mąki graham, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy, sos pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem(...)miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku przyprawami. Ciasto smarujemy sosem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w plastry, posypujemy serem żółtym
słodki bratekDziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki(...)łyżki koncentratu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę Składniki kilka pieczarek - kroje w plastry można dać surowe lub lekko przesmażyć na suchej patelni z odrobiną soli salami- lekko przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi niechciany tłuszcz ser- najlepiej mozzarella, ale żółty gouda też oki ogórki w occie- 2-3 ogórki pokroić
Kubki smakuśniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Wykorzystaj ten pomysł na śniadanie i pokombinuj z dowolnymi składnikami, które akurat masz w lodówce. Składniki Ilość(...)dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odłóż na bok. Szpinak dobrze umyj i oczyść. Cebulę posiekaj na drobne kawałki. Czerwoną paprykę, pomidory i ser mozarella pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodaj zmielony czosnek i mieszaj jeszcze przez chwilę. Następnie wrzuć czerwoną paprykę i smaż, aż zrobi się
ale Pyszniewybrałam do swojej quesadilii kurczaka, który pozostał mi z wczorajszego obiadu oraz warzywa, które miałam w kuchni. Zobacz też: Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków Pizzerinki czyli mini pizze Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Przepis na quesadillę z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 tortille kawałki upieczonego/podsmażonego kurczaka z ulubionymi ziołami żółty ser/ser(...)część sera, kurczaka, paprykę, kukurydzę, natkę i na koniec wszystko posypujemy pozostałym serem. Nakładamy na to drugą tortillę. Sera musi być sporo, aby całość po podgrzaniu się skleiła. 3 Patelnię zwykłą/grillową podgrzewamy na sucho. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy na nią wcześniej złożone tortille. Po kilku minutach górną tortillę mocno przyciskamy, aby obie się ze sobą skleiły. 4 Kiedy
Kuchnia Bazyliisławę na cały świat, jak chociażby kuchnia włoska - to przecież prosta kuchnia rolników, którzy posiłki przygotowywali z tego co mieli, trochę mąki, trochę pomidorów i sera i tak powstała pizza, makarony z wszelakimi dodatkami również. Dziś mam dla Was również bardzo prosty pomysł na obiad i równie pyszny! Proste szaszłyki z kurczaka, które urozmaiciłam dodając na szpadki świeżego ananasa(...)puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie z ananasem nabijamy na szpadki. Grillujemy na patelni grillowej- jeśli nie masz wstaw do piekarnika na 25 minut. PONADTO: - 4 porcje ryżu jaśminowego - 1/2 puszki mleka koksowego + woda - sól Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast użyć
SMYKWKUCHNIkrok swoją dietę, w stronę tej prawidłowej, zrównoważonej. Jakiś czas temu sama przekonałam się, że problem w dużej mierze zależy od wyboru produktów, jakie spożywamy. Nie chcę negować jedzenia pizzy, frytek, glonki czy picia piwa, bo sama nigdy nie będę umiała obejść się smakiem, ale chciałabym podpowiedzieć jak znaleźć w tym wszystkim równowagę: a. pozwalając sobie na produkty o większej(...)wybieraj świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie sos na bazie jogurtu naturalnego i ziół. Zamiast
Kuchnia Bazyliiboczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki jeszcze raz wzdłuż i takie ćwiartki w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem. Lekko zeszklić. Dodać boczek, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać startą marchewkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać przyprawy (bez soli i pieprzu). Smażyć kilka minut(...)można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do KuchniJako ,że dzisiaj dzień pizzy ,nie mogliśmy sobie darować popełnienia jej. Jak każda smaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy sól Dodatki: 200 g pieczarek cebula 2 jajka 250 g filetu z kurczaka pomidor papryka czerwona papryka zielona 150 g ulubionego sera żółtego(...)mąki dodajemy drożdże ,resztę wody ,oliwę ,sól. Zagniatamy ciasto tak aby nie kleiło się do ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki kroimy w talarki ,solimy i podsmażamy na suchej patelni. Cebulę kroimy w piórka ,papryki w paski. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w dużą kostkę. Filet z kurczaka kroimy w kostkę ,oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na odrobinie oliwy
R'n'G Kitchenciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy(...)francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego
Moniki Smakołykirozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek . Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone(...)greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane
Chilli Czosnek i OliwaWłoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków(...)Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano. Gotowe. Smacznego
Bon Ton ItaliaNiby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz(...)drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z kleksem majonezu , startym serem, porem i ketchupem. Smacznego
Gosia gotujeSkrzynka dyni zobowiązuje. Wprawdzie cieszy moje oko i stojąc blisko przejścia między kuchnią a pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki
Kucharzycajest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem. Spaghetti all'amatriciana Pyszne, aromatyczne keto spaghetti all'amatriciana to obowiązkowa pozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej(...)przecieru pomidorowego 200 ml makaronu shirataki 1 łyżeczka oliwy przyprawy do piernika do smaku Sposób przygotowania Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po czym wrzucić cały makaron i usmażyć go tak, aby nabrał chrupkości. Zdjąć z patelni i odstawić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na gorącej patelni
Modern Cave Girl