smaki się połączyły. sos; 5 łyżek oliwy 1 cebula puszka pomidorów kilka łyżek wody jeśli zajdzie taka potrzeba 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól listki bazylii Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na rumiano, dodajemy posiekane pomidory, przecier i całość podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy aż pomidory się rozpadną a sos będzie gęstniał. Doprawiamy do smaku(...)książce; Tytuł; Italia dla zielonych. Autor; Alicja Rokicka ( Wegan Nerd) Wydawnictwo; Marginesy Oprawa; Miękka Ilość stron; 320 stron Rok wydania; 2021 rok Pamiętajcie! Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym! Otwórzcie się na smaki
Radość kipiąca uśmiechem.gorzkawa sałato-kapusta. :) Najbardziej popularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą nutą papryczki ze smażoną kiełbaską. Takie połączenie trafia często do zupy, na pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta(...)wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały czas lekko kleiste. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 2 godziny. W międzyczasie lekko rozdrobniłam friarielli. Na patelni i lekko rozgrzanym oleju krótko podsmażyłam wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodałam całą zieleninę i krótko dusiłam, by pozbyć się wody. Na koniec dodałam chili i sól, ostudziłam. Pokroiłam
PichceniomaniaPoniżej przedstawiam Wam mój spodób na zdrowy fast food, idealny na wieczór filmowy lub kolację z ukochanym. Uwielbiam różne sosy. Najbardziej te indyjskie, chińskie, japońskie. Używając
Czarnawisienkacytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta ze szparagami(...)spodzie i wstaw ją do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę drobniutko posiekaj. Podsmaż cebulę na oleju aż się zeszkli. Odłóż cebulę do osobnej miseczki i na tej samej patelni przesmaż drobno pokrojony boczek. Boczek powinien wytopić sporą ilość tłuszczu i stać się złocisto-brązowy. Wymieszaj cebulę z boczkiem i odstaw. Zetrzyj żółty ser, możesz tu użyć goudy, ale można
nietylkopasta.plnajbliższym czasie. Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo. No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można(...)wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwamogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który(...)miski wbij jajka, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Następnie nalej na nią ok. 2 łyżki przygotowanej mieszanki jajecznej, tak aby przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić
Chilli Czosnek i OliwaCzas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 5-6 szt. Chaczapuri to gruziński chleb, który u nas w domu zadomowił się na
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Podkarpackie proziaki, zwane również w tym
Czerwień i błękitktóry jest połączeniem mozzarelli ze śmietaną. Charakteryzuje się miękkim środkiem i solidną zewnętrzną warstwą. Ser burrata serwować można z dodatkiem oliwy z oliwek, pieczywa, makaronu lub jako dodatek do pizzy czy sałatki. Poniższa propozycja na ser burrata to zestawienie sera z pomidorkami koktajlowymi i owocem tamarillo. Całość polana jest lekkim dressingiem z dodatkiem bazylii, posypana orzeszkami piniowymi i podana(...)szybciej usunąć z owocu skórkę. Po zdjęciu skórki należy również usunąć miękką warstwę, która znajduje się bezpośrednio pod nią, gdyż warstwa ta jest dość gorzka. Orzeszki piniowe prażę na patelni, na bardzo małym ogniu przez około 3-4 minuty. Jeśli nie macie tamarillo wykorzystajcie w tym przepisie jedynie pomidorki koktajlowe. Lubisz dania z pomidorkami koktajlowymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz
MeCooksniemiłosierne upały przemierza nasz kontynent raźnym krokiem. Myślę, że w tym roku prawie dorównuje impulsywności włoskiej kobiety ;) Włochy - kolejna ciepła destynacja letnich wojaży! Kraj makaronów i ukochanej przez wszystkich pizzy; ciepła, pięknych kobiet, przystojnych mężczyzn o kruczoczarnych włosach, serdeczności, romansów, cudownych winnic, architektury, artystów i gościnności. W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej i łagodniej :) Letnia ( w sezonie(...)ząbek czosnku Do tego: sól olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki. 4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoim stole, a myśl o nich wzbudzała we drgawki. Teraz już wiem, że źle podchodziłam do pierwszych prób ich kosztowania. Jednym z pierwszych podejść były krewetki na pizzy, niestety jeszcze przed otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby(...)wodą, poczekać aż się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę (jelito), która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy. Posiekać czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, czosnek, chili, Krewetki obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo
cooklifeprzepisu nie będzie, będą za to moje pierwsze wrażenia, głównie kulinarne, z podróży i pobytu ;) Mam nadzieję, że w końcu zacznę gotować. Na razie muszę się zaopatrzyć w garnki, patelnie itp. bo niestety tutaj nie mam do nich dostępu. W ciągu najbliższych kilku dni na blogu pojawi się pierwszy amerykański przepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym(...)które są niestety bardzo tłuste. Dzisiaj na przykład byłam na obiedzie, sama skomponowałam sobie sałatkę w barze sałatkowym (niestety nie miałam przy sobie aparatu), ale mój chłopak zamówił sobie pizze, z której dosłownie ściekał tłuszcz. Wczoraj byliśmy w Mc Donaldzie i jedzenie się bardzo różni od naszego polskiego, jak tak ciężkie, że nie dałam rady zjeść całej kanapki. Większość osób
Zgrabne Gotowanieowoce morza, to jeden ser. A jeśli kilka serów, to zioła pomijamy. Ja dzisiaj proponuję Wam właśnie margheritę, którą upiekłam w związku z Międzynarodowym Dniem Pizzy. Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny(...)sól morska do smaku Wszystkie składniki (oprócz soli) umieścić w malakserze, zmiksować do otrzymania gładkiej pasty (można również drobno posiekać, a na koniec przetrzeć przez sitko). Sos przełożyć na patelnię lub do rondla, zagotować (uwaga: będzie pryskać). Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Sos powinien zgęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerz