mną sos chrzanowo koperkowy, wiec najwyższy czas nie odkładać już go na później, a że nie chciało mi się robić pulpetów postawiłam na pierś z kurczaka. A że po pizzy zostało mi połowa kukurydzy w puszce postanowiłam dodać ją do sosu i zobaczyć co wyjdzie z takiego połączenie. Nie zawiodłam się, oczywiście jak nie macie kukurydzy możecie ja pominąć(...)sosów Winiary garstka startego żółtego sera (ja dodałam wędzony) sól pieprz olej Kurczaka kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej (lub na głębokiej patelni, mi ostatnio do sosów przypadł do gustu średni garnek, a zawsze sosy robiłam na patelni). Do garnka wrzucamy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, jak cebula zacznie się robić miękka dorzucamy
Piekielna Kuchnia PatiPizza dla leniwych Pizza dla tych, którzy nie lubią brudzić rąk podczas wyrabiania:) Wszystko wrzucamy do malaksera i gotowe. A przy tym zawsze wychodzi. Polecam. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 210 ml wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g masła lub oleju 1/2 łyżeczki drożdży Wlać do malaksera wodę, wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, masło/olej.Miksowa(...)pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę
na moim stole...drobnej tarce to przysmak moich Rodziców. Ja jednak jak już wielokrotnie pisałam lubię eksperymentować i dzisiaj zapraszam na placki z "wkładką". Bardzo smaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej 100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek(...)posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy.Dokładnie wymieszać i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego
Gosia gotujePyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do gołąbków, do pizzy czy każdego innego dania, do którego używamy sosu pomidorowego. Przepisów na keczup z cukinii jest mnóstwo, zaleta tego jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Słodyczy w tym sosie dodaje(...)OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: UMYTA CUKINIE I OBRANA MARCHEW ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. CUKINIĘ MOŻNA PRZED STARCIEM OBRAĆ, ALE NIE TRZEBA. CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONA CEBULE. DO ZESZKLONEJ CEBULI STOPNIOWO DODAĆ STARTA CUKINIE I MARCHEWKĘ. DO WARZYW DODAĆ OCET I ZMIELONE GOŹDZIKI. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI
Pani M - kuchnia smakowitapierś kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 100 g. sera żółtego sól, pieprz, oregano, papryka słodka Dodatkowo: olej do smażenia i posmarowania pizzy keczup Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami, lub ręcznie. Jak kto woli. Ja wyrabiam mikserem, jest szybciej i wygodniej(...)obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać trochę oleju, podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać pieczarki, następnie pomidora, paprykę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą gotowe wyłączyć gaz. Dodać piersi i oregano. Wszystko wymieszać. Wyrośnięte
Agusiowe smakołykiktórzy mnie znajdą doskonale wiedzą , że z pizzy to ja najbardziej lubię ciasto. Im grubsze – tym lepsze! Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) CIASTO: - mąka – 200 g - letnia niegazowana woda mineralna(...)łyżki SOS: - pomidory w puszce – 1 op - oliwa – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - bazylia – 1 łyżeczka - sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy oliwę,d odajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewamy aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy
Ostra na SłodkoZapraszam na tosty francuskie w wersji jesiennej. Możecie wykorzystać do nich dowolne pieczywo, ale uważam, że z dyniowa drożdżówka pasuje tu idealnie. 3 porcje 6 kromek
Mienta blogmogłam się do tego zabrać. Dziś nadszedł ten dzień i mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, szklanka wody, łyżeczka soli, łyżeczka(...)pomidorów, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 100g żółtego sera, bazylia, oregano, ostra papryka, sól. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju lub bez. Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypior. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić
Z miłości do słodkościkiedyś dość często. Teraz robię go rzadziej, w sumie nie wiem czemu ;) Ostatnio przypomniałam sobie znów o tym smacznym daniu, gdy w lodówce znalazłam kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo się z tego powodu cieszę, bo taki ryż jest naprawdę smaczny. Myślę, że znów będę go często przygotowywać. Spróbujcie, zachęcam. Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu - u mnie(...)rozgotować). Cebulkę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę (używam samych kapeluszy). Cebulkę i pieczarki obsmażamy na tłuszczu. Zmniejszamy płomień. Wbijamy jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszając z pieczarkami i cebulką (jakbyśmy robili jajecznicę), ale nie nie pozwalamy mu się całkowicie ściąć. Dodajemy szybko ugotowany ryż i całość mieszamy chwilkę smażąc, aż jajko się zetnie. Całość doprawiamy
Słodkie okruszkiParę dni temu zachciało nam się pizzy, a do pizzy zachciało nam się rukoli. W związku z tym, że dziewczyna pakowana jest w większe porcje, nie byliśmy jej w stanie zjeść za jednym razem. Leżakowała w lodówce i czekała. Dzisiaj postanowiłam ją zmiksować i zrobić z niej aromatyczne pesto. Była dodatkiem do dzisiejszego obiadu, ale zdjęcie mi tak nie siadło(...)dyni 2 łyżki parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) 1 ząbek czosnku 0,5-1 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umytą rukolę, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Pamiętajcie, żeby nie zmiksować pesto
Kardamonovyorigano e basilico. L'ingrediente che darà una marcia in più sarà la mozzarella, le cui fette sotto l'influenza del calore si dissolveranno, allungandosi come nel caso della pizza. Assaggiando questo piatto, ci si renderà facilmente conto di quanto sia semplice preparare qualcosa di davvero delizioso che Vi consiglio vivamente! SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka(...)osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z ognia, odkładamy na talerz i przykrywamy. Na tej samej patelni przygotowujemy sos pomidorowy. Na oleju podsmażamy 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dorzucamy kilka listków bazylii. Sos gotujemy
La grande e la piccola cuocadwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie, na kurczaka położyć upieczony ząbek czosnku, a na to porcję pikantnego colesława. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery(...)mięso i tak będzie pyszne i soczyste. Źródło przepisu: The Pioneer Woman . Niezjedzone resztki kurczaka w sosie barbecue, jak i pikantnego coleslawa można wykorzystać do przygotowania pysznej, domowej pizzy z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq ! Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem
Gospodyni MiejskaDzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku albo smażenie ich na patelni. W Gruzji tradycyjnie przed włożeniem chaczapuri do pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero później wkładam je do piekarnika. Możne
PatiGotujeOboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad
Mienta blogPyszna lazania, drugie podejście myślę że udane:) składniki: 18-20 płatów makaronu na lazanię 700 g mięsa mielonego 3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio
Monia miesza i gotuje