pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:93/137)

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 178

fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami   pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami  bakłażan w sosie pomidorowym Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany ➤czas przygotowania: 1 godzina(...)skórka papryk zrobi się czarna. Papryki przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij z papryk skórkę i pokrój je w kostkę.  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli ok. 5 minut. Teraz dodaj upieczoną paprykę, passtatę pomidorową oraz przyprawy. Sos gotuj na małym ogniu przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak margherita na spaghetti z cukini 72

Kurczak a la pizza margherita i spaghetti z cukini to oryginalny patent na szybki i niecodzienny obiad. Przygotujesz go w 15 minut. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2   Jeśli nazwa kurczak margherita kojarzy ci się z pizzą margherita to są to konotacje jak najbardziej na miejscu, ponieważ sporo łączy obydwa dania: mozzarella, pesto oraz pomidorki. Zamiast(...)jedno służy do obierania, drugie do wycinania. Spaghetti z cukini zrobisz tym drugim końcem:) Spaghetti z cukini można zjeść na surowo, wcześniej doprawione. Warto je jednak wcześniej przesmażyć na patelni. Tu uwaga: nie trzymaj jej zbyt długo na ogniu, ponieważ spaghetti z cukini zmięknie, puści wodę i zrobi się nieco… hm, no mówiąc wprost glutowate. Znacznie lepszej jest jędrne

Niedzielny kucharz
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 99

resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin – tak aby nie marnować jedzenia, a zarazem smacznie zjeść? Odpowiedź brzmi: calzone. To chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera(...)Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj

Niedzielny kucharz
Gulasz z szynki 148

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z kukurydzą i kurczakiem 174

Szybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance

wesoła kuchnia
Lazania z brokułem 173

Gdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz

Monia miesza i gotuje
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 155

się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć,  a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest(...)wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około

potrawyregionalne
Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą 116

Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem ( queso to po hiszpańsku ser) i innymi

Słodkie okruszki
ZAPIEKANKA PASTERSKA 138

Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad

Zasmakuj Kuchni
Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji 135

wina oraz Carciofi alla siciliana , karczochy, ale czy po sycylijsku to już nie pamiętam – przyjmijmy, że tak było Oczekiwanie na jedzenie dłużyło się niemiłosiernie, w knajpie pachniało wspaniale, pizza, bazylia, włoskie aromaty a nam tylko ślina ciekła. I po dość długiej chwili (włosi naprawdę się nie spieszą) zaserwowali nam JE. Pyszne, pachnące pietruszką, czosnkiem i grubo posypane parmezanem, miękkie(...)zielona pietruszka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona sól i pieprz do smaku parmezan lub suszone drożdże do posypania oliwa z oliwek Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, poszatkowaną pietruszkę oraz komosę – wszystko mieszamy. Nadziewamy tym dokładnie naszego karczocha i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Układamy w naczyniu jeden obok

PaleoLife
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 127

Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza

Czary - gary w kuchni
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 165

białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez 2 minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń tak jak tortillę. RAZEM: 2029 kcal(...)minut, mieszając co 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem. Kolacja: Bezglutenowa pizza z batatów (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 67,5 g/ B: 15,5 g/ T: 3,5 g] 1 duży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek

365 dni dookoła kuchni
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 320

podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą

Niedzielny kucharz
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia(...)rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pomidorowym pesto 227

smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle(...)samym czasie suszone pomidory odsączamy z zalewy (zalewę można zostawić) i miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania