szklanki wody na 0,5 szklanki kaszy, 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, itd.). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając, do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą(...)ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać
Okiem Blondynki by McBlondiJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia PokoleńSmak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Kurczak w cieście naleśnikowym: 400 g filetu z kurczaka
VioletoweKucharzenieDobry Wieczór! :) Choróbsko dopadło. Kaszel męczy, najbardziej wieczorem i rano od 5.00 :(. Kupiłam inhalator, coś tam niby się rusza. Do tego fervex - ble nie lubię - syropek
TrufelkowoPlacki z kaszki manny BLW Zapraszam was do wypróbowania mojego przepisu na smaczne placki zbożowo bananowe, idealne do małych rączek ale oczywiście nie tylko. Do ich
Dorota SmakujeZ tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie
Kuchnia PokoleńCo powiecie na takie pyszne i w sumie szybkie śniadanko przy sobocie? Jeśli jesteście już po, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie
Gosia gotujesosem, ale ta klasyczna włoska zapiekanka ma jednak swój urok. Zapieczony sos beszamelowy, ser i przypieczone brzegi to coś wspaniałego! Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu (jak u nas nasze mamy robią mielone, czy gołąbki). Miała okazję jeść ją kilka razy w słonecznej Italii i za każdym razem smakowała inaczej(...)żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać. Doprawić mięso solą, pieprzem i papryką, ponownie zamieszać
Kulinarne InspiracjeJima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej ! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki(...)pieprzem, cukrem i przyprawą w stylu włoskim. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz, usuń twarde końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, następnie dodaj szpinak. Dopraw go solą himalajską i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Ciasto: Gdy będzie
Moja pasja smakuOryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji(...)naczyniu przekrawamy na 4 części każdego pomidorka. Mieszamy razem z trzema łyżkami oliwy z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekana bazylią. Słonecznik prażymy chwilę na rozgrzanej patelni. Na miseczce lub też talerzu sałatkowym umieszczamy roszponkę z mixem sałat, skrapiamy to naszym wcześniej wykonanym sosem, następnie dodajemy ruloniki z szynki Szwardzwaldziej , pomidóry. Całość obsypujemy
ClauditteMissCookingklasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza, ryby w praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba(...)wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 3 Pokrój ziemniaka (może być nieobrany) w cienkie plasterki, a cebulę w pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel
Niedzielny kucharzWykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto(...)zmięknie. Pamiętaj, że pęczak po ugotowaniu jest zawsze lekko al dente. I taki jest najlepszy. Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak
Niedzielny kucharzKurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki(...)wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem
Moniki Smakołykilubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań. A co jemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych(...)soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając
Kuchnia PrezydentowejZnakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych
VioletoweKucharzenie