zrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki: Tym razem znalazłam u siebie kawałek mielonego kotleta(...)długo, aż odparujemy wodę z pomidorów. W międzyczasie na talerz wbijamy jajka, dodajemy do nich koperek, pieprz, sól, zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię. Na wierzch kładziemy rukolę (możemy ją wcześniej odrobinę rozdrobnić) i całość smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. To danie możecie jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Na obiad
Taste Of My DayLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotujeprzekazuje wiedzę w zwięzły sposób, szybko i na temat. Przedstawiciel kapustowatych może być grillowany, uprażony na piękny złoty kolor robiąc za popcorn, upieczony w całości lub jako spód do pizzy. Doskonale sprawdzi się jako składnik sernika limonkowo - kokosowego, muffinek czy brownie. No i nie mogło zabraknąć oczywiście ryżu z kalafiora! Tak więc jeśli lubicie kalafior a brakuje wam pomysłów(...)łyżka miodu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz i sól do smaku ok 4 łyżki oliwek zielonych bez pestek Przygotowanie; Na patelnie wlewamy olej, na rozgrzany wrzucamy kalafiora i smażymy go około 15-20 min aż do zrumienienia. Często mieszając. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy, kroimy w plasterki. Do kalafiora dodajemy przyprawy, smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do "pizzy". Chociaż tradycyjnie piecze się je w kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych. Składniki (8 sztuk) -1 szkl. letniej wody -2 łyżeczki miodu -opakowanie drożdży(...)gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować kulę. Wałkować na placki o grubości około 5-7mm. Każdy placek smarować po obu stronach masełkiem czosnkowym. Smażyć
Zielona KuchniaPyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz(...)smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz dwa razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości. Na dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstaw na bok. Dorsza pokrój na kawałki, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Duś dorsza ,aż zmięknie . Na dużą patelnię wyłóż
Z Kuchni Do KuchniRisotto to po spaghetti i pizzy chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ile domów tyle wariantów przygotowania ryżu. Są jednak elementy, które niezależnie od dodatków pozostają niezmienne. Risotto to wbrew pozorom bardzo proste danie, jeśli pamiętamy o kilku ważnych rzeczach. A najważniejsza jest cierpliwość do mieszania i powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :) SKŁADNIKI(...)olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso, ugotuje się już w ryżu. Zostawiamy je w powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło. Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego
Kuchnia od dwojgakuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które pizzą są lub przy odrobinie wyobraźni mogłyby za nią uchodzić, koniecznie zajrzyjcie do Ani , Mirabelki i Mopsika . Pissaladiere Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) 250 g mąki pszennej(...)czasie do zaczynu dodać pozostałą wodę, zagnieść. Dodać sól, wyrobiź gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Dusić pod przykryciem na małej mocy palnika przez 45-60 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka, ale nie zrumieniona
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprz do smaku. Przygotowanie: Ciasto Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła(...)małe kawałki, czosnek drobno posiekać. Dynię podsmażyć na maśle przez 5 minut, skropić sokiem z cytryny, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć dalej minutę, zdjąć z patelni, przestudzić. Sery wymieszać z łososiem, pomidorami, dynią, czosnkiem niedźwiedzim i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowo-ziołowy Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, podać z pierożkami. Zastawa
SzczyptaSmaQghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla. Farsz do nalesnikow; 400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku 200 g bialego serka ( dalam Philadelphie) galka muszkatalowa i sol do smaku Dodatkowo(...)startym zoltym serem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec okolo 25 minut,az ser sie roztopi a brzegi nalesnikow stana sie chrupiace.Podawac z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku , dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji. Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta , które(...)cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać się aromatyczny pomarańczowy tłuszcz. Ewentualnie, jeżeli będzie go zbyt mało, możesz dodać trochę oliwy. Cebule pokrój w piórka, a paprykę
Chilli Czosnek i Oliwacałkowicie osobista preferencja, ale wariant nieprzywierający znacznie przyspiesza czyszczenie i łatwiej, jest wyjąć z niego wypiek. Należy przy tym pamiętać, ze ta opcja nie eliminuje całkowicie potrzeby smarowania patelni przed pieczeniem. Blacha do ciasta fakturowana z powłoką nieprzywierającą Michel 28×24 cm Jeśli planujesz używać papieru pergaminowego lub silikonowych wkładek, nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy na blachy nieprzywierające(...)tylko jedną boczną krawędzią ułatwiają wyjmowanie i przenoszenie upieczonych ciasteczek bez ich łamania. Modele ze wszystkimi krawędziami są jednak bardziej uniwersalne – prócz słodkich wypieków można w nich zrobić też pizzę! Z uchwytami lub bez Blachy do pieczenia z uchwytami ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z piekarnika. Te z wkładkami silikonowymi pomagają również zmniejszyć ryzyko poparzenia podczas obsługi, co jest dodatkowym atutem
sierotka maRysia w kuchniczyli od początku jest to jedzenie biednych ludzi. Czy wiesz że, przez długi czas, pizzą gardzili pisarze kulinarni? Pierwsze książki kulinarne, które powstały we Włoszech pod koniec XIX wieku, zupełnie ignorowały pizzę. Nawet kucharze neapolitańscy ignorowali pizzę. W 1831 roku Samuel Morse, wynalazca telegrafu, opisał pizzę jako… gatunek najbardziej przyprawiającego o mdłości ciasta… Wszystko zmieniło się po zjednoczeniu Włoch(...)przygotowania lokalnych specjałów dla królowej, pizzaiolo Raffaele Esposito, który przygotował trzy rodzaje pizzy, jedną ze smalcem, caciocavallo i bazylią, inną z cecenielli, a trzecia z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Królowa była zachwycona i tak jej ulubioną, ostatnią z całej trójki, nazwano na jej cześć pizza margherita. Zapraszam na mojego Swojaka. 👥 – 2 duże 4 mniejsze ⏰ – 120 minut 🇵🇱 – Polska
RafalCookkarczochami i pieczarkami Główkę warzywa należy obrać z twardych łusek i wyjąć jadalny, miękki środek tzw. serce warzywa. Karczochy można gotować, smażyć czy piec. Fajnie odnajdą się na pizzy, w sałatce, zapiekane z serem i czosnkiem lub w formie zupy kremu. Jako, iż miałam w lodówce słoiczek karczochów w zalewie z oliwy z oliwek zrobiłam sałatkę. Dodałam do niej ryż(...)zrobić sałatkę ryżową z karczochami, pieczarkami i groszkiem . Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Odlać z wody i wystudzić. Przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki . Smażyć 7-8 minut do momentu, w którym pieczarki zmiękną i odparują z wody. Podsmażone wystudzić i dodać do ryżu. Jajka ugotować na twardo (7 minut
mecooksCytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka
Moja smaczna kuchnia