Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tadar natrafiłam na bardzo fajny i myślę, że praktyczny gadżet, a mianowicie na uroczy, bo w kształcie serduszka komplet akcesoriów, w skład których wchodzi: praska do czosnku, radełko do pizzy, korkociąg i obierak, które ułatwiają przygotowywanie posiłków. Wszystko mam pod ręką, a do tego takie gadżet w estetyczny sposób wypełnia moją kuchnię. Jestem z niego bardzo zadowolona, bo poszczególne akcesoria(...)jednego, większego placka. Dodaj ulubione owoce, orzechy, masło orzechowe, albo to i to, trochę gęstego jogurtu i ciesz się nieziemsko pysznym posiłkiem. ⇨ Te placuchy przygotowałam na genialnej patelni, która od razu zwróciła moją uwagę w sklepie Tadar . To granitowa patelnia z czterema tłoczonymi pierścieniami z oczami i ustami, które dają efekt odbitej buźki na placuszkach. Jest
Zdrowie na języku :PTarta powstała na brak pomysłu na fasolkę, i wtedy zrodził się pomysł sam. Jest syta, zawiera chrupiący boczek, fasolki dwa gatunki. Naprawdę można się najeść
wesoła kuchniaJeśli symbol ten jest przedstawiony za pomocą pojedynczej, krótkiej linii, oznacza to, że ciepło koncentruje się w górnej środkowej części grilla, co sprawia, że jest on idealny dla małych patelni. Symbol ciepła. Podobnie jak w przypadku grilla, w zależności od piekarnika możemy znaleźć te trzy opcje: Ciepło w górę i w dół: jego symbol jest reprezentowany przez ciągłą linię(...)inny, więc zapewnia doskonałe rozmrażanie bez faktycznego gotowania żywności, jak to się czasem zdarza w mikrofalówce. W przypadku zamrożonego pieczywa, dzięki tej funkcji możemy uzyskać jego chrupkość. Symbol pizzy. Jeśli Twój piekarnik posiada tę funkcję, jest ona idealna do pieczenia pizzy w piekarniku i sprawi, że będzie ona idealna. Symbol ten jest przedstawiony w postaci podzielonej pizzy i jest
ProstePesto.plwyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż(...)Comments / 12/11/2015 HUMMUS 0 Comments / 09/11/2015 SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO 0 Comments / 07/11/2015 FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 1 Comment / 06/11/2015 PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 0 Comments / 05/11/2015 PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS
Martyna Cookssmaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach. Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując(...)się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje. W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitam Was bardzo cieplutko :) Od czasu do czasu lubię na obiad przygotować coś drożdżowego, czy to pizzę czy to cebularze. Tym razem padło na pizzeriny z nadzieniem ze szpinaku, a szpinak bardzo lubimy. I żeby było bardziej wiosennie podałam je z jajkiem i zieleniną własnoręcznie wyhodowaną na parapecie okiennym. Taki domowy szczypiorek jest najlepszy i rzeżucha oczywiście. Do przygotowania farszu(...)ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Farsz szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy
Izabelawkuchniśrednicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie(...)smażyć? Idealny byłby wołowy łój. Ale częściej go brak niż jest w sklepie, a równie dobrze nadaje się tłuszcz wytopiony z kilku plastrów bekonu. Bekon wysmażamy na chrupko, na patelni o grubym dnie, otrząsamy z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win! Jeśli bekonu
Karo in the KitchenByło tak: Od czasu do czasu, powiedzmy raz w miesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy wtedy, lub łapiemy ze sklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz(...)zagęszczenie sosu. Z proporcji wychodzi około 1 i 1/4 szklanki gotowego sosu, którego powinno wystarczyć na mniej więcej 2 razy. Trzeba dostosować jego ilość do ilości przygotowanych na patelni/ w garnku składników. Ewentualny nadmiar powinien wytrzymać w stanie nienaruszonym nawet do tygodnia - przechowywany w zamkniętym pojemniku i w lodówce
Lejdi of the houseUwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie. Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny Pieczarki w chrupiącej panierce(...)mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote
Słodkie okruszkirazem z sosem 2 łyżki chrzanu świeżo zmielony pieprz garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona cebula pokrojona w piórka łyżka kaparów odsączonych z zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania(...)oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Pełny przepis tutaj Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem Pizza z boczkiem i ziemniakami Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka
Ugotowane pozamiatane5 / 5 ( 16 votes ) Zapiekanka „kurczak słodko kwaśny „ Zapiekanka kurczak słodko kwaśny ,, to trochę droga na skróty Czasami też tak trzeba , gdy jest potrzeba
Ogrodnik w podróżypikantny posmak oliwy. Ta oliwa "drapie w gardło", co świadczy o wysokiej zawartości dobroczynnych polifenoli. Stosuje ją do doprawiania i wykańczania dań, np. do polania pieczywa, bruschetty czy pizzy, do świeżych warzyw, do wykańczania zupy. Gdy robię szybkie warzywne sałatki najczęściej polewam je właśnie oliwą GranFruttato, ewentualnie skrapiam też sokiem z cytryny lub polewam glassą balsamiczną. To mój patent(...)natkę pietruszki oraz posiekaną papryczkę Jalapeño. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Ziemniaki wyszoruj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Boczek podsmaż na suchej patelni, aż się zezłoci i zrobi chrupiący. Przełóż do na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Dymkę drobno posiekaj. Ser gorgonzola pokrusz na kawałki. W misce umieść wszystkie składniki sałatki, zostawiając
Chilli Czosnek i Oliwa