Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam
Monia miesza i gotujejedno i drugie i nie mogę się zdecydować :) albo gdy w mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą(...)Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Etap IV - Farsz Cebulę, seler naciowy oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek następnie dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler. Dodaj mięso mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią. Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj
Wylizany Rondelstać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo proste smaki. Danie nie odkrywa Ameryki, ale u mnie bardzo smakuje – a ja cenię je za prostotę(...)minut – najlepiej próbować co jakiś czas. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę 1-2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy krojone pomidory
Poezja smakucrumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie się z nimi uzupełniają(...)pieprzem i chwilę miksuj. Na końcu dodaj oliwę i zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy je wodą z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej odrobię oliwy i usmaż na niej filet z łososia ok. 5-7 minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu
Chilli Czosnek i OliwaBez wątpienia tosty francuskie to nasze ulubione weekendowe śniadania. A po całym tygodniu jedzenia lekkich owsianek, smakują jeszcze lepiej ;) Nadziewane pomarańczami pachną nieziemsko. Na zewnątrz przyrumienione
Mienta blogFocaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis
Czerwony Gupikhiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna i Zuzia(...)blachę, ciasto ewentualnie rozciągnąć do rogów blachy. Piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje. Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Wszystko smażyć na niewielkim ogniu aż chorizo będzie ładnie przypieczone, a cebulka skarmelizowana. Ciasto wyjąć
Codzienne Gotowaniejeszcze na początku mogłam mieć jakieś wątpliwości czy raj istnieje, to teraz jestem absolutnie przekonana, że tak, bo właśnie w nim jestem i gorącą Was stamtąd pozdrawiam;) Co do pizzy, to zdjęć nie będzie, bo została już po niej tylko figa z makiem! Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI(...)włożyć na kilka godzin na lodówki (najlepiej na noc), by masa się scaliła i dobrze schłodziła. Na chwilę przed podaniem figi pokroić w plastry lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzać syrop klonowy i z każdej strony delikatnie obsmażyć w nim figi. Serniczki wyjąć z lodówki, przełożyć na talerze i udekorować figami. Można delikatne polać z góry pozostałym na patelni
KUCHARNIAParmezan 27 dkg ciasta francuskiego (opakowanie) 1 jajko 1,5 łyżeczki suszonego oregano Jak zrobić pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać olej i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone pieczarki wystudzić. Suszone pomidory pokroić na paseczki, włożyć do miski(...)niego kółek i układania na nim nadzienia powinno być zimne. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki dopiero wtedy kiedy mamy przygotowane nadzienie i zabieramy się za formowanie pizzerinek. Lubisz pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę Margheritę . Pizzerinki The post Pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim appeared first on MeCooks Blog
MeCooksUdany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Bardzo mi posmakowało i polecam na obiad lub sycącą kolację. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie(...)obie mąki i mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy, by odpoczęło. Wołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa (w zależności od rodzaju mięsa może to zająć 30-40 minut). Po 20 minutach dodajemy posiekaną cebulę i nadal dusimy. Gdy wołowina będzie miękka rozkładamy
Kolorowy Przepisownikodrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. [caption id="attachment_8962" align="aligncenter" width="803"] Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku[/caption] Zobacz inne przepisy z kurczakiem w gyrosie: Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Zapiekanka Gyros Z Ryżem Zapiekanka Gyros Z Makaronem Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Artykuł Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnekupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotujeskusiłam się na dwa kawałki :D Spód pięknie wyrósł, w środku był puszysty i mięciutki, a na zewnątrz chrupiący, a więc dla mnie idealny :) A smak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy, rozpływający się w ustach - pycha! Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzywek :) Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody(...)gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie trochę "lejące"/płynne, ale takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły
Zdrowie na języku :PChaczapuri To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym(...)ok.20cm. Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy na 6 części. Układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku: Dobrze sklejamy brzegi. Patelnię rozgrzewamy , lecz nie smarujemy tłuszczem. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ). Gotowe smarujemy masełkiem
Ostra na Słodko