Jesień, jesień, ach to Ty, chciałoby się powiedzieć. Jest po prostu bajecznie. Wiem, już się nią tutaj zachwycałam, ale zachłysnęłam się tymi wszystkimi barwami i nie
Cynamonowe szczęściePĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane(...)klejeniu się ciasta. NADZIEWANIE PĄCZKÓW Pączki można nadziewać przed smażeniem lub po, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką do nadziewania. Jeśli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, warto pamiętać, by nadzienie miało temperaturę pokojową lub było lekko podgrzane, unikniemy wtedy powstania w pączku zakalca. Należy skorzystać z wymienionego wyżej drugiego sposobu formowania pączków, tzn. kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach
Smakołyki Berenikilubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, by miało czas przestygnąć. Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 8 równych kawałków. Pięć z nich wałkujemy na cienkie placki, a następnie za pomocą talerza i noża wycinamy równe kółka. Cztery z nich układamy smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem blasze
Rozpustne gotowaniedodatków. To poradnik o zdrowym wypiekaniu, zdrowym jedzeniu domowego pieczywa, które towarzyszy nam przy śniadaniu, kolacji, podczas świąt wszelakich. Czy wiedziałeś, że do foccacci warto dodać trochę utłuczonych ziemniaków, by była bardziej wilgotna i ładnie rosła podczas pieczenia? Że podczas formowania chleba przed wstawieniem do piekarnika możesz nacinać go nie tylko nożem, także nożyczkami? Jak wykorzystać stare płaskie pieczywo? Dodatkowo(...)wytworne, które zaskoczą Twoich gości. To m.in. przepisy na domowy chleb kukurydziany z boczkiem i tymiankiem, panettone, rzymską pizzę bez wyrabiania, smażone ciastka beignets, bagietki z mąką kukurydzianą, placki naan z grilla.. Każdy przepis, dokładnie opisany krok po kroku z wieloma poradami i objaśnienia czyni nas mistrzami domowych wypieków, nie tylko od święta. Dodatkowo, jeśli nie masz kuchennej
Zasmakuj Kuchnipowyższego, zanim przejdę dalej, chciałbym oświadczyć kilka rzeczy: Robię frytki ze wszystkiego czego się tylko da. Tak jak bigos robię ze wszystkiego czego się da. Tak samo jak kotlety, placki, czy w zasadzie wszystko co tu robię. Wynika to z kryzysowego charakteru mojej kuchni. Jestem przeciwnikiem spółkowania ze zwierzętami, oczywiście jeśli mówimy to o pojęciu biologicznym(...)frytki. Myśleliście, że na amerykańskich smażonych kiszonych ogórkach poprzestanę ?:) Natomiast frytki mimo wszystko są kontrowersyjne, ze względu na swój kwaskowaty smak. Natomiast, jestem pewien, że dla Anglika w ogóle by nie były :) Polecam je naprawdę dobrze przypiec, wtedy to połączenie spieczonej skórki i kwaskowatego środka to niezłe doznanie. Składniki: - kiszone buraki - olej Wykonanie: Buraki kroimy w kształty jak na obrazku
Kryzysowa Książka KucharskaDanie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 200 g mąki 1 i 1/2 szklanki mleka sól
R'n'G KitchenPomysł znaleziony gdzieś w sieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się
Moje Małe CzarowaniePoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i
Smakowy Rajgarstka łuskanych orzechów, pół na pół laskowych i włoskich szczypta soli W wysokim i szerokim garnku umieszczamy miód, cukier i smalec. Cały czas dobrze mieszając doprowadzamy do wrzenia, pilnując, by cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawiamy do ostudzenia (masa zgęstnieje). Do letniego mleka wsypujemy sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy(...)naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się
Smakowy RajPizza jest daniem lubianym przez większość osób. Od domowej pizzy z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody(...)Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella
Smak mojego domusię do tego zimowego miesiąca. Dlatego dziś na osłodzenie Wam tego dnia, przedstawiam kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego! Składniki [BISZKOPT]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka(...)Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru
psgotujemykilka kropel Sól Lód kruszony Jeśli mamy już składniki, Pico de Gallo czas zacząć od steku Fajita Stek Fajita Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki marynaty, włóż mięso, tak by marynata je pokryła, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Po drugie kiedy już jest drugi dzień 😉 rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek(...)międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Po trzecie powieszchnię robocza podsyp mąką, wyłóż ciasto i przez chwilę je wyrabiaj. Po czwarte podziel ciasto na 6 części. Każdą rozwałkuj na bardzo cienkie placki, około 20 cm szerokości. Na koniec smaż je na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż będą lekko zarumienione, trwa to jakieś 3-5 minut na stronę. Michelada Po pierwsze
RafalCook