Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżyTarta z maślakami Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię w niedzielne popołudnie przygotować jakieś smakołyki, które w poniedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca
Ratunku obiadMiłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie. Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi(...)szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty
Oryginalny smakburak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony(...)czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą
Chilli Czosnek i OliwaRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „
Poezja smakuRustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam
Poezja Smaków - blog kulinarnyzajmuje… Emmy Burgers. Na Brooklynie znajduje się Pizzeria Emily, którą szef kuchni Matt Hyland, nazwał tak na część swojej żony Emily. Oczywiście pizzeria serwuje, jak sama nazwa wskazuje pizzę…ale bo zawsze jakieś jest, to właśnie serwowany w ograniczonej liczbie (25 dziennie) Burger sprawia, że to miejsce i ten Burger są wyjątkowe. Mój EmmyRalfBurger był naprawdę niesamowity. Bułka(...)dobrze wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Sos EmmyRalf Po pierwsze cukier wymieszaj z octem, aż się rozpuści, następnie dodaj Gochujang. Po drugie dodaj masło na rozgrzaną patelnię, wrzuć czosnek i sezam. Chwilę smaż, następnie przełóż zawartość patelni do mieszanki i wymieszaj. Na koniec 0.5 szklanki mieszanki wymieszaj z 0.5 szklanki majonezu. Czas złożyć EmmyRalfBurger w całość Po pierwsze
RafalCookMłode ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi
Ostra na SłodkoMłode ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi
Ostra na SłodkoKlasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa(...)fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa i smażymy około 5-8 minut Liście kapusty włoskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSpaghetti bolognese (bolońskie) wydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w
Poezja smakuŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!