Jakiś czas temu obudziliśmy się z ogromną ochotą na tosty francuskie, ale okazało się, że skończyły się nam jajka. Potrzeba matką wynalazków, więc powstały takie oto
Mienta blogkostki), lub wody 1 łyżeczka soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu (lub do smaku) 1/2 szklanki mleka Czosnek : Podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu na oliwie, najlepiej na nieprzywierajacej patelni. Smaż kilka minut, do miękkości - czosnek powinien być pachnacy, ale nie brazowy (spalony będzie gorzki). Zdejmij z ognia i odstaw. Kalafior : Zagotuj w dużym garnku wodę lub bulion. Wrzuć kalafiora(...)razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy
Lejdi of the houseSezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia
wesoła kuchniaUwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki(...)czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion. Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora. Wszystko dokładnie mieszamy i podduszamy razem około 5 minut, następnie całość należy zmiksować. Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakaronu? Słowo „lekki” jest tu kluczowe. Ten makaron z tuńczykiem nie ma w sobie ani grama śmietany ani ciężkich, zawiesistych sosów. Sos tworzy się dzięki dodaniu na patelnię wody z gotowania makaronu. To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie kremowego, lśniącego i lekkiego sosu. Czasem warto zapomnieć o zasmażce i spróbować metod rodem ze słonecznej Italii. POLUB(...)znajdziesz w zakładce MAKARON. Drugim charakterystycznym dodatkiem jest anchois. Te intensywne w smaku i zapachu marynowane filety z sardeli są niezastąpionym składnikiem wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Spotkacie je na pizzy, w makaronach i sałatkach. Ich głównym zadaniem, podobnie jak w przypadku kaparów, jest podkręcenie smaku potrawy. Należy więc pamiętać o dodawaniu ich do dania w rozsądnej ilości. Drukuj Makaron
Na-talerzu.plsera odrobina masła do wysmarowania formy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę(...)mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo: grzanie dolne konwencjonalne/tradycyjne pieczenie grill szybkie grillowanie nawilżanie pizza powolne gotowanie termoobieg grillowanie turbo rozmrażanie utrzymywanie ciepła Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. U możliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo
Słodko-Słony Świat Ilonybój się mrożonek Mrożonki to idealna opcja dla początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa nie są zbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie i ponowne zamrożenie). Unikajcie warzyw, które przed(...)moich ulubionych wegańskich blogów i stron: Jadłonomia Wegan Nerd Vegeluv Vegeszamanka Hello morning Mniu Mniu Weganizm, spróbujesz? Profil na facebooku 7. Szukaj warzywnych zamienników Próbowaliście kiedyś pizzy na spodzie z cukinii? Brzmi dziwnie i zapewne dla niektórych niezbyt smacznie, ale efekt jest zaskakujący. Oczywiście na plus. Podobnie z vegeburgerami czy frytkami z dyni. Roślinne zamienniki zazwyczaj smakują
Powiedz dietom niepapryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy(...)kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać(...)przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa
Monia miesza i gotujemniejszą lub bez ilością masła, ale właśnie to z masłem, najbardziej oddaje mi smak tego, jakie jadłam w Gruzji *chaczapuri może być przygotowywane wypiekane w piecu lub smażone na patelni nadzienie : - 300 g sera korycińskiego lub ze Strzałkowa - 4 łyżki startego Chedara - sól WYKONANIE : - misę umieść na wadze, dodawaj każdy składnik na wadze - umieść mąkę, drożdże, mleko, wodę i sól(...)części, dwie części to będzie 1 chaczapurii, otrzymasz zatem dwa chaczapurii - sery i sól, połącz ze sobą w miseczce - 1 część ciasta rozwałkuj na okrągły placek, tak jak na pizzę, posmaruj połową porcji sera, drugą cześć ciasta rozwałkuj na taki sam blat, przykryj nim chaczapurii, całość teraz delikatnie rozwałkuj wałkiem - chaczapurii za pomocą łopaty do pizzy umieść w nagrzanym
SMYKWKUCHNIJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wraz z pustą patelnią w środku. Gdy ciasto odpocznie, a piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut(...)bita śmietana i jagody, masło orzechowe i banany, borówki i syrop klonowy, smażone jabłka i cynamon. Zobacz także: Kurczak mafioza Kurczak mafioza - brzmi groźnie. Niepotrzebnie - jest on łag... Błyskawiczna pizza w 15 minut Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale ... Ziołowe tortille Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z... Scones z oliwkami, fetą i suszonymi
Poezja smakuTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem z innymi dodatkami może powstać, w innych proporcjach, przyprawach. Z wszelakimi warzywami, na słodko, z chili i mięsem, wege lub z szynką i ananasem. Na omlet jak na pizzę położyć można prawie wszystko. No generalnie omlet ze szczypiorem, kiełbasą i żółtym serem, taki jak dziś jest pycha. Podany z bułeczką lub pełnoziarnistym pieczywem, grzankami, tostami. Dla córeczki przygotowuję często(...)kostkę kiełbasy 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru sól i pieprz mała płaska łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Ser kroję na małe kawałki. W misce roztrzepuję 3 jajka, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło, uważając by się nie przypalilo. Wrzucam jajka, na nie wszystkie posiekane składniki, równomiernie. Smażę a gdy zobaczę ścięte boki przekładam łopatką na drugą stronę. Można sobie pomóc przykładając
Zasmakuj Kuchnikażdy znajdzie coś dla siebie; zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle(...)cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże oregano Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia. Do miski wkładamy szpinak i wszystkie zioła. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dorzucamy
Kulinarne przygody Gatity