placek niebo - 1500 przepisów (strona:11/100)

Placuszki z batatów z chili con carne 197

dusić ok. 10 minut. Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki

Czerwień i błękit
Jabłecznik z patelni 158

pyszny a aromat jabłek, cynamonu i wanilii to połączenie takie że kusi oj kusi. W taki oto sposób dołączyłam do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Jabłecznik . Taki placek to 40 - 45 minut roboty by potem delektować się przepysznym ciastem, zapraszam zatem na znakomity deser. Jabłecznik z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym 92

nieco odmienna wersja od tych standardowych racuchów jakie znamy. Podane z syropem klonowym, malinami i winogronami to już absolutne dzieło sztuki, które niczym nie przypomina smacznych, znanych nam tłuściutkich placków.     Składniki (2 porcje): 2 średnie jabłka 100 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki(...)pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam całość miodem lub syropem z agawy.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Knedle z czereśniami 124

jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się  zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki  nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać  zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego

W królestwie smaków Beaty
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 156

lubię wiedzieć ile ich siedzi w moim obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam

Czerwona Porzeczka
Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami 135

Blueberry Corner by "jagodzianka" Quiche (czyt. kisz) to placek z warzywami i/lub mięsem, zalany jajeczno-śmietanową (u mnie jajeczno-jogurtową) masą, która po upieczeniu zmienia się … Przeczytaj cały artykuł Post Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasztet z czerwonej soczewicy 138

masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb à la graham 190

stanowić zwartą masę- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany chleb

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 379

skropienia jabłek cukier do posypania ciasta1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić(...)mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem

Smakołyki Bereniki
Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem 219

robionych ostatnio pikantnych kebabach zostało mi do zagospodarowania kilka placków tortilli. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by ich przerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:) Koniecznie wypróbujcie! Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli  (z jednego wychodzi 8 dużych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placki z makaronu z serem i wędliną 70

Placki z makaronu z serem i wędliną Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać makaron z rosołu albo każdy inny, który został Wam z obiadu, bardzo polecam pyszne placki z makaronu z serem i wędliną . Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na kolację lub na obiad. Placki makaronowe mogą być wzbogacone o dowolne dodatki(...)dodatku wędliny.  Ja doprawiłam swoje placki słodką papryką i ziołami, ale możecie wykorzystać też ostrą papryczkę albo ulubioną mieszankę przypraw, na przykład gyros/kebab.  Placki z makaronu z serem i wędliną są najlepsze na gorąco - chrupiące, z delikatnie ciągnącym się serem, dobrze doprawione. Jeśli zostanie Wam część placków, możecie odgrzać je kolejnego dnia w piekarniku. Są pyszne

Lekcje w kuchni
Jagodzianki 141

bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie

dom-agi.pl
Placki ziemniaczane rosti/roesti 195

odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy je ze skóry, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy - tak, by ugotowane części ziemniaków połączyły masę. Formujemy placki - wielkości patelni lub mniejsze (jak moje) - i smażymy na rozgrzanym, klarowanym maśle do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Racuchy z kaszy gryczanej bananowo orzechowe 163

Tak jak obiecałam Wam na Facebooku tak też czynię😇 Wiem, że dużo osób lubi racuchy, kocham je i ja😀 Ale ile można jeść tylko te z

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 194

papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem. Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Masa serowa: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać(...)masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić

Czerwień i błękit