ostatnim czasie kaczka wraca do codziennej kuchni Polaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było
MarcinChefprzez 8 minut, aż płyn odparuje do objętości 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, posmaruj glazurą
karmelowycałej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę
Milion Smakówkaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki
Coś z niczegokaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki
Coś z niczegonaczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, marchew i ułożyć kaczkę piersiami do góry. Następnie dodać liście laurowe, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Po tym czasie odlać płyn z kaczki a wlać gorącą zalewę z brzoskwiniami i dalej
Szalona Kuchnia Ewelinypieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut
Pełny talerzWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldrosołu z kury 350 ml soku pomarańczowego 5 łyżek herbaty liściastej earl grey 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 1 pomarańcza sól, pieprz Przygotowanie: Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem
R'n'G Kitchensię, że bardz o trudn o ją d o brze przyg ot ować , otóż wcale nie . Wystarczy dobry przepis, którym dziś chciałam się z Wami podzielić. Jest t o pierś kaczki zamaryn owana w jabłkach i r o zmarynie, wstępnie p odsmaż ona na patelni, a d ok ończ ona w piekarniku. P odana z buraczkami na ciepł
Biały fartuszekmięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób(...)mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Kaczkę włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć. Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha. Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek
królestwo garówkokosowego, chili, trawy cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku
Pełny talerzjesienna paleta barw przepis na cztery porcje 2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej(...)kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając
na gazieprędko się nie obudzi, zabrałem się do pichcenia. Ponieważ steki opanowałem już w stopniu, który pozwala mi spokojnie sterować poziomem wysmażenia, jakiś postanowiłem nauczyć się przyrządzania piersi z kaczki „na różowo”. Do kaczki natomiast, najlepiej pasują dwa owoce: żurawina i pomarańcza. To miała być kolacja, więc sos żurawinowy wydał mi się za ciężki. Stąd wybór padł(...)stołowe gęstego jogurtu naturalnego 100 g masła dwie duże pomarańcze 3 łyżki stołowe cukru kieliszek 50 ml brązowego rumu (w moim przypadku był to Brugal) 1/4 cytryny dwie piersi z kaczki barbarie, koniecznie ze skórą sól, pieprz Gotowanie zacznij od obrania ziemniaków. Pokrój je w równą kostkę o boku ok 2 cm i ugotuj na miękko. Mleko podgrzej
manslogblog