Cebulę obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Pomidory umyć i pokroić w małe kawałki, czosnek obrać i posiekać drobno. Ziarenka ziela angielskiego i goździki zmiażdżyć w moździerzu. Do garnka wrzucić wszystkie składniki oprócz octu. Gotować aż pomidory się rozgotują. Co chwilkę mieszać. Dolać ocet, wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć(...)ognia i wszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów
Kuchnia PokoleńLubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy. Składniki: 1 duży bakłażan kilka pieczarek 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka pomidor mozzarella bądź żółty ser zioła prowansalskie sól,pieprz Bakłażana umyć i osuszyć.Pokroić ze skórką w poprzeczne plastry,posolić z obu stron,włożyć pionowo do miski i odstawić na 1 godzinę,by obciekły(...)bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę.Oprószyć solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć ok 15 min.Wsypać pieczarki,zwiększyć ogień i smażyć,aż woda,którą puszczą,odparuje.Doprawić jeśli zajdzie potrzeba.Odstawić do wystygnięcia. Gotowego bakłażana ułożyć
Niespełnione zdolności kulinarnebrokuł 1 średnia cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka kurkumy papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Wykonanie: 1. Ok. 1/2 szkl. Kaszy jaglanej upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku(...)skórki i obieraczką do warzyw obierz zieloną część tworząc wstążki. Środkową część cukinii czyli pestki wyrzucam. 3, Brokuła umyj i pokrój kwiaty w drobniutką kotkę. Rozgrzej suchą patelnię lub garnek, wrzuć brokuła podlej trochę wodą i gotuj pod przykryciem ok. 5 min - wodę musimy zredukować prawie do zera, dlatego jeśli woda znajduje się na patelni odlej ją. Dodaj
Kubki smakuwielkanocnym stole oczywiście pysznych dań z jajem :) Odpocznijcie, zrelaksujcie się, spędźcie czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek(...)skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij
Chilli Czosnek i OliwaZapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje. 1 brokuł 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku
wesoła kuchniaciepłej wody 50ml oliwy z oliwek 200ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki z pełnego przemiału – u mnie pszenna graham 1 łyżeczka przyprawy zioła do pizzy 1 łyżeczka sezamu Jak zrobić chlebek lawasz pełnoziarnisty: Najpierw drożdże mieszać z ciepłą wodą i cukrem. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, sezam, zioła, mieszamy. Potem do mąki dodajemy oliwę(...)wyrośnięcia na 30 min. Potem ciasto dzielimy na 16 kawałków. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na czystej powierzchni oprószonej mąką na grubość kartki papieru. Potem przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy minutę z jednej strony i pół minuty z drugiej. Gotowe chlebki układamy w czystej ściereczce kuchennej jeden na drugim i przykrywamy. Artykuł Chlebek lawasz pełnoziarnisty pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeWypiek idealny na środek lata - mini focaccie z kurkami i rozmarynem. Bardzo smaczne i aromatyczne. Spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Pizza Nutrifree 370 g wody 20 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek 5 g soli oliwa z oliwek do smarowania 1 gałązka rozmarynu 500 g kurek 1 cebula olej kokosowy sól, pieprz Mieszankę wsyp(...)gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie oczyść kurki. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Dodaj kurki i podduś prze kilka minut.Dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto na focaccie lekko wyrób i rozwałkuj na grubość
Kuchnia bezglutenowamiękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać(...)folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt.Skleić boki i dwa rogi trójkąta skleić
O kuchni z uczuciemzagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię (najlepiej o jasnym dnie – wtedy będzie widać zmianę koloru i jest mniejsze ryzyko spalenia masła). Dorzucamy listki rozmarynu i ewentualnie parmezan. Masło będzie się na początku lekko pienić. Podsmażamy(...)Rozmaryn można zastąpić szałwią. Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego pieroga piemonckiego. document.createElement('video'); http://pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4 Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnipokrojoną cebulę i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę wraz z boczkiem przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem i gotować, aż zgęstnieje. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Dodać kilka łyżek wody wymieszanej z mlekiem oraz(...)pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie sosem śmietanowych, pozostawiając brzeg (około 1,5 cm) pizzy suchy. Na sos wyłożyć startą mozzarellę, a na ser podsmażoną cebulę z boczkiem. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum (u mnie to 275 stopni, pierwsza półka od dołu
Gospodyni MiejskaLazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki(...)sól, pieprz Dodatkowo: 9 płatów makaronu do lazanii, 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy
słodki bratekIdąc dzisiaj na basen poczułam fantastyczny zapach. Okazało się, że tuz obok otworzyła się gruzińska piekarnia. Niestety z racji późnej godziny trafiłam na jej zamknięcia. Morał
ChilliJemy