sosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z fileta z piersi indyka Kaczka z piekarnika po poznańsku
Passions hobbies lifeOltrepo Pavese Riesling Vendemmia Tardiva 2011 Tu nie miałam swojego faworyta. Oba wina były dobrze dobrane. Gdybym musiała wybrać jedno, miałabym trudny orzech do zgryzienia..... III. Pieczona pierś z kaczki barbaryjskiej z sosem śliwkowo - imbirowym. Jak dla mnie świetnie zrównoważane smaki, delikatna nuta imbiru podkreślała "słodycz" kaczki. MJ - Philippe de Bois d`Arnault Rully Rouge La Combe
królestwo garówprodukowane tylko w najlepszych rocznikach i w ograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór
królestwo garówsosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter 7.Tataki wołowe z czarnym pieprzem i dresingiem miodowym serwowane z belgijskim Ale 8. Brioszka z chałki
Stare Garypomidorów 2 czubate łyżki kaparów 3 łyżki zielonych oliwek 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka octu Ciemny makaron spaghetti Grillowana pierś z kaczki - kupiłam już panierowaną w Lidlu z tej serii Grill&Fun. Olej mieszamy z czosnkiem i octem po czym zalewamy pozostałe składniki, mieszamy
ClauditteMissCookingrozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak
W kuchni Karmel-itkiczerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem. I taką z całego serca polecam. Jest miękka, soczysta, na długo zapadnie nam w pamięć(...)sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii. Skórę na filecie z kaczki nacinamy w kilkucentymetrowych odstępach, uważając, aby nie naciąć mięsa. Marynatą smarujemy dokładnie całą pierś i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut. Drób bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty. Co prawda, czerwone mięso kaczki potrzebuje
Jacob Tastesskórkę kaczki z resztek przypraw –można ją opłukać pod bieżącą wodą. Kaczkę bardzo dokładnie wycieramy do sucha papierowymi ręcznikami. Wykałaczkami „zaszywamy” dolny otwór w kaczce. Jeśli kaczka którą kupiliście jest bez szyi, ten otwór też trzeba zamknąć wykałaczkami. Zapobiegnie to uciekaniu wilgoci z mięsa. Mieszamy sos sojowy z octem i pędzelkiem smarujemy tą miksturą całą kaczkę. Kaczkę koniecznie pieczemy(...)Czyli 10 minut termoobiegu na piersi, po czym przewracamy kaczkę na brzuch. Podajemy od razu. Razem z kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie
Karo in the KitchenPrzekładamy kapustę do osobnej miski. Do woka wlewamy 1-2 łyżki oleju i mocno rozgrzewamy. Na dymiący tłuszcz wrzucamy partiami cienko pokrojone mięso kaczki – najlepiej smażyć mięso na dwa razy, po jednej piersi na raz. Przy smażeniu zawartość woka cały czas mieszamy, nie doprowadzając do przypalenia mięsa. Kaczkę smażymy przez 3 do 5 minut, usmażone plasterki od razu wyjmujemy(...)woka, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy kaczka i kapusta pokryją się szklistą glazurą woka ściągamy z ognia i kaczkę od razu podajemy – z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym, posypujemy pozostałym szczypiorem. SKŁADNIKI na 2 porcje 500g kapusty pak choi 2 piersi kacze 5-6 cebulek ze szczypiorem 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka startego lub posiekanego imbiru 1 pełna
Karo in the KitchenNatłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni. Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury(...)warstwą na całej kaczce (resztę glazury zachowaj na później). Tak przygotowaną kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż kaczka będzie już upieczona (po nakłuciu najgrubszej części uda będzie wypływał przeźroczysty płyn). Co 20 minut smaruj kaczkę glazurą. Gdy kaczka jest upieczona wyjmij
karmelowymałym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. Na marynatę wyłożyć
Stare GarySałatka z gruszką i kozim serem sprawdzi się świetnie na kolację albo śniadanie. Przypomnieliśmy sobie o tej sałatce przeglądając przepisy w internecie. Do jej przygotowania potrzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posypujemy nim jabłka. Owoce wkładamy do kaczki umieszczając między nimi miód, masło i ewentualnie laskę cynamonu. Jabłka wkładamy tylko w takiej ilości, w jakiej rzeczywiście się zmieszczą – nie robimy tego na siłę. Kaczkę zamykamy w ten sposób, że pozostałą część kupra zginamy ku wnętrzu ptaka, a następnie szczelnie spinamy luźną skórę pomiędzy piersiami a nogami (np. wykałaczką). Do metalowej(...)czym wkładamy do niej kaczkę grzbietem do dołu (piersią do góry). Garnek zamykamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być
Kulinarna PokusaKaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę(...)pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami i otrzymali jej całą połówkę. Nie powiem, prezentowała się(...)kapustą czerwoną twardą i grubo krojoną ( a może rąbaną ). Zdumiała nas też kalkulacja: pół kaczki kosztuje tu 25 zł, a filet 24 – czyli cała reszta do piersi kosztuje tu tylko złotówkę. Kaczka, jak to kaczka – smaczna, ale bez fajerwerków. W karczmie znajdziecie też stoisko z wędlinami i produktami własnej produkcji na wynos – fajny pomysł i duży wybór. Do domu
Smaki Ewy