odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. [caption id="attachment_8962" align="aligncenter" width="803"] Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku[/caption] Zobacz inne przepisy z kurczakiem w gyrosie: Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Zapiekanka Gyros Z Ryżem Zapiekanka Gyros Z Makaronem Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Artykuł Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnekupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotujeskusiłam się na dwa kawałki :D Spód pięknie wyrósł, w środku był puszysty i mięciutki, a na zewnątrz chrupiący, a więc dla mnie idealny :) A smak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy, rozpływający się w ustach - pycha! Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzywek :) Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody(...)gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie trochę "lejące"/płynne, ale takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły
Zdrowie na języku :PChaczapuri To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym(...)ok.20cm. Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy na 6 części. Układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku: Dobrze sklejamy brzegi. Patelnię rozgrzewamy , lecz nie smarujemy tłuszczem. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ). Gotowe smarujemy masełkiem
Ostra na SłodkoNa farsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek
Świat Domowej KuchniTo, że sandwicze są popularne w Ameryce wie każdy. Czy wyglądają tak jak te? Nigdy nie byłam w Stanach Zjednoczonych więc ciężko mi powiedzieć jakie kanapki
Mienta blog200 g makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki
Świat Domowej Kuchnifety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami bakłażan w sosie pomidorowym Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany ➤czas przygotowania: 1 godzina(...)skórka papryk zrobi się czarna. Papryki przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij z papryk skórkę i pokrój je w kostkę. 2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli ok. 5 minut. Teraz dodaj upieczoną paprykę, passtatę pomidorową oraz przyprawy. Sos gotuj na małym ogniu przez
Chilli Czosnek i OliwaKurczak a la pizza margherita i spaghetti z cukini to oryginalny patent na szybki i niecodzienny obiad. Przygotujesz go w 15 minut. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli nazwa kurczak margherita kojarzy ci się z pizzą margherita to są to konotacje jak najbardziej na miejscu, ponieważ sporo łączy obydwa dania: mozzarella, pesto oraz pomidorki. Zamiast(...)jedno służy do obierania, drugie do wycinania. Spaghetti z cukini zrobisz tym drugim końcem:) Spaghetti z cukini można zjeść na surowo, wcześniej doprawione. Warto je jednak wcześniej przesmażyć na patelni. Tu uwaga: nie trzymaj jej zbyt długo na ogniu, ponieważ spaghetti z cukini zmięknie, puści wodę i zrobi się nieco… hm, no mówiąc wprost glutowate. Znacznie lepszej jest jędrne
Niedzielny kucharzresztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin – tak aby nie marnować jedzenia, a zarazem smacznie zjeść? Odpowiedź brzmi: calzone. To chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera(...)Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj
Niedzielny kucharzW tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance
wesoła kuchniaGdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz
Monia miesza i gotujesię na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest(...)wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około
potrawyregionalne