dań na szybko. W naszym domu przygotowaniem placków zajmuje się zawsze Piotrek. Kiedyś ścierał ziemniaki ręcznie, obecnie ułatwiając sobie pracę ściera placki mechanicznie. . Aby placki się szybciej rumieniły dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet(...)musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu na patelni dodatkowo posypać placki ziemniaczane tartym serem, który delikatnie rozpływał się na ich powierzchni, no i dla ozdoby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się
Złote przepisyCzyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu
Kuchnia po mojemujednolitą w jednolitą gładką kulkę. Zostawiamy przykrytą ściereczką by "odpoczęła" na jakieś 30min. Następnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką
More food, love and dreamsJuż dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji) . Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchennadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną .Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron
Mix smakupleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. D odać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto
Czerwień i błękitwyrobić ok. 5 min. Dodać roztopione i wystudzone masło. Wyrabiać dalej aż ciasto stanie się matowe i zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki(...)można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły. Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: tłuszcz musi być dobrze rozgrzany (warto wrzucić jednego pączka na próbę). W pierwszej fazie pączki smażymy pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią to je odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia
coolinarnastrefa.blogspot.comchaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero w tym tygodniu odkryłam (KUCHNIA 09/2015) recepturę, dzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej(...)placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki, uważajcie by się nie przypaliły ale za to ładnie z karmelizowały!!! Osaczamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane syropem klonowym, miodem lub posypane cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatki i roladki z tortilli. Ja muszę mieć na stole świeże domowe pieczywo. Do tego trochę warzyw lub zdrowsza pasta kanapkowa i jestem w przysłowiowym niebie. A maluszki chętnie sięgają po różne placki, placuszki, pasty do kanapek i oczywiście ukochane jajka na miękko. Odkąd w naszym domu pojawił się uroczy kieliszek na jajko z solniczką i pieprzniczką
Słodkie okruszkikrzty żartów itp. Namawiam wam was do wszelkich odstępstw i jeśli nie podpasuje wam okoliczność świąteczna, to zróbcie prezent Mikołajkowy waszym pociechom. By wasze danie przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę : http://ambition.pl. . Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji. Składniki(...)jajkiem oraz przestudzonym masłem. 3. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do otrzymania gładkiej dość gęstej masy. 4. Ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie rozgrzewamy patenię i smażymy placki po 2 minuty z każdej strony. 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek z odrobiną cukru cytryny, pokrojony w plasterki banan i maliny
vaniliowoczekoladowakuchni. Dzisiaj propozycją, którą pokochają dzieci. To też doskonały pomysł na przemycenie mnóstwa zdrowych rzeczy w jednym daniu. Klasyczne taco, kojarzone są z rodzimą kuchnią meksykanów, przygotowane są z placków tortilla. U mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki(...)cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 12-13 minut. 3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki wkładając je do wąskiej szklanki tak by zachowały kształt charakterystyczny
vaniliowoczekoladowasmaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkismaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia ElkiPodczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna
Pysznosci Babci Basi