pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:113/137)

Przepis na podpłomyki 68

blasze umieszczonej nad ogniem. Dziś staropolskie podpłomyki możemy upiec na patelni. Przepis na podpłomyki drożdżowe z patelni to w rzeczywistości przepis na jeden z najstarszych chlebów, bardzo podobnie przygotowuję też turecki chleb z patelni albo indyjski chleb naan z patelni .  We wszystkich wspomnianych przepisach na chleb z patelni występuje olej rzepakowy, jego historia  sięga 6000 lat. Początkowo wykorzystywany(...)dzielę na 6 lub 9 równych kawałków. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.  3. Nagrzewam patelnię z nieprzywierającym dnem, nie dodaję żadnego tłuszczu. Na blacie posmarowanym olejem formuje cienkie placki Na rozgrzaną patelnię kładę pierwszy chlebek. Piekę na średnim ogniu, aż do chwili kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zajmuje to około

Cztery Fajery
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 225

będzie się dłuższą chwilę zastanawiał, bo przecież jest prawdziwym smakoszem i wiele rzeczy uwielbia. Już prawie się cieszyłam, że mu zabiłam ćwieka i będzie się głowił nad decyzją pomiędzy pizzą (którą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych(...)będą bardzo smaczne! :) 7. Kiedy wyjmiemy, czekamy ok. 5 minut aż odparują i podajemy. W czasie, kiedy pierożki stygną możemy zrobić zrumienioną bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy pierożki. Przestygnięte pierogi podajemy polane gorącym masłem

Kuchnia Prezydentowej
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 97

zjadła? – w sumie to nie wiem. Nie byliśmy jeszcze w XXX. Odpalamy menu… sama nie wiem. Dużo ludzi chwali, ale nas jakoś nic z nóg specjalnie nie zwala. Burger, pizza no i oczywiście moje „ulubione” policzki wołowe. Ileż można. Odpada. Szukamy dalej. – to może YYY (stekownia dla odmiany). Taaaak. Dobry stek nie jest zły. Chora cena za to jest zła(...)urodził się Gordonem Ramsay’em. Akt 5 Karmelizowane kolorowe mini marchewki na miodzie tymiankowym. Ok. 2 łyżki miodu wymieszałam z ½ łyżeczki tymianku. Dokładnie pokryłam miodem marchewki i karmelizowałam na patelni ok. 5 minut. Akt 6 Steki. Ze zrobieniem dobrych steków o odpowiednim stopniu wysmażenia to jest cała filozofia. Wszystko zależy w znacznej mierze od ich grubości oraz części krowy

Kate's Kitchen
Domowy omlet z oliwkami 149

Domowy omlet z oliwkami to błyskawiczna propozycja na pożywne śniadanie . Przygotowanie omletu wcale nie jest takie trudne i nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 112

Calzone plus zielone rożki i gwiazdki to bardzo efektowny i syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem! Na pomysł calzone

Kolorowy Przepisownik
Domowa wersja sushi 199

Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 66

Mam to szczęście, że dostaję świeżutką, niczym nie wzbogaconą rzodkiewkę z ogródka rodziców, bo wiosna bez rzodkiewki się nie liczy. Jakiś czas temu odkryłam, że jadalne

Na kulinarnym poligonie
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 215

kwaśnego, gorzkiego. Niektórzy nazywają umami "piątym zmysłem".  Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż są one znane ze swoich nieprzyjemnych zapachowych(...)drobnych oczkach) i wrzucany do garnka. Razem smażymy ok 2 minut. Dodajemy wyciśnięty czosnek i starty na tarce korzeń imbiru. Mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Na suchej patelni na niewielkim ogniu podprażamy świeżo zmielony kumin i kurkumę. Uważamy, aby się nie przypaliły, są gotowe, gdy zaczynają intensywnie pachnieć. Dodajemy je do garnka. Pokrojoną cukinię, paprykę i pozostałe warzywa

Naturalna Kuchnia
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 208

Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 172

Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym Zapiekanka ziemniaczana, to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, jedno z dań na przyjęcie lub dodatek na grilla. Prosta

Słodkie okruszki
Błyskawiczny omlet z pomidorami 217

Błyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 76

wymarzone miejsce na wypoczynek nie tylko dla miłośników architektury i zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie, szczególnie znana jest pizzy i makaronów. Ale autentyczny włoski posiłek nie jest kompletny bez smaku la dolce vita. Termin “la dolce vita” stał się popularny po sukcesie filmu o tym samym tytule(...)żółtka 1 jajo do smarowania (ewentualnie pozostałe białko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g kandyzowanej skórki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie Migdały prażymy krótko na suchej patelni, studzimy. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i otarta skórkę z pomarańczy. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i wyrabiamy

Tajemnice Smaku
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 64

piętrzące naczynia w zlewie nie świadczą o tym, jakim jesteś rodzicem. Nie zdążyłaś/eś dziś ugotować? Brak obiadu to brak obiadu. Nic więcej. Zamówicie trzeci raz z rzędu pizzę – świat się nie zawali. Tak naprawdę to właśnie ogarniasz – Twoje dziecko ma się dobrze i jest kochane – to najważniejsze! Projekt w pracy idzie do przodu? Świetnie! Czasami(...)Dymkę kroimy na plasterki (białe i zielone części), marchewkę na cienkie półplasterki. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, kurkumę, imbir, chilli i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy dymkę i marchewkę przez ok. 3 minuty, mieszając. Wrzucamy ryż. Mieszamy, aby wymieszał się z warzywami. Wlewamy jajka i mieszamy, do czasu, aż się zetną

Poezja smaku
Tarta ze szpinakiem i łososiem 87

Czas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba

SprawdzonaKuchnia.pl
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 296

jest to widoczne jeszcze mocniej – gotowanie dla znajomych, przyjaciół, a czasem nawet rodziny jest tu ewenementem. Przygotowanie prostego przyjęcia to czarna magia – łatwiej jest przecież zadzwonić po pizzę czy sushi, zamówić catering lub skorzystać z pomocy mamy, która nigdy nie odmawia. Ja uważam, że zawsze warto dać jakąś cząstkę z siebie. Przygotować coś samodzielnie od serca dla ludzi(...)kilka chwil. Wystarczy pokrojony chleb (bagietkę czy ciabattę) podsmażyć do zezłocenia na czosnkowej oliwie (można wrzucić po prostu na oliwę przekrojone ząbki czosnku w łupinie) – wystarczy nią spryskać patelnię (zwykłą lub grillową). Grzanki smarujemy serkiem ricotta i układamy na wierzchu plasterki fig. Polewamy cienką strużką miodu. Nic więcej im nie trzeba – ja podałam je na sałacie i rukoli

Poezja smaku