placek niebo - 1500 przepisów (strona:63/100)

Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. 105

Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz warzywem, na który z niecierpliwością czekamy. Jego kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkim ciastem sprawia, że na mojej twarzy pojawia

My World by Dagmara Rek
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 66

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem? Czosnek obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę. Patelnie rozgrzej, dodaj masło, wrzuć czosnek i smaż przez około 30 sekund pilnując, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj mrożony szpinak, mleko i smaż mieszając od czasu do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi a woda wyparuje. Kolejno dodaj śmietaną bądź jogurt grecki(...)wcześniej białka i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Do przygotowania rolady użyj jak największej blaszki. Ja użyłam blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Im użyjesz większej blaszki, tym placek szpinakowy będzie cieńszy i większy z rolada będzie wyglądać lepiej. Na blaszkę wylej masę szpinakową, rozsmaruj na cienki płaski placek. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C, piecz

To Musisz Wiedzieć
Ciabatta z czarnymi oliwkami 209

kolejności należy przygotować rozczyn. W tym celu 20 g drożdży rozrabiamy w ciepłej wodzie (temperatura ok. 30 stopni Celsjusza) i mieszkamy ze 120 g mąki. Całość dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, by nie było grudek. Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10-12 godzin. Po tym czasie do większej miski wsypujemy resztę mąki (300 g), dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę z oliwek(...)zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ścierką i ostawiamy

W SMAK
Torcik różany 218

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty(...)formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka nasączamy obficie. Nie tylko staną się miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak.  Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody

Sajkofanka smaku
NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI 74

się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. Warto również przygotować i spróbować:   FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI     NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI   NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI SĄ: – Pyszne(...)spore / cebuli ma być dużo / – Pietruszka karbowana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa PRZEPIS: Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą robiąc koła tak by powstawały dziury ale połączone ze sobą. Gdy naleśnik zetnie z wierzchu przewróć na chwilę na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 12 sztuk

globuskulinarny
Chimichanga 95

upieczeniu poszarp kurczaka na małe kawałki. 6. Do kurczaka dodaj suszoną cebulę i wymieszaj. 7. Ogórka obierz i wraz z paprykami i mozzarellą pokrój w kostkę. 8. Na placki tortilli wyłóż kurczaka, na to mozzarellę, warzywa i kolejną warstwę kurczaka, po czym tortillę zawiń w kopertę. 9. Na patelni rozgrzej olej i ułóż tortillę zawiniętą stroną od spodu, żeby(...)gotową ze sklepu (ja miałam akurat pełnoziarnistą tortillę), ale jeśli w Twoich kuchenny zapasach ich brakuje możesz bez problemu przygotować je samodzielnie - przepis znajdziesz tutaj . Musisz tylko zwrócić uwagę, by zawinąć farsz zanim tortille wyschną i stwardnieją

Z notatnika dietetyka
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 280

pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja.I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu(...)ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki

Taste Of My Day
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe 118

bananem, kakao i gorzką czekoladą. Pomysł na wartościowe śniadanie na słodko. Mini naleśniczki uwielbiane przez dzieci, dlatego przepis polecany szczególnie niejadkom. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Puszyste placki z bananem i kakao na \u015bniadanie","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/placuszki-bananowo-kakaowe.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/placuszki-bananowo-kakaowe-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/placuszki-bananowo-kakaowe-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)u00f3wki ameryka\u0144skie","polewa czekoladowa"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Kasz\u0119 mann\u0105 zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut a\u017c wch\u0142onie p\u0142yn i nap\u0119cznieje.","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Kasz\u0119 mann\u0105 zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka

ProstePesto.pl
Placuszki z cukinii – smażone bez tłuszczu 94

placuszki to wariacja na temat zwykłych placków ziemniaczanych. Placuszki możemy przygotować z różnych warzyw np. z marchewki, kalafiora, słodkich ziemniaków. Niestety żeby były chrupiące smażymy je na dużej ilości oleju a warzywa te dużo go absorbują. Czyli ze zdrowego, niskokalorycznego warzywa tworzymy tłusty wysokokaloryczny posiłek. Poniżej przedstawiam opcje na placuszki smażone bez tłuszczu, smakują zarówno dobrze na ciepło(...)szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa + do podania jogurt grecki lub serek wiejski, rzodkiewka Sposób przygotowania: Cukinię, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw najlepiej na sitku by odsączyć nadmiar wody. Po 10 minutach ręcznie wyciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką, sezamem i przyprawami. Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Około 4 minuty

wysmienity
Oszczędnościowe placuszki obiadowe. Mamowa koncepcja na obiad z niczego. Szybko, tanio i z sentymentem 181

roztrzepanych (jak na kotlety) jajek. Dodajemy bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej gęstości. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki gotowe. Ja podałam z karmelizowaną w cytrynie marchewką oraz sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek(...)Teraz ja idę w jej ślady, a moje chłopaki się tylko dziwią, że obiad bez przysłowiowego kotleta też może być super. Dodam jeszcze, że inspiracją do tych placuszków był placek z jajka i bułki, które zostawały jako produkt uboczny produkcji kotletów panierowanych. Takie bonusowe placki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Okazuje się, że jeśli wzbogacimy ich skład o różne

Kuchnia po mojemu
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 136

wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam! Proste ciasto bananowo-karmelowe ciasto: 175 g masła, miękkiego 150 g cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione(...)Masę przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok 10 minut by masa zgęstniała. Ciasto podajemy polane ciepłym sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowe placuszki siostry Anieli 4521

kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe to po prostu takie(...)masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem z masą twarożkową, by powstała jednolita konsystencja. Gotową masę wykładamy przy pomocy łyżki na talerz z mąką i kolejno obtaczamy każdą porcję. Obtoczone w mące placuszki wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy obustronnie

Smakowy Raj
Naleśniki na każdą okazję 198

czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki z białym serem, na który mam taki przepis: biały(...)sycący, ale dietetyczny posiłek, a nawet z parówką! To co do nich dodamy, zależy tylko od nas, od naszych upodobań kulinarnych, gustów i wyobraźni. Bo gotowanie na tym polega, by łączyć rzeczy po swojemu, szukać nowych smaków. Czasem coś nam może nie wyjść, ale gdy odniesiemy sukces, będzie smakował jak żaden inny. Do tego Was też zachęcam :) i chętnie poznam

Taste Of My Day