pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:103/137)

Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 122

kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 159

kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni

Fill The Bowl
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 215

Dzisiaj zrobiłam małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej(...)minut.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i twardych części i dodać do cebuli. Dodać przyprawy i dusić ok 5 min. Dodać kukurydzę. W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć mięso (ok. 2 minuty), tylko tyle, żeby nie było surowe. Dodać do reszty. Wymieszać i ewentualnie doprawić

Maślane ciasteczko
Rybna zapiekanka po francusku 95

5 / 5 ( 1 vote ) Rybna zapiekanka po francusku Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no

Ogrodnik w podróży
Tosty francuskie z owocami wg Jamiego Olivera 185

Uwielbiam tosty francuskie i uważam, że to idealne danie na leniwe niedzielne śniadanie. Najbardziej smakują nam z owocami i cynamonem. Gdy w najnowszej książce Jamiego Olivera

Mienta blog
Gnocchi z batatów 75

takie proste ale obłędnie pyszne danie! Polecam Wam inne przepisy z batatami: Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka z pieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI(...)była zbyt długa a rowki zrobiły się jeszcze bardziej widoczne. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku

nietylkopasta.pl
Naleśniki gryczane – 2 składniki 118

Naleśniki gryczane – 2 składniki – doprawdy minimum produktów trzeba by uzyskać porządne i zdrowe naleśniki – bez jajek, bez pszenicy, bez nabiału, wegańskie – idealne

Dorota Smakuje
Lahmacun - turecka pizza 192

Wolny czas służy mi pod względem aktywności blogowej, a zatem dzisiaj zapraszam na kolejną kulinarną wyprawę. Proponuję proste, ale jakże pyszne danie rodem z kuchni Tureckiej - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy na cienkim cieście drożdżowym z fenomenalnie doprawionym mięsem mielonym. Przyznam, iż rezultat dzisiejszej wyprawy zdecydowanie zaskakuje in plus - spodziewałem się, że będzie dobrze, ale że tak pysznie, to się jednak(...)obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kminku, podgrzewając, aż zaczęły wydzielać intensywny zapach. Następnie roztarłem uprażone przyprawy w moździerzu z dodatkiem łyżeczki tymianku, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przyprawy

Wyprawy kulinarne
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 124

cebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej(...)gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
TOSTOWE ROLLSY ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDORAMI 117

Jak doskonale wiecie rzadko kiedy gotuję tradycyjne 2-daniowe obiady. Zdecydowanie bardziej wolę zastąpić je pysznymi zapiekankami, daniami makaronowymi albo kaszą z dodatkami. Dziś, zainspirowana nowością

Ostra na Słodko
Nadziewany bakłażan 122

Dzień doobry... :) Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale

Trufelkowo
Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami 131

Wszystko dobre zawsze szybko się kończy. Tak jak miniony tydzień spędzony na działce w ciszy i spokoju. Z rosą o poranku i misternie uplecioną pajęczyną. Z

Wiem co jem
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 65

własnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe i wesołe potrawy. Składniki Bułki – 9 sztuk 500g(...)kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko “przegryzło”, ale nie jest to konieczne. Smak dobrej wołowiny zawsze się obroni, nawet bez tych wszystkich dodatków! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony. Burger Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii

Tajemnice Smaku
Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 142

łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 gałązki rozmarynu garść listków bazylii świeżo mielony czerwony pieprz 100 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż do momentu, kiedy woda odparuje. W miseczce pokrusz 2 kostki sera śródziemnomorskiego Apetina classic(...)danie i opublikujesz przepis na http://apetyczneinspiracje.pl/konkurs/ . PS. Nie zapomnij zrobić zdjęcia! Dla zwycięzców czekają niesamowite nagrody: voucher LOT, którym można polecieć na śniadanie do Paryża, wpaść na pizzę do Rzymu, czy kolację w Madrycie, prywatny Kenwood Cooking Chef i roboty Kenwood, które sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze! To, co lecisz z nami w kulinarną podróż

Food Square
Bigos mojego Taty 535

przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu(...)kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską– do mocnego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, dodajemy do grzybów. Kiełbasę jałowcową tylko kroimy na ćwierć plasterki, jest podsuszana, nie wymaga smażenia. Dołączamy

Karo in the Kitchen