pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:67/137)

Quesadilla z kurczakiem i serem 279

koncentratu pomidorowego – 1/2 papryki – 1 czerwona cebula – 2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – oliwa Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni wraz z ulubionymi przyprawami. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ser kroimy w kostkę lub jeśli używamy mini kulek – na ćwiartki. Każdy placek piady lub tortilli smarujemy koncentratem pomidorowym(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, w zależności do tego jak chrupkie placki chcemy uzyskać. Po upieczeniu kroimy zwykłem nożem lub nożem do pizzy. Smacznego! Artykuł Quesadilla z kurczakiem i serem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Jego Wysokość Mielony, czyli jak zrobić wyjątkowego kotleta. 229

pieczarek i cebuli, siekamy je dość drobno i przesmażamy na odrobinie oleju, w trakcie smażenia solimy i pieprzmy. Polecam przesmażać pieczarki przed dodaniem ich do innych potrwa np pizzy.  Dzięki wysokiej temperaturze pieczarki wydobywają cały swój aromat, a smak jest fajnie podkręcony. No to skoro pieczarki i cebula pięknie przesmażone i zapach unosi się w całym domu to działamy(...)wyrabiamy, polecam ręką, ew odzianą w rękawiczkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dołożyć trochę bułki tartej, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. I prawie gotowe! Rozgrzewamy olej na patelni, formujemy kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Polecam smażyć po minimum 5 minut z każdej strony.  Warto też odsączyć

Ale Pyszka!
Tarta serowa ze szpinakiem i salami 165

pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu:  LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera 7-8 liści szpinaku sól pieprz gałka muszkatołowa(...)Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.  Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany ser. Doprawiamy 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu oraz

Gotuj z Mąką
Domowe zapiekanki 180

lubi?. Osobiście w tej wersji smakują mi najbardziej. Takie zapiekane bagietki z pieczarkami i kiełbasą są idealne na każdą okazję. Tym razem dodałam do farszu mieszankę suszonych ziół do pizzy, którą przywiozłam sobie z Toskanii. Pachnące, suszone na słońcu zioła nie mają sobie równych. Nie martwcie się w naszych sklepach jest mnóstwo podstawowych ziół, które doskonale się sprawdzą. Ja lubię(...)podwawelskiej 4-5 cebul sól, pieprz, ulubione przyprawy 2-3 łyżki oleju Dodatkowo półbagietki starty żółty ser keczup z cukinii lub dyni bazylia i oregano do oprószenia Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć do momentu, aż kiełbasa się zacznie rumienić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie. Dodać pokrojone

Pieguskowa Kuchnia
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 151

wpływem temperatury i uwalniającego się dwutlenku węgla, placek się podniesie mniej więcej o swoją pierwotną grubość. Oprószony delikatnie z dwóch stron placek przekładamy na ciepłą patelnię  i trzymamy kilka minut z każdej strony - placek powinien urosnąć i dość mocno zrumienić się - ciemne kropki na powierzchni to rzecz normalna. Warto pamiętać Najważniejsze aby surowe ciasto było luźne, niemal "płynące(...)więcej składników generalnie, musimy dłużej wyrabiać ciasto - a im dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny

Right Behind The Kitchen
Pieczarki faszerowane 357

samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę oraz posiekane ogonki (gdy tłuszczu z boczku jest za mało należy dodać trochę oleju lub oliwy). Podsmażamy przez około dwie

Poezja smaku
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 188

pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe(...)orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Przekładamy do blendera i dodajemy resztę składników. Miksujemy tak, aby pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używamy moździerza, najpierw ucieramy czosnek z solą. Potem dodajemy liście bazylii

Oryginalny smak
Szparagi smażone z boczkiem 159

bukietów dodawaliśmy te gałązki... - Aaaaaa, pamiętam, w bukietach z mieczykami... - Po chwili z jeszcze większym zdziwieniem. - Wy to jecie? Niemożliwe!!! Jedzenie Wam się skończyło??  Przyjeżdżajcie do nas, zrobiłem pizzę:) ... Jakbym wtedy wiedziała, że ten asparagus pod oknem można jeść... Na pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne! Składniki: pęczek zielonych szparagów (500g) 100g wędzonego surowego chudego boczku(...)miękkie, można nie obierać). Główki odkroić na długości ok 1/3, odłożyć (dodajemy je później), resztę pędów przekroić na pół. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, odsunąć na bok patelni. Na patelnię wrzucić szparagi, smażyć ok 5 minut, mieszając. Wrzucić główki, smażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem doprawić do smaku, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem. Smacznego

Obiad gotowy
Pizza kebab / gyros 296

Każdy kocha przyprawę kebab - gyros:). Taki smak ma moja dzisiejsza pizza. Ma mnóstwo dodatków i jest naprawdę pyszna.  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g tartej mozzarelli 1 filet z kurczaka 4 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ogórki(...)kebab/gyros olej 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokr ojonego w kostkę kurczaka obsypanego przypraw ą kebab/gyros. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastr y, cebulę w piórka.  2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno

Szefowa kuchni
Makaron z sosem pesto i suszonymi pomidorami 119

suszone  •Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym. Takie pomidory możemy użyć do sałatek, pizzy czy makaronu. Sos pesto bazyliowe,  jest orginalnym  sosem .  Pesto to zielony sos pochodzący z Genuiwe Włoszech, który składa się przede wszystkim z oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków(...)łyżki filet z kurczaka - 200 g oregano - 1/2 łyżeczki czosnek - 2 ząbki oliwa - 3 łyżki sól i pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć dodając posiekany czosnek, oraz przyprawy. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, wybić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na dwa placki, zwinąć w rulony

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z pulpecikami 79

dziś zdecydowałam się na sos Butter Chicken marki Patak’s. Sos o lekko pikanym smaku doskonale sprawdza się w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka(...)łyżki tartego sera mozzarella – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie lep w dłoniach małe pulpeciki i odkładaj je na deskę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż pulpeciki przez około 8 minut do zrumienienia z każdej strony. Dodaj do pulpecików sos Patak’s Butter Chicken, zmniejsz płomień na kuchence i duś przez

nietylkopasta.pl
BABECZKI LASAGNE 108

Lubicie kuchnię włoską? U nas jest dość często. Oczywiście nie liczymy pizzy :D Dziś proponuje Wam na obiad babeczki lasagne SOS BESZAMELOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skóry sól pieprz bazylia makaron typu lasagne ser olej(...)podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy i dusimy ok 1 godziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Kuchnia w oparach
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem 172

Pyszne ślimaczki nadziane szpinakiem z ciasta jak na pizzę. Można je podać z keczupem lub sosem czosnkowym, będą także smakowały z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki(...)cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Przygotować farsz. Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można też dodać czosnek granulowany. Farsz

Monia miesza i gotuje
Piada z łososiem i rukolą 157

końca byłam zadowolona z efektu, więc na sprawdzony przepis ode mnie trzeba jeszcze chwilę poczekać;) Tymczasem można śmiało korzystać z tych dostępnych w sklepach. Jakiś czas temu proponowałam Wam pizzę na spodzie z piady , dziś prezentuję moją ulubioną ostatnio kanapkę z piady na ciepło - z wędzonym łososiem i rukolą. Próbowaliście kiedyś wędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny(...)Składniki (na 2 porcje): 2 piady 2 plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać 2 patelnie Przygotowanie: Plastry łososia rozłożyć na lekko rozgrzanej patelni na 30 sekund, kiedy zmieni kolor zdjąć go z patelni. Piadę podgrzać na patelni wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Posmarować jedną

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania