minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła(...)ilość passaty pomidorowej i kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce Jak przygotować spaghetti all’Amatriciana? Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa
Ugotowane pozamiatanemoment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy, risotto, omletów lub makaronu. U mnie właśnie całkiem nieźle spisały się w połączeniu z makaronem i pieczarkami. Cytryna orzeźwia całość. Mmmm to smak wczesnego lata. Podaję przepis na dwie porcje(...)bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki. Szparagom odrywamy końcówki (te z drugiej strony “główki” – pękną w zdrewniałym miejscu). Szparagi kroimy na 2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z łyżką masła. Podsmażamy szparagi przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy pieczarki. Po kolejnych dwóch minutach solimy je i wyciskamy do nich czosnek. Ścieramy
Poezja smakuProsta zapiekanka z dwóch składników. Tortellini, u mnie kupne świeże, w towarzystwie brokuła zapieczone pod pierzynką z beszamelu. Tortellini można dać dowolne, z ulubionym farszem. Można
Monia miesza i gotuje6 kromek chałki, 2 jajka, 100 ml mleka, 2 łyżki cukru, masło, ulubione owoce: np. jagody, banan, truskawki, cukier puder do posypania. Uwielbiam śniadania na słodko
Świat Domowej Kuchniogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera (u mnie mozzarella) papryka (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce (w przypadku(...)francuskiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz 50ml śmietanki 18% 1 jajko Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 220°C. Szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy się rozmrozi dorzucamy nasze przyprawy i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Szpinak podsmażamy chwilę, następnie dodajemy naszą śmietankę dokładnie wszystko mieszając
Mostek w kuchnimiałam tylko 4 szt., a spokojnie 6 szt. by się zmieściło 😉 Składniki pasują do siebie idealnie, a pizza wyszła całkiem niebanalna w smaku. Jeśli lubicie botwinkę to polecam tę pizzę - jest wyjątkowo dobra 😊 Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli(...)podwoi swoją objętość. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 5 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy podsmażoną botwinkę i posypujemy pokruszonym
Kuchnia MagdaLenychwilę czasu zrób do niego pyszne wegetariańskie pulpeciki z tofu, kaszy jaglanej, pieczarek i orzechów. Wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na domowy sos marinara , idealny do makaronów, pulpetów i pizzy. Łatwy sos pomidorowy pieczony w piekarniku Składniki: 1/2 opakowania makaronu (kokardki, rurki, świderki) Sos 500 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki oleju(...)wyjęciu z piekarnika dodaj do sosu zimne masło w kawałkach, wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Łatwy sos pomidorowy jest gotowy. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posiekaj cebulę w kostkę. Wsyp na olej, smaż 5 minut. Pokrój w plastry pieczarki dodaj do cebuli, smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec
Niedzielny kucharzcóż, wyobraźnia czasem płata nam figle ;) ; ) Nie mogłam postąpić inaczej, jak zabrać się za jej przyrządzenie. Zachcianka zaspokojona, zdecydowanie do powtórki. Tego samego zestawu składników można użyć przy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 1 nieduży bakłażan 2 cebule (dałam(...)fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (na maśle). Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry, posmarować z obu stron oliwą, posypać solą i oregano. Następnie smażyć z obu stron na suchej patelni. Przygotować masę jajeczną, doprawić solą
zadanie-gotowaniePrzepis na pizzę na cienkim cieście z sosem pomidorowym, kurczakiem i pysznymi dodatkami. Składniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm): Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej(...)wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 minut. Następnie podsmażamy na patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez
e-PrzepisyKulinarneNazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim
Gosia gotujeWeber oczywiście zapewnił sprzęt, na którym grillowaliśmy oraz pomoc merytoryczną, grillmastera Kacpra, który doradzał, na jakim grillu usmażyć konkretne danie lub jakiej przystawki do grilla użyć (wok, patelnia, itp.). Vixtorinox wspierał nas w kwestiach wyposażenia – jedno jest pewne, że po tym evencie nie chcę już innych noży 🙂 Trzecią marką, która gościła na wydarzeniu jest Lee Kum Kee, producent sosów orientalnych(...)grillowany ananas z chilii, podany z sosem na bazie białego rumu. Przepis umieściłam na Instagramie, zerknijcie . Agata z bloga kulinarneprzygodygatity.pl zaimponowała nam podpłomykami robionymi na grillu, na kamieniu do pizzy, które podała z łososiem oraz sosem śmietanowym i koperkiem. Drugim daniem Agaty było stir fry z kurczakiem i warzywami, z dodatkiem sosu Lee Kum Kee. Kasia z wisione.pl znowu zaimponowała
Kuchnia Bazyliiszczęście, że drożdże mnie lubią :) Nie wyobrażam sobie- jak w przypadku babki piaskowej na maśle, że mogłaby nie wyjść mi jakaś drożdżówka. Zresztą w ogóle drożdżowe ciasto, bo i pizze i racuchy... Te ostatnie właśnie dziś będą na obiad, ale wcześniej zapraszam Was na ciasto morelowe, które doskonale sprawdzi się do herbatki jak i kawki. Składniki na małą(...)pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20cm. Morele myjemy, pestkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Owoce rozgniatamy widelcem i delikatnie przestudzone smarujemy
Kuchnia w czekoladziePizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne(...)mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz i odstawiamy na bok. Usmażone kotlety przekładamy na talerz; gdy lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy
My Culinary Artnaszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)resztę składników, mieszam i wyrabiam na jednolitą masę ( gdy wydaję nam się za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody, odstawiam na 30 minut - w tym czasie przygotowuję sobie farsz - rozgrzewam patelnię z oliwą dodaję pokrojone piersi w paseczki solę, pieprzę , dodaję przyprawy mieszanki bazylii, czosnku, pomidora odsmażam krótko - paprykę, grzyby myję kroję w paseczki - cebulę obieram i również kroję w paseczki
Basia w kuchniwydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie(...)nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe
My Culinary Art