Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych i chyba nigdy mi się nie znudzi. Bardzo lubię, szczególnie dania z fasolą. Tym razem do burrito dodałam marchewkę z
Mienta blogCześć! Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta! Składniki: Na ciasto * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 1 płaska łyżka cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 – 3 łyżki stopionego(...)ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawiłam z ognia
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta! Składniki: Na ciasto * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 1 płaska łyżka cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego(...)ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawiłam z ognia
Pieprzyć z FantazjąmBiuro! Sprawdź na www.mbiuro.pl napisał: nablogi123 2013/11/29 10:18:16 Nigdy nie robiłam. Muszę spróbować tej ciekawostki ;) napisał: snowmaxpl 2013/12/03 09:55:49 Ciekawy i szybki pomysł na pizze,chyba zabiorę się dzisiaj na przyszykowanie tych pizzetek:) napisał: 1kornosz-szymon 2013/12/20 14:49:11 Dla lepszego efektu ciasto francuskie warto zrobić samemu. napisał: grupa-tense.pl 2013/12/30 11:42:58 dzięki(...)2014/06/23 09:48:27 Wszystkie potrawy z pieczarkami są dla mnie genialne. No tak mi posmakowały, że ostatnio dodaje je praktycznie do wszystkiego, szczególnie jak sobie je podsmażę na patelni. Już wyobrażam sobie, jak dobrze muszą smakować w takiej postaci, jak w przepisie :) napisał: zawadzka.kat 2014/07/04 23:48:31 Mam takie pytanie. Gdzie kupić prawdziwy parmezan? Czy w zwykłym supermarkecie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać ją z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie(...)był kwaśny, opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry Gulasz z kurczaka po meksykańsku, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę i paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą
Lekcje w kuchnisiły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie wczesne popołudnie, nim nadeszła pora pizzy, postanowiłam zrobić sobie i mężowi sałatkę z kaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy. Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została(...)cebulę w grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię na plastry. Warzywa układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika pod grzałkę grillą (lub na patelnię grillową, lub w folii aluminiowej na grillu tradycyjnym). Grillujemy je ok 10 minut w połowie czasu mieszając. Składniki sosu miksujemy na gładką, dość rzadką pastę. Gotowe warzywa łączymy z lekko
Dzieje kuchennej Wiewiórysmak. Ale postanowiłam dać jej drugą szansę i metodą prób i błędów zaprzyjaźniłyśmy się :P Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję do wytrawnych placków, naleśników albo do przygotowania spodu do pizzy. Lubię ją za to, że wystarczy ją połączyć z wodą i ciasto wychodzi idealne. Nie ma potrzeby dodawania jajek lub zamienników typu siemię lniane. Jest to więc świetna opcja(...)mąkę z ciecierzycy z taką ilością wody, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i ponownie wymieszać Porcje ciasta wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez użycia tłuszczu) Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, po około 2-3 minutach odwrócić placki na drugą stronę i zostawić jeszcze minutę Ja podałam
HealthyCreationsPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa(...)małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy je trzonków. Na dużej, szerokiej patelni rozpuszczamy na wysokim ogniu masło, wrzucamy grzyby, mieszamy szybko i smażymy je do zezłocenia i skarmelizowania, tak żeby nie puściły wody. Ściągamy z patelni, wrzucamy przesmażone pieczarki do blaszki z gnocchi
Karo in the KitchenMiałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc
KreatywnePinytego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę, ale możemy je zmieniać według własnego upodobania. Calzone, podobnie jak każda pizza, najlepiej smakuje podane na ciepło. Ja calzone jadłam z sosem tysiąca wysp, ale bez sosu jest równie pyszne! A wy próbowaliście już calzone? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano
Danka Pichcistworzone lokacje – gdy skończymy jedną kampanię, odblokowuje się kolejna wersja scenariusza, która różni się niektórymi elementami, są też specjalne tryby, w których gramy jako różne postacie. Tyle niedojedzonej pizzy? Trzeba to naprawić. A skoro już mowa o dostępnych scenariuszach – to dość nietypowym bohaterem staje się tu serek tofu. Początkowo używana jedynie do testów postać serka tofu stała się(...)nadać daniu wyrazistego smaku, przygotowałam pikantny sos mięsny w stylu azjatyckim wizualnie przypominający to, co zostaje na podłodze i ścianach po walce z hordami zombie. Tofu zostało potraktowane gorącą patelnią, aby zachować delikatne wnętrze i jednocześnie zyskać chrupką skórkę. W efekcie uzyskujemy idealne połączenie – z pozoru mdłego tofu, które idealnie kontrastuje z esencjonalnym sosem wyczarowaliśmy niecodzienny, pełen białka
Nerds Kitchenbardziej skłaniam się ku omletom na wytrawnie. Lubię ten brokułowy i z porem i boczkiem i z pomidorem i cukinią , z szynką i cukinią czy omlet a’la pizza . Tym razem Młody miał ochotę na omlet z serem, ale postanowiłam zrobić go nieco inaczej i przemycić do niego trochę szpinaku i szczypiorku. Omlet ten, dzięki dodatkowi gazowanej wody, wyszedł(...)szczypiorek, mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy sery (mniej więcej 2-3 łyżki zostawiamy). Doprawiamy do smaku szczyptą soli (uwaga, bo parmezan jest słony) i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy masa lekko się zetnie posypujemy wierzch pozostałym tartym serem. Smażymy pod przykryciem, do odpowiedniego ścięcia się jajek
Smaki Na TalerzuDzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak złożona pizza. W proponowanej przeze mnie wersji, małe calzone przypomina pierogi. Calzone w wersji mini sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale również będzie świetną przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi(...)minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki
Passions hobbies lifeKiedyś widziałam w telewizji przepis na to danie, nadzienie było inne. Ja zrobiłam według mojego pomysłu i smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak
Kuchnia Pokoleń