wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki 2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi(...)kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości po piórach jeśli jest potrzeba. Dokładnie wycieramy do sucha, nacinamy ale tak żeby nie rozciąć mięsa i nacieramy wymieszanymi przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą stronę. Obsmażone piersi wkładamy do naczynia
Piekielna Kuchnia Patitymu to b ōł 8 problym, żeby kupić kajś 9 gańś 10 , kr ōlika abo kaczka, a dzisiaj idzie je trefić nawet w tych nojbarzi ajnfachowych 11 sklepach. I bez 12 to trza z tego korzystać, bo przeca takoł pierś ze kaczki- jeszcze jak sie trefi na jakoł promocja- to nawet niy je droższoł łod tyj hańdykowyj, a zawsze(...)mōmy jakejś urozmajcynie. Mie ta kaczka natchła tak jakojś na modła chińsko, ale musza pedzieć 13 , że bōła richtig 14 dobro, a do tego niy trza sie przi ni 15 narobić. Co potrza? 1 pierś ze kaczki 5 łeżek zōłzy 16 sojowyj 5 łeżek łoleju 17 sezamowego trocha potartego imbiru pieprz ze 2 łeżki mōnki pszynny do zagynszczynia zōłzy
Chop w kuchnikaczki przygotowany w tradycyjny sposób – nie do kupienia w sklepie. Doskonały zarówno od święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio przerośniętego oczyszczonego ze skóry i kości surowego boczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży(...)łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Mięso z kaczki solimy od strony bez skóry. Jeśli jest to pierś, skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Umieszczamy w szklanej lub teflonowej brytfannie, którą zamykamy pokrywką lub zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kulinarna PokusaWykwintny obiad dla zabieganych, świetna propozycja na ważniejsze okazje. Kaczka przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut! Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną . Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć
Piąty grzech głównyDruga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje): 2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka sól, pieprz(...)kaczki solimy i solidnie zsypujemy pieprzem, posypujemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Przed przyprawianiem należy pamiętać o nacięciu skóry. Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Dwie z nich przydadzą nam się później. Pozostałe lekko zgniatamy i obkładami nimi kaczkę. Całość skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzinki. Gotowe do marynowania ;) Zamarynowane piersi obsmażamy
Kuchnia po mojemufamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cudowny smak kaczki z aksamitnym, warzywnym sosem. Składniki: 2 filety z piersi kaczki 200 g kalafiora 1 por (biała część) 1 marchew 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cząbru cukier
R'n'G Kitchenfilety z piersi kaczki oliwa pieprz majeranek kolendra kluski śląskie ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana 1 jajko sól Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej, Dokładamy
Gotowanie jest łatweWęgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona
Kulinarne przygody GatityWęgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 piersi z kaczki 2 gruszki 1 garść roszponki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn Wykonanie: Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Mocno rozgrzać patelnię grillową i ułożyć piersi kacze skórą do dołu, a kiedy będzie już przyrumieniona obrócić na drugą stronę
O kuchni z uczuciemznajomi, pewnie nadal nie poznalibyśmy jej smaku. A kaczka w pomarańczach jest wprost genialna, to idealna kompozycja smaków. Do tego domowe kluski śląskie i pyszny obiad gotowy. Polecam, bo warto. U nas na osobę przygotowywałam po jednej piersi, były dość spore. Składniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze(...)majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam także odrobinę oleju, by przyprawy lepiej przylegały do mięsa). Skórę najlepiej ponacinać (ja niestety
Smaczne ZdroweSkładniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku
Gaździnka warzydorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki z sosem czekoladowym Foto Kuchenne wariacje Wraz z Agnieszką z Talerza pokus , z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się uzupełniamy przy kuchennym
Kulinarne przygody Gatityśniadania, więc zrobiliśmy omlet z pieczoną kaczką i pieczarkami, taki w stylu chińskim. Akurat kilka dni wcześniej piekliśmy całą kaczkę i jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka 6 jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku(...)dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę
Marder&Marder ManufactureSkładniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś(...)kaczki umyć i osuszyć. Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej smażyć kaczkę. Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika
O kuchni z uczuciem