pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:69/137)

Chlebki pita - historia i przepis 249

rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek . Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone(...)greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy  (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 489

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków(...)Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano. Gotowe. Smacznego

Bon Ton Italia
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 181

Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem,  ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1  mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz(...)drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną  i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać  z kleksem majonezu , startym serem, porem i ketchupem. Smacznego

Gosia gotuje
Dyniowa tarta 176

Skrzynka dyni zobowiązuje. Wprawdzie cieszy moje oko i stojąc blisko przejścia między kuchnią a pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki

Kucharzyca
Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb) 136

jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem. Spaghetti all'amatriciana Pyszne, aromatyczne keto spaghetti all'amatriciana to obowiązkowa pozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej(...)przecieru pomidorowego 200 ml makaronu shirataki 1 łyżeczka oliwy przyprawy do piernika do smaku Sposób przygotowania Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po czym wrzucić cały makaron i usmażyć go tak, aby nabrał chrupkości. Zdjąć z patelni i odstawić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na gorącej patelni

Modern Cave Girl
Pizza z grillowanym bakłażanem 232

Mojego ulubionego bakłażanka postanowiłam wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i zagości u nas jeszcze nie raz. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju dodatki 3 łyżki(...)grubości ok 1 cm. Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i oprószyć ziołami włoskimi. Ugrillować na patelni grillowej, wystudzić. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i oregano. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.Gotowe ciasto odstawić

Monia miesza i gotuje
FARSZ GRZYBOWY DO USZEK 123

uszka to koniecznie z grzybowym farszem. Suszone grzyby, cebulka i pieprz, dużo pieprzu :) Smaczny, aromatyczny, mocno grzybowy farsz, z którego można również przygotować pierogi, paszteciki a nawet kulebiak, pizzę czy makaron :) Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków. Składniki: * 50 g suszonych grzybów (użyłam  Skworcu ) * 1 nieduża cebula(...)się moczyły, gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić z wody. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Grzyby drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę.  Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekane grzyby, wsypać sól i pieprz czarny, wymieszać. Całość podsmażać około 3-4 minuty co chwilę mieszając.  Z podanych składników wyszło

Zrób to smacznie
Serowe placki z cukinii 114

duże cukinie, dobrym pomysłem będzie wydrążenie z nich gniazd nasiennych przy pomocy łyżki. Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Jeśli placki z cukinii rozpadają się na patelni lub masz problem z ich obróceniem, najprawdopodobniej w masie znajduje się zbyt dużo wody. Aby tego uniknąć, cukinię należy bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli starte(...)się do placków z cukinii? W przypadku tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się sery o wyrazistym aromacie. Nie mogą być zbyt tłuste, gdyż wówczas placki mogą się rozpaść na patelni. Poza cheddarem i parmezanem możesz wykorzystać na przykład goudę lub twardą mozzarellę. Ciekawe efekty możesz uzyskać sięgając po sery wędzone np. oscypek. Należy jednak uważać z ich ilością, bo mogą

okolicepalnika.pl
Serowe placki z cukinii 171

duże cukinie, dobrym pomysłem będzie wydrążenie z nich gniazd nasiennych przy pomocy łyżki. Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Jeśli placki z cukinii rozpadają się na patelni lub masz problem z ich obróceniem, najprawdopodobniej w masie znajduje się zbyt dużo wody. Aby tego uniknąć, cukinię należy bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli starte(...)się do placków z cukinii? W przypadku tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się sery o wyrazistym aromacie. Nie mogą być zbyt tłuste, gdyż wówczas placki mogą się rozpaść na patelni. Poza cheddarem i parmezanem możesz wykorzystać na przykład goudę lub twardą mozzarellę. Ciekawe efekty możesz uzyskać sięgając po sery wędzone np. oscypek. Należy jednak uważać z ich ilością, bo mogą

okolicepalnika.pl
Ratatouille inaczej 166

szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min   1 większa cukinia 1 większy bakłażan(...)bakłażany solimy o odkładamy na sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, w plastry kroimy również mozzarellę 2. Plastry bakłażana grillujemy na suchej patelni 3.  Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 4. Sos - cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy

Słodki Kompromis
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 424

boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :)  Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie&Ich" Nr. 3/2012 Składniki na 12 sztuk: 500 g ugotowanych(...)startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy na złoto, pod koniec solidnie pieprzymy i lekko solimy, mieszamy, odparowujemy, wykładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2. W każde wgłębienie formy wkładamy plaster boczku

Kuchnia Prezydentowej
Frittata z batatem i szpinakiem 115

ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy z jajkami: O mlet z boczkiem i awokado Gofry z awokado i jajkiem Szybka pizza z jajkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Naleśniki z jajkiem Omlet z serem ricotta FRITTATA Z BATATEM I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1h pieczenia batata ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI(...)blasze połóż kawałek papieru do pieczenia i włóż do piekarnika umytego i wysuszonego batata. Piecz około 50-60 minut do miękkości (w zależności od wielkości). Do frittaty przygotuj patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków). Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Na 1 łyżce oliwy podsmaż czosnek z cebulą. Jak się zeszklą dorzuć szpinak, dopraw odrobiną soli

nietylkopasta.pl
Makaron z pistacjami 116

wiem, czy jest jakaś potrawa, której nie podają tam z pistacjami Pizza, makaron, lody, rogaliki, burgery, kanapki, ciastka. Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Próbowałam wszystkich lokalnych specjałów. Urzekło mnie cornetto, czyli rogalik z pastą pistacjową, którym zajadałam się każdego ranka. Duże wrażenie zrobiła na mnie pizza z pistacjami i mortadelą, ale najlepiej wspominam makaron z pesto pistacjowym. Po powrocie(...)makaronu z pistacjami: W garnku zagotuj wodę. Następnie ugotuj w niej makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój bardzo drobno. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a następnie dodaj cebulkę. Podsmażaj do czasu aż boczek i cebula się przyrumienią. Następnie dodaj śmietanę, pokruszone pistacje oraz pesto pistacjowe. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj, cały czas mieszając

365 dni dookoła kuchni
Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki 117

przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz majonez ketchup Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Kurczaka przekładamy do miski(...)pieczemy 20 minut. Po upieczeniu tosty można polać ketchupem. Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Zobacz inne przepisy z chlebem tostowym: Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym Tostowe koszyczki – imprezowe Grillowane tosty z jajkiem na twardo Zapiekanka z pieczywem i jajkami Artykuł Tosty

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania