Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta,(można piec obydwa ciasta jeśli mamy termoobieg), a jeśli pieczemy jedno ciasto po drugim to drugie przygotujmy tuż przed włożeniem do piekarnika Placki wystudzić. Składniki na masę kremową: ok.2 szklanek mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła w temp. pokojowej Przygotowanie kremu(...)by folia dotykała powierzchni masy budyniowej Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie Gotowe wystudzone placki przełożyć masą kremową, studzić w lodówce przez co najmniej 3 godz. Przed podaniem wyjąć z lodówki, by ciasto i masa zmiękły. przepis znalazłam w "103 ciasta siostry Anastazjii" Skorzystałam też ze wskazówek stąd
Proste Potrawymakaronie, ale możecie go użyć do czego Wam tylko będzie pasowało. Może do kotletów? Niekoniecznie mięsnych. Soczewica? Ziemniaki? No dobra, mielona łopatka wieprzowa? Pomyślałam o plackach ziemniaczanych, ale jak dla mnie to już by było za dużo. I to nawet nie chodzi o kalorie, a o ciężkość całej potrawy. Smażone ziemniaki, śmietana, ser pleśniowy? To nie dla mnie. Zioła
KardamonovyDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę
Wołowina od rekinazbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem
Ostra na Słodkowyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem
Kuchnia w czekoladzieczęściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapodsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy- ciasto nakłuć widelcem- piec w 180 stopniach przez około 45 minut - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Berenikimatka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu
Bernika - moj kulinarny pamietnikZatem bierzemy taki placek i ścieramy na grubych oczkach żółty ser (jakiś niezbyt twardy, żeby się dobrze topił). Ser układamy na jednej połówce placka i przykrywamy drugą połówką. I smażymy na patelni. Dobrze by było mieć do tego patelnię grillową, ale jak nie mamy to dramatu nie ma, zwykła też się nada. Smażymy na średnim ogniu z minutę
Marder&Marder Manufacturepizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się(...)olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie
Kuchnia po mojemuSkładniki; 8 placków do tortilli 700 dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA(...)cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego
Viola cooks with passionmasa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacki ziemniaczane po węgiersku to danie, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Pojawia się ono w wielu różnego rodzaju karczmach czy restauracjach. Nic dziwnego, danie to jest bardzo smaczne i sycące. Najlepiej smakują jednak placki węgierskie, które przygotujemy samodzielnie. Przepis na domowe placki ziemniaczane po węgiersku jest wbrew pozorom bardzo łatwy(...)Postępując zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne. Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski
Alle Dobre!Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem(...)blendujemy na gładką masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto. 3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami
vaniliowoczekoladowabęda grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia(...)kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem
Kopystką po garach