Dynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się
Złote przepisyCzyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu
Kuchnia po mojemujednolitą w jednolitą gładką kulkę. Zostawiamy przykrytą ściereczką by "odpoczęła" na jakieś 30min. Następnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką
More food, love and dreamsJuż dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji) . Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchennadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną .Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron
Mix smakupleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. D odać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto
Czerwień i błękitwyrobić ok. 5 min. Dodać roztopione i wystudzone masło. Wyrabiać dalej aż ciasto stanie się matowe i zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki(...)można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły. Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: tłuszcz musi być dobrze rozgrzany (warto wrzucić jednego pączka na próbę). W pierwszej fazie pączki smażymy pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią to je odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia
coolinarnastrefa.blogspot.comchaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero w tym tygodniu odkryłam (KUCHNIA 09/2015) recepturę, dzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej(...)placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki, uważajcie by się nie przypaliły ale za to ładnie z karmelizowały!!! Osaczamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane syropem klonowym, miodem lub posypane cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatki i roladki z tortilli. Ja muszę mieć na stole świeże domowe pieczywo. Do tego trochę warzyw lub zdrowsza pasta kanapkowa i jestem w przysłowiowym niebie. A maluszki chętnie sięgają po różne placki, placuszki, pasty do kanapek i oczywiście ukochane jajka na miękko. Odkąd w naszym domu pojawił się uroczy kieliszek na jajko z solniczką i pieprzniczką
Słodkie okruszkikrzty żartów itp. Namawiam wam was do wszelkich odstępstw i jeśli nie podpasuje wam okoliczność świąteczna, to zróbcie prezent Mikołajkowy waszym pociechom. By wasze danie przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę : http://ambition.pl. . Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji. Składniki(...)jajkiem oraz przestudzonym masłem. 3. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do otrzymania gładkiej dość gęstej masy. 4. Ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie rozgrzewamy patenię i smażymy placki po 2 minuty z każdej strony. 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek z odrobiną cukru cytryny, pokrojony w plasterki banan i maliny
vaniliowoczekoladowakuchni. Dzisiaj propozycją, którą pokochają dzieci. To też doskonały pomysł na przemycenie mnóstwa zdrowych rzeczy w jednym daniu. Klasyczne taco, kojarzone są z rodzimą kuchnią meksykanów, przygotowane są z placków tortilla. U mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki(...)cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 12-13 minut. 3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki wkładając je do wąskiej szklanki tak by zachowały kształt charakterystyczny
vaniliowoczekoladowasmaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkismaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia ElkiPodczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna
Pysznosci Babci Basijest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć jak smakuję. A o to przepis na to ciasto: Składniki: 1/2 kg cukru 1/2 kg mąki 3/4 kostki margaryny 4 jajka 1/2 l mleka
Motylkowa Kuchniazakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz sera i mamy już nasz pierwowzór dzisiejszego wyrobu. Można
Miód i pieprztrzy części. Ciasto rozwałkować. Gdy robisz to na silikonie nie ma potrzeby podsypywania mąki pod ciasto, w innych przypadkach lepiej użyć mąki by nie było problemu z przyklejaniem się. Placek ciasta posmarować koncentratem pomidorowym Pudliszki, położyć farsz (tak jak na zdjęciu poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie
W kuchni u MonikiBlueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśmieci. No i trzeba było coś zjeść. A burdel w mieszkaniu naprawdę potężny - w sumie jak zawsze jak się ktoś wyprowadza. No to co można by zjeść na szybko i na prosto? Placki ziemniaczane! :) Ale nie takie zwykłe, tylko z sosem pieczarkowym! O tak, to można zjeść! :) A jaki to właściwie ma związek z bułkami wrocławskimi z tytułu postu
Marder&Marder Manufacturechwili utworzenia się gładkiego kremu. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać.Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3). Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto się "przegryzło". Podawać posypane cukrem pudrem (fot.4).Źródło: addiopomidory.blogspot.com
Świat Ciastawiecie ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których
Ostra na SłodkoPrzyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się
Proste Potrawy