Wiosna się zbliża więc jak zwykle u mnie czyszczenie zamrażaki z zapasów szpinaku. Akurat miałam do wykorzystania muszle makaronowe więc szpinak został wykorzystany jako farsz
Monia miesza i gotujedressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni rządzi! Wystarczy ugotować jedno warzywo i polać(...)łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ząbki czosnku oddzielamy nie obierając ze skórki. Następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut. Po przestudzeniu obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i blendujemy na gładki sos. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce
Jeść, by żyć w zdrowiuboczkiem - co kto lubi. Takie kopytka są świetnym rozwiązaniem, gdy z obiadu zostanie trochę ziemniaków - podane w innej formie ziemniaki będą smakowały jeszcze lepiej. I uwaga - odsmażone na patelni, z lekko przyrumienioną skórką są wprost obłędne w smaku...! :) Składniki: 500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej* + do podsypywania 1 łyżka(...)stolnicę oprószamy mąką, nabieramy porcję ciasta i formujemy wałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy. Ja do cięcia użyłam noża do pizzy z pofalowanym rantem, a wzorek odcisnęłam foremką do ciastek, ale można też nie robić go wcale lub użyć zwykłego widelca (też kilka takich zrobiłam). Leniwe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek
Kolorowy Przepisownikhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według
Di gotujedrożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki(...)godzinę lub do momentu, kiedy ciasto urośnie, a na jego powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza. W reszcie wody rozpuść sodę, dodaj do wyrośniętego ciasta, odstaw na 10 minut. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, ułóż obręcze np. silikonowe do jajek sadzonych lub użyj specjalnej patelni z wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około 80 ml ciasta i smaż
Moje QulinariaChicken Tetrazzini to bardzo, bardzo smaczna zapiekanka, na którą kiedyś przypadkiem natknęłam się, czytając zagraniczną książkę. Bohaterka tejże powieści robiła to danie, stwierdzając, że to jedyne
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej
Moje Kuchenne Rewelacjejednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą(...)przyśpieszyć ten proces do zamrażarki. . Piekarnik rozgrzej do 200 st C. W tym czasie przygotuj pieczarki – pokrój je na plasterki, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni na maśle podsmaż cebulę z czosnkiem a następnie dodaj pieczarki, rozmaryn i tymianek i podsmażaj przez 5-6 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki. Na blacie połóż arkusz
nietylkopasta.plNigdy nie próbowałam suszonych pomidorów, aż pewnego razu zjadłam je na pizzy. Tak mi posmakowały, że aż musiałam coś z nimi zrobić. Jak się okazało szpinak i boczek to idealny kompan dla pomidorków. Rolada to moja propozycja na Wielkanoc, ale może także nadać się na inne uroczystości, a nawet obiad. Dopiero co skończyły się jedne święta, a już dużymi(...)lodówki. Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze
Kuchnia Paulettesmógłby jeść non stop, ja też jestem ich ogromną fanką. Jako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś(...)bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni, to danie właściwie robi się samo. W czasie, gdy zapiekanki są w piekarniku można przygotować szybką, zdrową i mega pyszną sałatkę szopską, w której jesteśmy absolutnie zakochani. Wcześniej dodatkiem była sałatka
Cooking Monstermógłby jeść non stop, ja też jestem ich ogromną fanką. Jako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś(...)bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni, to danie właściwie robi się samo. W czasie, gdy zapiekanki są w piekarniku można przygotować szybką, zdrową i mega pyszną sałatkę szopską, w której jesteśmy absolutnie zakochani. Wcześniej dodatkiem była sałatka
Cooking Monsterlitra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ryż. Podsmażamy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty – trzeba pilnować i mieszać, żeby nie przypalić. Gdy ryż się „zeszkli” dodajemy(...)smaki się połączyły. Risotto z krewetkami podajemy udekorowane porwanymi listkami świeżej bazylii. Podobne przepisy Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnikozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie(...)drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze. W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone
Czerwień i błękitjest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej(...)dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore
upichcic