łączyć mięso z owocami. Pierś z kaczki idealnie nadaję się do tego. Podałam ją z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty. 1 pierś z kaczki sól pieprz sos: 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej 3 gałązki mięty Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. Pierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty od strony mięsa. Nie dodaję tłuszczu na patelnię bo mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp
wesoła kuchniastronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie nieco skopiować treść przepisu. Chyba rozumiecie, że perfekcyjne rzeczy nie ma sensu poprawiać ;) Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g masła świeży rozmaryn (dodałam od siebie) Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić(...)patelni, wlać sok pomarańczy i dodać kawałki masła. Poruszać patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wówczas włożyć do niego przesmażone jabłka i wymieszać. Upieczone piersi kaczki pokroić w grube plastry, polać sosem i podawać z jabłkami i cebulką
My simple kitchenPierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę(...)ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki na kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wino Francja Kuchniasmaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii po wypróbowaniu go. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kaczki ze skórą (każdy(...)Warzywa zalewamy sosem i mieszamy wszystko. Dodajemy świeże śliwki węgierki. Kaczkę kroimy ostrym nożem na plastry i na chwilę układamy na sosie, aby się zagrzała i ewentualnie doszła w środku, jeśli jest zbyt różowa. Dekorujemy świeżą kolendrą i chili. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego! Artykuł Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingSKŁADNIKI: 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) konfitura śliwkowa sok ze świeżej jednej pomarańczy SPOSÓB; Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa(...)ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE
Viola cooks with passionw żubrowej trawie kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi na dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet
królestwo garówdodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu(...)soli. Na suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia
Bon appetit mon amieSezon truskawkowy. Proponujemy połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla nas bajeczne połączenie smaków. Składniki 2 filety z piersi kaczki ze skórą Mix sałat ( z sałatą lodową ) 250 g truskawek opakowanie mozzarelli (małe kulki ) garść orzeszków piniowych polewa na bazie octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie Filety z kaczki(...)smaku. Truskawki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na ćwiartki. Kulki mozzarelli odsączyłem, przepołowiłem część. Orzeszki piniowe zrumieniłem na suchej patelni. Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, mozzarellę, posypałem orzeszkami. Całość skropiłem polewą gastronomiczną „Glassa Gastronomica
R'n'G KitchenPierś z kaczki w winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem. Jeśli Wasze piersi(...)duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany Wykonanie
Kulinarne przygody GatityCałuch. Stolik już czekał z pełnym nakryciem, a ilość sztućców sugerowała długą listę dań;) Siadamy. Na początek woda, wino, sok, a za chwilę pierwsza przystawka – rolada z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Porcja w sam raz na przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt(...)właściwości zazwyczaj jest serwowana w sezonie jesienno-zimowym, jednak na specjalne zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem. Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Pierś kaczki miękka i delikatna, kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość
Obiad gotowyMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone(...)nieduże naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka 1 jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto
Kuchenna KontrrewolucyaPierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę(...)nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały
Wino Francja Kuchniapodwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyafilet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego(...)mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało
Wyprawy kulinarneWykwintne i bardzo smaczne danie. Wymaga wcześniejszego marynowania mięsa, im dłużej tym lepiej, min 2h. Mięso najlepiej zostawić w marynacie,w lodówce na całą noc. Składniki 2 szt. piersi kaczki dużych, ze skórą Marynata: 1 łyżeczka sosu sojowego(...)ciemnego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane 2 łyżeczki mąki kukurydzianej pieprz,sól Dodatki: 1 szklanka ryżu ugotowanego z dodatkiem 1 … Czytaj dalej Chrupiąca pierś kaczki
gotuj ze mną