pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:85/137)

Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 184

siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie wczesne popołudnie, nim nadeszła pora pizzy, postanowiłam zrobić sobie i mężowi sałatkę z kaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy. Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została(...)cebulę w grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię na plastry. Warzywa układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika pod grzałkę grillą (lub na patelnię grillową, lub w folii aluminiowej na grillu tradycyjnym). Grillujemy je ok 10 minut w połowie czasu mieszając. Składniki sosu miksujemy na gładką, dość rzadką pastę. Gotowe warzywa łączymy z lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe, wegańskie placki z mąki z ciecierzycy 144

smak. Ale postanowiłam dać jej drugą szansę i metodą prób i błędów zaprzyjaźniłyśmy się :P  Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję do wytrawnych placków, naleśników albo do przygotowania spodu do pizzy. Lubię ją za to, że wystarczy ją połączyć z wodą i ciasto wychodzi idealne. Nie ma potrzeby dodawania jajek lub zamienników typu siemię lniane. Jest to więc świetna opcja(...)mąkę z ciecierzycy z taką ilością wody, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i ponownie wymieszać Porcje ciasta wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez użycia tłuszczu) Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, po około 2-3 minutach odwrócić placki na drugą stronę i zostawić jeszcze minutę Ja podałam

HealthyCreations
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 214

Przegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa(...)małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy je trzonków. Na dużej, szerokiej patelni rozpuszczamy na wysokim ogniu masło, wrzucamy grzyby, mieszamy szybko i smażymy je do zezłocenia i skarmelizowania, tak żeby nie puściły wody. Ściągamy z patelni, wrzucamy przesmażone pieczarki do blaszki z gnocchi

Karo in the Kitchen
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 150

Miałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc

KreatywnePiny
Calzone 137

tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę, ale możemy je zmieniać według własnego upodobania. Calzone, podobnie jak każda pizza, najlepiej smakuje podane na ciepło. Ja calzone jadłam z sosem tysiąca wysp, ale bez sosu jest równie pyszne! A wy próbowaliście już calzone? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano

Danka Pichci
Tofu w mięsnym sosie – Resident Evil 2 Remake 208

stworzone lokacje – gdy skończymy jedną kampanię, odblokowuje się kolejna wersja scenariusza, która różni się niektórymi elementami, są też specjalne tryby, w których gramy jako różne postacie. Tyle niedojedzonej pizzy? Trzeba to naprawić. A skoro już mowa o dostępnych scenariuszach – to dość nietypowym bohaterem staje się tu serek tofu. Początkowo używana jedynie do testów postać serka tofu stała się(...)nadać daniu wyrazistego smaku, przygotowałam pikantny sos mięsny w stylu azjatyckim wizualnie przypominający to, co zostaje na podłodze i ścianach po walce z hordami zombie. Tofu zostało potraktowane gorącą patelnią, aby zachować delikatne wnętrze i jednocześnie zyskać chrupką skórkę. W efekcie uzyskujemy idealne połączenie – z pozoru mdłego tofu, które idealnie kontrastuje z esencjonalnym sosem wyczarowaliśmy niecodzienny, pełen białka

Nerds Kitchen
Omlet serowo-szpinakowy 100

bardziej skłaniam się ku omletom na wytrawnie. Lubię ten brokułowy i z porem i boczkiem i z pomidorem i cukinią , z szynką i cukinią czy omlet a’la pizza . Tym razem Młody miał ochotę na omlet z serem, ale postanowiłam zrobić go nieco inaczej i przemycić do niego trochę szpinaku i szczypiorku. Omlet ten, dzięki dodatkowi gazowanej wody, wyszedł(...)szczypiorek, mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy sery (mniej więcej 2-3 łyżki zostawiamy). Doprawiamy do smaku szczyptą soli (uwaga, bo parmezan jest słony) i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy masa lekko się zetnie posypujemy wierzch pozostałym tartym serem. Smażymy pod przykryciem, do odpowiedniego ścięcia się jajek

Smaki Na Talerzu
Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą 192

Dzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak złożona pizza. W proponowanej przeze mnie wersji, małe calzone przypomina pierogi. Calzone w wersji mini sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale również będzie świetną przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi(...)minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki

Passions hobbies life
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 215

Kiedyś widziałam w telewizji przepis na to danie, nadzienie było inne. Ja zrobiłam według mojego pomysłu i smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak

Kuchnia Pokoleń
SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO 171

zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne listki pachnotki(...)Żółtko w jajku powinno pozostać płynne. Jajo wyłów łyżką cedzakową. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojona upieczoną paprykę, dodaj pozostałe składniki, całość obsyp ziarnami dyni (możesz je dodatkowo uprażyć na patelni), polej oliwą z oliwek, syropem z agawy. Oprósz solą i posiekanym chilli. Gotowe! Podawaj ze zrumienionym pieczywem. Więcej pomysłów na LUNCH BOX y znajdziesz TUTAJ ;-) A w zakładce SAŁATKI możesz

SMYKWKUCHNI
Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory 122

Pasta grzybowa z nóżek grzybowych, przetwory Pasta grzybowa z nóżek grzybowych jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak jak ja lubicie marynować same kapelusze . Szkoda pozbywać się nadmiaru

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 208

5 ziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia

Świat Domowej Kuchni
Pesto z jarmużu z makaronem 280

Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę(...)kanapkowo-sałatkowy (np. feta) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy, często potrząsając patelnią, aż zaczną zmieniać kolor na złoto-brązowy. Odkładamy dwie łyżki płatków do dekoracji. Obrywamy z jarmużu zgrubiałe łodygi, a porwane liście przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem

Poezja smaku
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 226

uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej wielkiej formie, piekłam w małych foremkach do tart. Do quiche, podobnie jak do tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym(...)tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga: ser może być dość słony!) 1. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć ok. 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, nie rumienić! Dodać cukinię i paprykę, zioła prowansalskie (ok 2 szczypty), pieprz cytrynowy i przesmażyć kolejne 2 minuty

Kuchnia Prezydentowej