Było tak: Od czasu do czasu, powiedzmy raz w miesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy wtedy, lub łapiemy ze sklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz(...)zagęszczenie sosu. Z proporcji wychodzi około 1 i 1/4 szklanki gotowego sosu, którego powinno wystarczyć na mniej więcej 2 razy. Trzeba dostosować jego ilość do ilości przygotowanych na patelni/ w garnku składników. Ewentualny nadmiar powinien wytrzymać w stanie nienaruszonym nawet do tygodnia - przechowywany w zamkniętym pojemniku i w lodówce
Lejdi of the houseUwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie. Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny Pieczarki w chrupiącej panierce(...)mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote
Słodkie okruszkirazem z sosem 2 łyżki chrzanu świeżo zmielony pieprz garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona cebula pokrojona w piórka łyżka kaparów odsączonych z zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania(...)oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Pełny przepis tutaj Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem Pizza z boczkiem i ziemniakami Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka
Ugotowane pozamiatane5 / 5 ( 16 votes ) Zapiekanka „kurczak słodko kwaśny „ Zapiekanka kurczak słodko kwaśny ,, to trochę droga na skróty Czasami też tak trzeba , gdy jest potrzeba
Ogrodnik w podróżypikantny posmak oliwy. Ta oliwa "drapie w gardło", co świadczy o wysokiej zawartości dobroczynnych polifenoli. Stosuje ją do doprawiania i wykańczania dań, np. do polania pieczywa, bruschetty czy pizzy, do świeżych warzyw, do wykańczania zupy. Gdy robię szybkie warzywne sałatki najczęściej polewam je właśnie oliwą GranFruttato, ewentualnie skrapiam też sokiem z cytryny lub polewam glassą balsamiczną. To mój patent(...)natkę pietruszki oraz posiekaną papryczkę Jalapeño. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Ziemniaki wyszoruj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Boczek podsmaż na suchej patelni, aż się zezłoci i zrobi chrupiący. Przełóż do na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Dymkę drobno posiekaj. Ser gorgonzola pokrusz na kawałki. W misce umieść wszystkie składniki sałatki, zostawiając
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego. W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!). Poszłam w końcu po jakąś inspirację do osiedlowego dyskontu i natknęłam się na wspaniałe krewetki w łechtającej portfel cenie :D Kilka kroków dalej piękniły się lśniące bakłażany...cóż to za przepiękne warzywo! Razem z dynią piżmową zajmują absolutne(...)rodzajem lub kurczakiem) sól do smaku Dodatkowo: listki bazylii opiekane pieczywo/ ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i obie cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu, aż bakłażan zmięknie. 2. Na patelnię dodaj posiekane drobno czosnek, chili i obrany ze skórki imbir. 3. Do warzyw dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 4. Fasolkę/ groszek
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukinią w pomidorach Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką(...)kapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaTo danie samo “skacze do ust” ( salta in bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym
Poezja smakuJeśli masz więcej czasu na przygotowanie burgerów, zrób bułki hamburgerowe gotowe w 30 minut z ciasta drożdżowego według naszego sprawdzonego przepisu. Z ciasta z mąki samorosnącej upieczesz także błyskawiczną pizzę , która może być gotowa nawet w 10 minut. Przepis na błyskawiczne bułki hamburgerowe pochodzi z bloga Backtothebooknutrition.com Składniki: 200-300 g wędzonej ryby ½ szklanki kaszy orkiszowej 1 mała cukinia ½ czerwonej(...)woreczka i pokrusz np. przy pomocy wałka do ciasta. Wysyp do misy. Zwilż dłonie olejem, nabieraj masę rybną i formuj kotlety, następnie obtaczaj je w płatkach. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Smaż burgery rybne na dość mocnym ogniu, żeby ładnie się przypiekły, po 2-3 minuty z każdej strony. Krok 5 Przekrój bułki na połowy. Włóż do środka ulubione
Niedzielny kucharzostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się że coś zamawiamy zamiast gotować, bardzo rzadko, ale jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów(...)traktujemy je podobnie jak mięso na steki. Ma byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała. Kaczkę zawsze kładziemy
Karo in the KitchenBurger z kurczakiem pieczonym to moja propozycja na obiad w style zero waste, kiedy zostają nam resztki pieczonego kurczaka. Nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy
Dorota SmakujeTarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyNaleśniki luksusowe Sobota to u nas od wielu lat dzień naleśników, taką mamy naszą małą wewnętrzną, rodzinną tradycję. Mistrzem ceremonii jest mój mąż, który generalnie nie
Dorota SmakujeMini naleśniki ze szpinakiem BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 8 miesiąca, choć tak naprawdę od
Dorota Smakuje