pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia , żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i jabłek. Krok 3 Kaczkę trzymamy w lodówce. Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy z chłodni, żeby ociepliła się do pokojowej temperatury. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem (220 bez termobiegu). Wstawiamy kaczkę. Czas pieczenia tuszki(...)wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin. Kaczkę pieczemy w następujący sposób : pół godziny piersiami do góry. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu). Wyciągamy ptaka z pieca i odlewamy tłuszcz. Obracamy na bok i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się ładnie podpiecze. Znowu zlewamy tłuszcz i przekręcamy kaczkę na brzuch na kolejny
Niedzielny kucharzodłożony czosnek wkładamy do środka kaczki razem z łyżką masła.Czosnek obieramy z łupinek,zostawiamy go jednak w ząbkach. Mięso należy przełożyć do naczynia,w którym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka). Następnego dnia przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik na 200 st C. Kaczkę wyjąć z lodówki,ułożyć piersiami do dołu,dodać łyżkę masła(...)półmisku piersiami do dołu(do kaczych piersi spłyną soki z mięsa),przykrywamy folią aluminiową by zatrzymać ciepło. W taki sposób mięso odpoczywa sobie a buzujące w nim soki mają czas by się uspokoić. Kaczka będzie bardziej soczysta bo po przekrojeniu te soki zostaną w mięsie,nie wypłyną.Po 10-15 min można kroić kaczkę i rozkoszować się jej smakiem. Przepis
Niespełnione zdolności kulinarneTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek
karmelowynakłuj gęsto widelcem. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż kaczkę do piekarnika i polej połową rozpuszczonego masła i piecz przez 30 minut. Odwróć kaczkę, polej resztą masła i piecz przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 oC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz(...)kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy. Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli
karmelowybulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pirogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek . Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha(...)ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć
Sama słodycz i szczypta chiliKaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem. Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut. Następnie pod przykryciem (wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze) przez 2 godziny w temp.180 stopni. Kaczkę(...)wyśmienicie pasował do makaronu. Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę. Można wtedy już piec ją bez przykrycia. Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona. Pokroiłam kaczkę na części. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki. Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada
potrawyregionalnePostanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny
Moja Książka KucharskaZachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też
slodkokwasnaplSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki
Luźna Kuchniaoraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik ( Różowa kuchnia ) Było kilka stanowisk, a na nich różne rodzaje mięsa: m.in.: pierś z kurczaka, łosoś, kaczka czy polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie z konkretnym mięsem i wybranymi przez siebie dodatkami, wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron
Pasja Smakukości po drugiej stronie kaczki. Unieść i delikatnie oderwać wewnętrzny korpus żeber, nie przerywając skóry. Obciąć skrzydełka poniżej łokci. Ułożyć kaczkę na desce skórą do dołu. Odciąć skórę wokół podudzia i wyciągnąć kość, tak samo postąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić(...)kilkoma szybkimi ruchami zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce na co najmniej 20 minut. 5. Wyjąć kaczkę z lodówki, rozłożyć na dużej desce skórą do dołu. Rozprowadzić farsz na środkowej część kaczki. Złożyć obie strony do wewnątrz środka i zaszyć kaczkę grubą nicią kuchenną, zwracają szczególną uwagę na okolice szyi i kupra (jeśli nadzienia
GRUBY WAŁEKdokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem
Z Majeczką w kuchni