pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:73/137)

Tosty francuskie bez mleka i jajek 68

Jakiś czas temu obudziliśmy się z ogromną ochotą na tosty francuskie, ale okazało się, że skończyły się nam jajka. Potrzeba matką wynalazków, więc powstały takie oto

Mienta blog
Kremowy sos kalafiorowy... 114

kostki), lub wody 1 łyżeczka soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu (lub do smaku) 1/2 szklanki mleka Czosnek : Podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu na oliwie, najlepiej na nieprzywierajacej patelni. Smaż kilka minut, do miękkości - czosnek powinien być pachnacy, ale nie brazowy (spalony będzie gorzki). Zdejmij z ognia i odstaw. Kalafior : Zagotuj w dużym garnku wodę lub bulion. Wrzuć kalafiora(...)razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy

Lejdi of the house
Zapiekanka z fasolką i cukinią 166

Sezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia

wesoła kuchnia
Salsa pomidorowo-paprykowa 154

Uwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje.  Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki(...)czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion.  Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora.  Wszystko dokładnie mieszamy i podduszamy razem około 5 minut, następnie całość należy zmiksować.  Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 78

makaronu? Słowo „lekki” jest tu kluczowe. Ten makaron z tuńczykiem nie ma w sobie ani grama śmietany ani ciężkich, zawiesistych sosów. Sos tworzy się dzięki dodaniu na patelnię wody z gotowania makaronu. To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie kremowego, lśniącego i lekkiego sosu. Czasem warto zapomnieć o zasmażce i spróbować metod rodem ze słonecznej Italii. POLUB(...)znajdziesz w zakładce MAKARON. Drugim charakterystycznym dodatkiem jest anchois. Te intensywne w smaku i zapachu marynowane filety z sardeli są niezastąpionym składnikiem wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Spotkacie je na pizzy, w makaronach i sałatkach. Ich głównym zadaniem, podobnie jak w przypadku kaparów, jest podkręcenie smaku potrawy. Należy więc pamiętać o dodawaniu ich do dania w rozsądnej ilości. Drukuj Makaron

Na-talerzu.pl
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 142

sera odrobina masła do wysmarowania formy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną  w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę(...)mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo: grzanie dolne  konwencjonalne/tradycyjne pieczenie grill szybkie grillowanie  nawilżanie pizza powolne gotowanie  termoobieg grillowanie turbo  rozmrażanie utrzymywanie ciepła Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. U możliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak jeść więcej warzyw? Moje 7 sposobów. 129

bój się mrożonek Mrożonki to idealna opcja dla początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa nie są zbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie i ponowne zamrożenie). Unikajcie warzyw, które przed(...)moich ulubionych wegańskich blogów i stron: Jadłonomia  Wegan Nerd   Vegeluv Vegeszamanka Hello morning Mniu Mniu Weganizm, spróbujesz? Profil na facebooku 7. Szukaj warzywnych zamienników Próbowaliście kiedyś pizzy na spodzie z cukinii? Brzmi dziwnie i zapewne dla niektórych niezbyt smacznie, ale efekt jest zaskakujący. Oczywiście na plus. Podobnie z vegeburgerami czy frytkami z dyni. Roślinne zamienniki zazwyczaj smakują

Powiedz dietom nie
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 180

papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy(...)kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 141

Pizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać(...)przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa

Monia miesza i gotuje
Chaczapuri imeretynskie z serem! 81

mniejszą lub bez ilością masła, ale właśnie to z masłem, najbardziej oddaje mi smak tego, jakie jadłam w Gruzji *chaczapuri może być przygotowywane wypiekane w piecu lub smażone na patelni nadzienie : - 300 g sera korycińskiego lub ze Strzałkowa - 4 łyżki startego Chedara - sól WYKONANIE : - misę umieść na wadze, dodawaj każdy składnik na wadze - umieść mąkę, drożdże, mleko, wodę i sól(...)części, dwie części to będzie 1 chaczapurii, otrzymasz zatem dwa chaczapurii - sery i sól, połącz ze sobą w miseczce - 1 część ciasta rozwałkuj na okrągły placek, tak jak na pizzę, posmaruj połową porcji sera, drugą cześć ciasta rozwałkuj na taki sam blat, przykryj nim chaczapurii, całość teraz delikatnie rozwałkuj wałkiem - chaczapurii za pomocą łopaty do pizzy umieść w nagrzanym

SMYKWKUCHNI
Jajecznica z pomidorem 167

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony naleśnik – dutch baby 261

wraz z pustą patelnią w środku. Gdy ciasto odpocznie, a piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut(...)bita śmietana i jagody, masło orzechowe i banany, borówki i syrop klonowy, smażone jabłka i cynamon. Zobacz także: Kurczak mafioza Kurczak mafioza - brzmi groźnie. Niepotrzebnie - jest on łag... Błyskawiczna pizza w 15 minut Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale ... Ziołowe tortille Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z... Scones z oliwkami, fetą i suszonymi

Poezja smaku
Klasyczna jajecznica z kajzerką 203

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z dodatkami 181

razem z innymi dodatkami może powstać, w innych proporcjach, przyprawach. Z wszelakimi warzywami, na słodko, z chili i mięsem, wege lub z szynką i ananasem. Na omlet jak na pizzę położyć można prawie wszystko. No generalnie omlet ze szczypiorem, kiełbasą i żółtym serem, taki jak dziś jest pycha. Podany z bułeczką lub pełnoziarnistym pieczywem, grzankami, tostami. Dla córeczki przygotowuję często(...)kostkę kiełbasy 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru sól i pieprz mała płaska łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Ser kroję na małe kawałki. W misce roztrzepuję 3 jajka, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło, uważając by się nie przypalilo. Wrzucam jajka, na nie wszystkie posiekane składniki, równomiernie. Smażę a gdy zobaczę ścięte boki przekładam łopatką na drugą stronę. Można sobie pomóc przykładając

Zasmakuj Kuchni
Ziołowa sałatka ze szparagami 129

każdy znajdzie coś dla siebie; zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle(...)cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże oregano Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia. Do miski wkładamy szpinak i wszystkie zioła. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity