Naleśniki gryczane – 2 składniki – doprawdy minimum produktów trzeba by uzyskać porządne i zdrowe naleśniki – bez jajek, bez pszenicy, bez nabiału, wegańskie – idealne
Dorota SmakujeWolny czas służy mi pod względem aktywności blogowej, a zatem dzisiaj zapraszam na kolejną kulinarną wyprawę. Proponuję proste, ale jakże pyszne danie rodem z kuchni Tureckiej - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy na cienkim cieście drożdżowym z fenomenalnie doprawionym mięsem mielonym. Przyznam, iż rezultat dzisiejszej wyprawy zdecydowanie zaskakuje in plus - spodziewałem się, że będzie dobrze, ale że tak pysznie, to się jednak(...)obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kminku, podgrzewając, aż zaczęły wydzielać intensywny zapach. Następnie roztarłem uprażone przyprawy w moździerzu z dodatkiem łyżeczki tymianku, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przyprawy
Wyprawy kulinarnecebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej(...)gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuJak doskonale wiecie rzadko kiedy gotuję tradycyjne 2-daniowe obiady. Zdecydowanie bardziej wolę zastąpić je pysznymi zapiekankami, daniami makaronowymi albo kaszą z dodatkami. Dziś, zainspirowana nowością
Ostra na SłodkoDzień doobry... :) Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale
TrufelkowoWszystko dobre zawsze szybko się kończy. Tak jak miniony tydzień spędzony na działce w ciszy i spokoju. Z rosą o poranku i misternie uplecioną pajęczyną. Z
Wiem co jemwłasnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe i wesołe potrawy. Składniki Bułki – 9 sztuk 500g(...)kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko “przegryzło”, ale nie jest to konieczne. Smak dobrej wołowiny zawsze się obroni, nawet bez tych wszystkich dodatków! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony. Burger Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii
Tajemnice Smakułyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 gałązki rozmarynu garść listków bazylii świeżo mielony czerwony pieprz 100 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż do momentu, kiedy woda odparuje. W miseczce pokrusz 2 kostki sera śródziemnomorskiego Apetina classic(...)danie i opublikujesz przepis na http://apetyczneinspiracje.pl/konkurs/ . PS. Nie zapomnij zrobić zdjęcia! Dla zwycięzców czekają niesamowite nagrody: voucher LOT, którym można polecieć na śniadanie do Paryża, wpaść na pizzę do Rzymu, czy kolację w Madrycie, prywatny Kenwood Cooking Chef i roboty Kenwood, które sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze! To, co lecisz z nami w kulinarną podróż
Food Squareprzypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu(...)kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską– do mocnego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, dodajemy do grzybów. Kiełbasę jałowcową tylko kroimy na ćwierć plasterki, jest podsuszana, nie wymaga smażenia. Dołączamy
Karo in the KitchenZapiekanka chlebowa z brokułem pod beszamelem to mój pomysł na danie w stylu zero waste . W życiu i w mojej kuchni kieruję się zasadą nie marnuje
Dorota SmakujeCzy byliście już w tym tygodniu w Lidlu i kupowaliście produkty greckie? Jeśli nie, to koniecznie się tam wybierzcie. U nas wprawdzie za oknami leje deszcz
W mojej kuchniPrawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość cia sta się podwoi. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy
Wanilia i KardamonSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smakuMaj i czerwiec to dla mnie bardzo trudne miesiące. Na straganach mnóstwo świeżych owoców i warzyw, aż się prosi, by wykorzystać je w kuchni. Na blogach
W mojej kuchniZapiekanka „Wilcza wieża” Ciekawa i prosta zapiekanka , doskonała na obiad , szczególnie kiedy wiemy ,że następnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, bo to , podły
Ogrodnik w podróży