Pierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego 4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty(...)wlej oliwę i cienką stróżką wlewaj sok z pomarańczy do uzyskania emulsji, dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek i niteczki ze skórki pomarańczy. Usmaż kaczkę od strony skóry. Kiedy wytopi się tłuszcz odwróć pierś i smaż dalej ok 10 minut . Zestaw z ognia. Niech "odpocznie". Pokrój kaczkę w cienkie plastry. Ułóż na talerzu na przemian z filecikami pomarańczy wraz
AZgotuj!wszystkie soki spłynęły do piersi, odwracamy ją dopiero tuż przed podaniem. Składniki: • kaczka świeża 1,5-2kg • sól • majeranek lub tymianek • czosnek 1główka • papryka słodka • masło 50g Wartości odżywcze : Kalorie : 337kcal Tłuszcz : 28g Białko : 19g Węglowodany: 0,2g Przygotowanie : 1. Umyj , oczyść i osusz dokładnie kaczkę. Czosnek bez obierania przekrój na pół 2. Kaczkę natrzyj solą , papryką(...)piersiami do góry) w naczyniu żaroodpornym . Do środka włóż masło i pół główki czosnku ( drugą połowę połóż obok kaczki). Odstaw do lodówki na noc. 3. Piecz kaczkę( przykrytą) 2 godziny w temperaturze 180°C. Po upływie połowy czasu odwróć kaczkę piersiami w dół
Keto Przepisytaką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam! A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie tutaj składniki ( w nawiasie podaję ilość na 1 kg mięsa) 460 g piersi kaczki ze skórą(...)piersi kurczaka bez skóry 1 i 3/4 (2 ) łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki
Stare Garyłyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej Sposób przygotowania: Do miski wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą do patelni i obsmażamy do uzyskania rumianego koloru. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez
Bajeczna Kuchniagyros pikantny od Folwark jest niesamowicie pyszny i ostry. Przynajmniej jak dla nas. Jednak w tym daniu idealnie przyprawił nasz filet z kaczki. Składniki 1 filet z piersi kaczki (ok. 400 g) 3 łyżki pikantnego sosu kebab-gyros od Folwark 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 ml oleju rzepakowego 125 g makaronu chow mein 1 mała czerwona papryka(...)boczniaków 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego szczypior Przygotowanie Z piersi kaczki usuwamy skórę. Filet dzielimy wzdłuż na pół. Następnie nakłuwamy, nacieramy sosem, obtaczamy w mące i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron, który odcedzamy. Boczniaki i paprykę kroimy na paski. Na rozgrzany olej
R'n'G Kitchenkaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym(...)miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne
SMYKWKUCHNIZawsze kiedy trafię na promocję piersi z kaczki nie mogę oprzeć się aby nie kupić ich trochę więcej. I tak powstają potem te wszystkie smakowitości. Na dzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kaczki Sól Pieprz majeranek 8 – 10 suszonych(...)Garść suszonych jabłek Bulion warzywny Niewielka ilość oleju Wykonanie: Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju ( kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz
Smaki Ewysłoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy po kilka paseczków słoniny. Piersi skórą do dołu wkładamy na patelnię na której topimy skórę ze słoniny, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 ząbki czosnku(...)dodatkiem, soli, śmietanki, chrzanu oraz obranymi ząbkami czosnku które smażyły się wcześniej wraz z kaczką. Wydrylowane i obrane ze skóry mirabelki miksujemy z miodem i otrzymujemy mus. Gotowe danie układamy na talerzu. Najpierw dajemy puree z ziemniaków. Na nim układamy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzchu dajemy koperek. Obok układamy segmenty z pomarańczy i polewamy je delikatnie
Kuchenne WariacjeCzas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” ) 2 jabłka Majeranek Sól, Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda(...)nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest
Smaki EwySłyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. Mówią, że powinna być różowa w środku. Rozumiem i szanuję podniebienia smakoszy tego rodzaju mięsa. Niestety, ale taka forma mnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu. Ogólne wrażenie oceniam(...)Przeszło wspaniałym aromatem rozmarynu, oregano i świeżych warzyw. Było pysznie.Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kaczki3 marchewki1 seler3 pietruszki1 por3 średnie buraki1 łyżka świeżego rozmaryny1 łyżka świeżego oreganosólpieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić mięsa.Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy
kulinarnyJa. Na świąteczny obiad jak znalazł Ostatni raz jadłam kaczkę w dzieciństwie, kiedy babcia na wsi jeszcze je hodowała. Potem jakoś stały się mniej popularne, a szkoda, gdyż są bardzo smaczne. Dobrze, że teraz powracają do łask i coraz częściej można je kupić w przyzwoitej cenie. Składniki: podwójna pierś z kaczki ze skórą 2 łyżki sosu sojowego ciemnego rozmaryn(...)tymianek, papryka ostra 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól morska, pieprz Przygotowanie Skórę na piersi kaczki nacinamy w paski. Nacieramy ją z obu stron czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy je olejem i sosem sojowym. Piersi odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Następnie smażymy je zaczynając od skóry na zimnej patelni. Kiedy
e-PrzepisyKulinarnesłodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 50 ml octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy(...)pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy 7 minut od strony skóry (tłuszcz powinien się wytopić), następnie obracamy i smażymy z drugiej strony 4 minuty. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i dajemy jej odpocząć jakieś 5 minut aby doszła. Usmażoną pierś kroimy w plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy
Smakowity Blog KulinarnyŚwietne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym. Składniki 2 piersi kaczki sól pieprz 500 ml soku ze świeżych pomarańczy 50 g startego korzenia imbiru 1 łyżka sosu sojowego 6 kolb cykorii Przygotowanie Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml. Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem
R'n'G Kitchenjest soczyste, z lekko różowym środkiem (nie surowym!) i rozpływające się w ustach! 😋 Do podania puree ziemniaczane + konfitura z żurawiny i perfekcyjny, pyszny i elegancki obiad można serwować. * piersi z kaczki- 2 szt. * masło(...)łyżka * sól, suszony majeranek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki * czosnek- 1 ząbek * olej rzepakowy- 1 łyżka Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę i wymasować w oleju z solą, pieprzem, majerankiem i sprasowanym ząbkiem czosnku, odstawić na noc do lodówki. Piersi ułożyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni (skórą do dołu) i na małym ogniu smażyć przez 8 minut
Kraina Miodem Płynąca