pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba. W dialekcie północnych Włoch słowo – pita – przerodziło się w słowo – pizza -. Reasumując – pita – to cienkie płaski chleb – pizza – to… cienki płaski chleb z różnymi dodatkami 😉. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. PS. Pączki zjedzone, czy wypite(...)oliwek, przełóż ciasto, zrób wałek i podziel na 6 równych części. Każdą z podzielonych części ciasta rozwałkuj na placek wielkości mniej więcej 20 cm. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i oczywiście ostrożne połóż pierwszy placek, smaż go z każdej strony jakieś 2-3 minuty. Zrób tak samo z resztą placków. Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis
RafalCookCarbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie
Kuchenne aromatypodstawowe przepisy to motto naszego kulinarnego bloga. Mamy sentyment do tradycyjnej, domowej kuchni i chętnie korzystamy z takich przepisów. Od czasu do czasu fajnie zjeść coś nowoczesnego, typu pizza czy tortilla, jednak to polska zwyczajna kuchnia jest nam najbliższa. Zdecydowanie częściej mamy ochotę zjeść zwykły obiad po polsku, niż egzotyczne fanaberie. Kotlety mielone z mięsa mielonego wieprzowo – wołowego, soczyste(...)przyprawy. Zarób dłońmi jednolitą, dobrze wymieszaną mięsną masę. Uformuj 6 niewielkich lekko spłaszczonych kotlecików, okrągłych kształtem. Lepiej przygotować niewielkie mielone, gdyż szybciej usmażą się szczególnie w środku. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzej tłuszcz do smażenia. Na gorącym oleju ułóż kotleciki (uwaga! jeśli mięso zawiera dużo wody, tłuszcz może pryskać). Kotlety smaż kilka minut, po chwili od rozpoczęcia ogień możesz zmniejszyć
ProstePesto.pljuż gdzieś to widziałam, czy jakoś tak po prostu mam ochotę na takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego. Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie(...)macie już umyty, oczywiście pomijamy ten krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę
Czerwona PorzeczkaWłoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto? Podejrzewam, że każdy choć raz w życiu jadł danie kuchni włoskiej. Ona tak bardzo wpasowała się w naszą kulturę kulinarną, aż stała się jej nieodłącznym elementem. Trochę jak z sushi. Piszę o tym dlatego(...)nieco ciepłej wody. Ugniatam gładkie i twarde ciasto, dodając pod koniec oliwę z oliwek. Formuję kulę z ciasta, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka minut. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam obrane i posiekane cebulę oraz czosnek i szklę. Następnie wrzucam lekko odmrożony szpinak lub świeże, umyte i posiekane drobno liście. Duszę, aż szpinak albo się rozmrozi
W kuchni Karmel-itkiszklanki wody na 0,5 szklanki kaszy, 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, itd.). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając, do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą(...)ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać
Okiem Blondynki by McBlondiMiały być łódeczki, wyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć
Czerwony GupikJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia PokoleńSmak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Kurczak w cieście naleśnikowym: 400 g filetu z kurczaka
VioletoweKucharzenieDobry Wieczór! :) Choróbsko dopadło. Kaszel męczy, najbardziej wieczorem i rano od 5.00 :(. Kupiłam inhalator, coś tam niby się rusza. Do tego fervex - ble nie lubię - syropek
TrufelkowoPlacki z kaszki manny BLW Zapraszam was do wypróbowania mojego przepisu na smaczne placki zbożowo bananowe, idealne do małych rączek ale oczywiście nie tylko. Do ich
Dorota SmakujeZ tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie
Kuchnia PokoleńCo powiecie na takie pyszne i w sumie szybkie śniadanko przy sobocie? Jeśli jesteście już po, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie
Gosia gotujesosem, ale ta klasyczna włoska zapiekanka ma jednak swój urok. Zapieczony sos beszamelowy, ser i przypieczone brzegi to coś wspaniałego! Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone, czy gołąbki). Miała okazję jeść ją kilka razy w słonecznej Italii i za każdym razem smakowała inaczej(...)żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać. Doprawić mięso solą, pieprzem i papryką, ponownie zamieszać
Kulinarne Inspiracje