placek niebo - 1500 przepisów (strona:77/100)

144. Zdrowo i słodko, czyli: bezglutenowe i bezmleczne placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami 96

Nadszedł mocno wyczekiwany przeze mnie weekend. Po prawie dwóch miesiącach siedzenia w domu powrót mocno dał się we znaki szczególnie w środę, gdy miałam już lekkie

Symfonia Smaków
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 143

Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni. Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty

Cooking Monster
Knedle ze śliwkami 155

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że

Słodka Kraina Wypieków
Piernik z powidłami i masą kokosową 663

Piernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki(...)stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa:Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia

Ala piecze i gotuje
Tort ryżowy z kremem jaglanym 186

ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby  Cudo, cudeńko(...)każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem

Cakes By Kejt
Orzechowe z brzoskwiniami 142

Ostatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerza(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 78

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 107

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake(...)serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem

smakowitehistorie.com
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 134

bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy je na 12 godzin, dlatego najlepiej zrobić to rano, by wieczorem móc się cieszyć hummusem :) Jak widać na zdjęciach, ziarna znacząco zwiększają swoją objętość. Przed ugotowaniem odcedzamy je, płuczemy i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną (ok 2 godzin). Po ugotowaniu(...)danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako dip do warzyw / krakersów) lub na specjalne okazje, jako urozmaicenie

Taste Of My Day
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 155

Nadzieja na nadejście wiosny powoli zamieniała się w pewność przez ostatnie dni - pełne słońca, choć nadal chłodne. Przyjemnie było otworzyć okna, bo zamiast szalejących przeciągów wpadał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 185

500g tortowej - 62,5g masła (1/4 z kostki 250g) - 3 żółtka - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki oleju - 1 szklanka mleka (250ml) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy, by nie było w szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego(...)ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10

Smaczne Zdrowe
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 281

zostało. Strucla makowa, którą Wam dziś przedstawiam, jest miękka, delikatna i wilgotna. RObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka(...)wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki na maślance, z jabłkami 156

Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami

mojewypiekiinietylko
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 242

bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy 14 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na I farsz(...)już sprężyste przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowuje je bardzo cienko ale nie aż tak bardzo by przedzierało, na oko 3 mm. Wycinamy kółka, ja przy pomocy miseczki metalowej i układamy na środku ser żółty. Na ser układamy farsz i na wierzch po łyżeczce koncentratu lub ketchupu

Piekielna Kuchnia Pati
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 163

kilkanaście i wychodziła raz lepsza kruchość raz gorsza. Właśnie kosztuje kawałek dzisiejszej tarty i nie omieszkam się tym przepisem podzielić, gdyż smak jej jest wg mnie powalający, tak niebo w gębie;) Oczywiście moja inspiracja.  Najlepiej na początek upiec ciasta kruche, potem zrobić fruzelinę na koniec zrobić krem waniliowy, gdyż należy go wylać jeszcze(...)cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania