruszonka30g mąki(...)zasypać cukrem- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto

Smakołyki Bereniki
Wilgotny tort czekoladowy 222

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem, kakao i czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą(...)jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową

Cynamonowe szczęście
Buchty 117

Teraz przemówię ja: przepis podejrzałem na blogu Dwie Chochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe(...)sobie i oceńmy ile kulek nam się tam zmieści. U mnie wyszło 15. Podzieliłem więc ciasto na 15 części i każdą część po kolei rozwałkowałem na dość cienki placek. Na środek kładziemy łyżeczkę lub dwie powideł i lepimy kulkę. I tak po kolei. Kulki kładziemy na porządnie natartej masłem (lub innym tłuszczem) formie dość blisko siebie żeby podczas wyrastania

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania