przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład.Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta(...)stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym.Źródło: lummirancecooking
Świat Domowej Kuchnizachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu(...)Ostudzony placek orzechowy również dzielimy na dwa blaty. 3. Kremy: Czekoladowy Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus. Orzechowy Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło
Kuchnia w czekoladziedobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek
PaleoSMAKgrecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek grubości około 2-3 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez tłuszczu!) i kładziemy
Kuchnia MagdaLenywałek posypujemy mąką. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej
Dieta bez mlekadobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek
PaleoSMAKBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię to ciasto. Wyczuwalne kawałki jabłek z dodatkiem cienkiego, kruchego ciasta, potrafią doprowadzić do szaleństwa kubeczki smakowe. Zawsze znika w … Przeczytaj cały artykuł Post Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corneroraz bambusową matę, to dzięki niej sprawnie zawiniemy rolki. Jest kilka szkół, niektórzy zalecają, by przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski "placek" o grubości max 1 cm. W ten sposób przygotowujemy bazę pod wszystkie maki, a następnie
Taste Of My Dayczęści. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci
Symfonia SmakówJeszcze muszę się nauczyć, jak robić szybko i skutecznie zdjęcia jedzenia, zanim je zjem... :D Ciężka sprawa. Trudno! Najważniejsza jest treść... ale ładne zdjęcia by się
fitolarun.blogspot.comNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comprostu ilość mąki, dynia ta jest bardziej sucha i by placuszki takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony
Smaczne Zdrowepół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując mąką na dość cienki placek. Na nim, na całej rozciągłości(...)uszek lub po prostu okrągłego pierożka (u mnie dwie wersje). Gotowe odkładamy na wysypany mąką blat. W garnku rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego partiami po kilka kołdunów (by się nie rozpadły) i gotujemy 3-5 minut na najmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy
Kuchenna Kontrrewolucyapropozycje śniadania, które z okazji tego szczególnego dnia możemy zaserwować ukochanej osobie do łóżka. Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo(...)lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy
Życie zaczyna się w kuchniniego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł. Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło. Nie dopuścić do wrzenia. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do dużej miski przesiać mąkę, dodać(...)Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał
Mania Wypiekania