resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin – tak aby nie marnować jedzenia, a zarazem smacznie zjeść? Odpowiedź brzmi: calzone. To chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera(...)Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj
Niedzielny kucharzW tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance
wesoła kuchniaGdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz
Monia miesza i gotujesię na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest(...)wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około
potrawyregionalneQuesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem ( queso to po hiszpańsku ser) i innymi
Słodkie okruszkiZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad
Zasmakuj KuchniTortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza
Czary - gary w kuchnibiałej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez 2 minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń tak jak tortillę. RAZEM: 2029 kcal(...)minut, mieszając co 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem. Kolacja: Bezglutenowa pizza z batatów (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 67,5 g/ B: 15,5 g/ T: 3,5 g] 1 duży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek
365 dni dookoła kuchnipodczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą
Niedzielny kucharzoleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia(...)rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku
Kulinarne przygody Gatitysmaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle(...)samym czasie suszone pomidory odsączamy z zalewy (zalewę można zostawić) i miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając
Poezja smakudzieje się, dzieje się! Ale od początku. Piątek to mój dzień odpuszczania sobie. Wtedy jem pizzę, piję piwo, odpuszczam trening nie myślę o konsekwencjach. Przyszedł kolejny piątek, a ja zastanawiałam się na co mam ochotę. Na pewno na tzw. poddziubywanie czyli tysiąc małych rzeczy, tu sobie dziubnę tam sobie dziubnę (to jest typowy obiad na poddziubywanie klick ). Niestety nie miałam(...)tacos (ja kupiłam w Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam! Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy
Brzuszki ŁakomczuszkiQuesadilla z naleśników Proste danie kuchni meksykańskiej tylko w polskim wydaniu. Oryginalnie jego bazą są placki tortilla (kukurydziane lub pszenne) oraz ser, który topiąc się łączy
Dorota SmakujeSkładniki Ciasto 1 kg ziemniaków 3 łyżki masła około 1/2 szkl. mąki pszennej Nadzienie 1 puszka tuńczyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 2
Kuchenne aromaty