placek niebo - 1500 przepisów (strona:14/100)

Pani Walewska - Pychotka 146

Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta,(można piec obydwa ciasta jeśli mamy termoobieg), a jeśli pieczemy jedno ciasto po drugim to drugie przygotujmy tuż przed włożeniem do piekarnika Placki wystudzić. Składniki na masę kremową: ok.2 szklanek mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła w temp. pokojowej Przygotowanie kremu(...)by folia dotykała powierzchni masy budyniowej Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie Gotowe wystudzone placki przełożyć masą kremową, studzić w lodówce przez co najmniej 3 godz. Przed podaniem wyjąć z lodówki, by ciasto i masa zmiękły. przepis znalazłam w "103 ciasta siostry Anastazjii" Skorzystałam też ze wskazówek stąd

Proste Potrawy
Sos pieczarkowy z serem pleśniowym 58

makaronie, ale możecie go użyć do czego Wam tylko będzie pasowało. Może do kotletów? Niekoniecznie mięsnych. Soczewica? Ziemniaki? No dobra, mielona łopatka wieprzowa? Pomyślałam o plackach ziemniaczanych, ale jak dla mnie to już by było za dużo. I to nawet nie chodzi o kalorie, a o ciężkość całej potrawy. Smażone ziemniaki, śmietana, ser pleśniowy? To nie dla mnie. Zioła

Kardamonovy
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 724

Długo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę

Wołowina od rekina
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 199

zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem

Ostra na Słodko
Pierogi z borówkami 112

wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem

Kuchnia w czekoladzie
Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem 179

częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szarlotka 242

podsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy- ciasto nakłuć widelcem- piec w 180 stopniach przez około 45 minut - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Bereniki
Smażony makaron z warzywami 797

matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Quesadilla z serem 177

Zatem bierzemy taki placek i ścieramy na grubych oczkach żółty ser (jakiś niezbyt twardy, żeby się dobrze topił). Ser układamy na jednej połówce placka i przykrywamy drugą połówką. I smażymy na patelni. Dobrze by było mieć do tego patelnię grillową, ale jak nie mamy to dramatu nie ma, zwykła też się nada. Smażymy na średnim ogniu z minutę

Marder&Marder Manufacture
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 163

pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się(...)olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie

Kuchnia po mojemu
Meksykańska FAJITA 115

Składniki; 8 placków do tortilli 700 dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA(...)cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego

Viola cooks with passion
Zrazy mielone w sosie cebulowym 232

masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane po węgiersku 74

Placki ziemniaczane po węgiersku to danie, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Pojawia się ono w wielu różnego rodzaju karczmach czy restauracjach. Nic dziwnego, danie to jest bardzo smaczne i sycące. Najlepiej smakują jednak placki węgierskie, które przygotujemy samodzielnie. Przepis na domowe placki ziemniaczane po węgiersku jest wbrew pozorom bardzo łatwy(...)Postępując zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne. Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski

Alle Dobre!
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 196

Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem(...)blendujemy na gładką masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto.  3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami

vaniliowoczekoladowa
Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym 139

będa grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie!  SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia(...)kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania