piersi z kaczki - 710 przepisów (strona:3/48)

PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM 119

niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret.  SKŁADNIKI(...)porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 199

z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Doprawić piersi z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć piersi kaczki na dnie woka, skórą do dołu i ustawić woka(...)średnim ogniu. Nie ruszając piersi pozwolić, aby tłuszcz powoli się z nich wytapiał. Kiedy skóra będzie już bardzo ładnie zrumieniona, odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć mięso z woka i odłożyć na chwilę na talerz, aby lekko przestygło i odpoczęło. Po kilku minutach pokroić piersi kaczki ostrym nożem

olalacooking
Smażona pierś z kaczki 165

pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi naprawdę idealna ! Jest soczysta, mięciutka i z chrupiącą skórką , czyli odpowiada kryteriom dobrze przygotowanej piersi.  Sposobów przygotowania piersi kaczki jest naprawdę bardzo, a nawet bardzo dużo. Wiem może z 10 różnych sposobów i są to pewnie nie wszystkie... Ja jestem wierny technice gdzie skórkę piersi(...)jeszcze przez ok. 5-6 min. Usmażona pierś powinna mieć ok. 70 stopni Celsjusza w środku. Jeżeli chcemy dobrze wysmażoną pierś, czyli tak zwane ,,well done", to smażymy trochę dłużej. Usmażoną pierś przekładamy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na 5-7 min, aby odpoczęła. Na kilku łyżkach tłuszczyku po smażeniu kaczki smażymy ziemniaki lub zieloną fasolkę szparagową. Kaczkę

Kuchnia Łukasza
Kasz(cz)otto 136

propozycja. Spróbujcie:) Porcja na 2-3 osoby 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1-2 pory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej   Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką(...)minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, mieszamy. Odparowujemy nadmiar płynu. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem, do smaku. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kaczki obracamy skórą do góry – skórę nacinamy ostrym nożem w tzw kratkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Pierś kaczki kładziemy na lekko (!) rozgrzaną patelnię skórą

Smaki Na Talerzu
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 244

kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych(...)zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś pysznego. Aby odświeżyć pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie z suszonych śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek

OstryKęs
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 195

przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi ( nic pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować  rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą(...)duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem

Miód i pieprz
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 177

Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu, pierś przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut(...)lekkiej redukcji (gotowy sos powinien być w miarę gęsty).  Upieczoną pierś wyjąć z naczynia i przełożyć ją na deskę lub talerz (na kilka minut).  Następnie pokroić w grubsze plasterki. Na talerze przełożyć, np. kluski kładzione. Następnie wyłożyć sos i na nim ułożyć pokrojone kawałki piersi z kaczki. Danie od razu podawać.  Przygotowywanie sosu truskawkowego

Ugotować
Pierś z kaczki z sosem jabłkowym 85

kostkę 140 g masła 50 ml spiced rum 3 łyzeczki brązowego cukru sok z 1 cytryny szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki cynamonu woda opcjonalnie Na kaczkę 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g) Na ryż 200 gram ryzu arborio 400 ml mleka kokosowego szczypta soli do smaku Sposób wykonania / Instructions: Sos jabłkowy(...)piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem. Na ryż Ryz ugotowac na mleku kokosowym Piers z kaczki

Spice things up
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 234

końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki(...)podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy

Mango Papaja
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 222

minut od strony mięsa. Smażąc dociskamy kaczkę do patelni. Gdy kaczka się smaży, w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę siekamy na plasterki (białe i zielone części i przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sok grejpfrutowy oraz cukier. Piersi kaczki zdejmujemy i do słoiczka wlewamy wytopiony tłuszcz (będzie genialny np. do pieczonych ziemniaków(...)minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem. Zdejmujemy z ognia. Kaczkę kroimy na plastry – podajemy wraz z makaronem. Post Smażona pierś z kaczki 5 smaków pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 143

wtedy ciasta i nadadzą cudownego koloru. Pierś z kaczki możecie podmienić także na konfitowane kacze udo. Będzie sztos! * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Pierś z kaczki: 4 kacze piersi kilka gałązek rozmarynu klarowane masło pieprz, sól Dyniowe kopytka: 500 g purée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej(...)słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej mocno odrobinę klarowanego masła, wrzuć gałązki rozmarynu i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich

Food Square
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 134

piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki    Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)soli i pieprzu ziołowego Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy piersi z kaczki (skórkę nacinamy w kratkę). Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi z kaczki wspaniale przesiąkną smakiem marynaty, możemy przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Smażona pierś kaczki z owocami 131

sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej patelni. Dodatkowo kaczka dochodzi w środku po smażeniu w folii aluminiowej. Tak przygotowane piersi kaczki są mięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi(...)kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. • Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę. • Od momentu rozgrzania patelni smażyć piersi przez 8 minut. Tłuszcz wytopi się

To co kocham
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 220

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)Zawijamy kilkakrotnie w bawełnianą gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w kuchni na haku. Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce. Pozostawiamy do ususzenia na dwa, trzy tygodnie, miesiąc w zależności od wielkości kaczej piersi. Ja suszyłam pierś z kaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami 119

proporcje na 2 osoby: 1 piersi kaczki*, 1/2 lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą(...)następnie wlać oliwę. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania