( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy je w rozbełtanym jajku z solą, następnie w bułce tartej. Pierogi smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Pierożki zyskują wspaniały smak dzięki podsmażonemu kindziukowi z dzika. Ta wędlina ma specyficzny smak, lekko kwaśny i pieprzny, który przełamuje smak farszu(...)smaku dwóch pozostałych wędlin jestem zdania, że są warte grzechu! Bardzo lubię podsuszane wędliny, a te były dla mnie czymś zupełnie nowym, bo nigdy wcześniej nie próbowałam mięsa z dzika. Śniadanie z takimi rarytasami to jest coś wspaniałego i wykwintnego. Polecam odejść od rutyny i wypróbować coś nowego, bo warto. :) Pierożki sofficini z ciasta parzonego sprawdzą się idealnie jako przekąska
MamaOskarkapizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować(...)równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni
Bon Ton Italiamieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części(...)tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie . Proziaki można jeść same, podawać jako zamiennik pieczywa, do mięsa, sałatek, lub przekroić i wypełnić ulubionymi dodatkami, jako forma kanapki
Moniki Smakołykiokoło 3 minuty i studzimy. Przekładamy całość do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy do farszu tartą bułkę, majeranek, sól i sporą ilość świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Ciasto na uszka: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko i lekko mieszamy(...)nich cienko rozwałkowujemy (pozostałe muszą być nakryte) i wycinamy szklanką, kieliszkiem lub literatką kółka o średnicy 5 cm. Nakładamy na każde kółko ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy jak pierogi. Następnie zlepiamy oba końce pierożka (najwygodniej robi się to oplatając pierożek na palcu wskazującym). Gotowe uszka układamy na desce lub blacie podsypanym mąką (warto także nakryć ściereczką). Gotujemy
Poezja smakukaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką(...)razu nie wyjmuję golasa z foremki tylko odstawiam go na około 15 minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeKartacze lub inaczej cepeliny. Potrawa regionalna na terenach wschodnio-północnej Polski. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Bardzo mi zasmakowały
O kuchni z uczuciemCóż ja na to poradzę, że kocham to małe zielone nasionko ? I mogę je dodawać do wszystkiego. W tajemnicy Wam powiem, że w zanadrzu mam jeszcze przepis na boskie pierogi z bobem i serem. A dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście(...)uczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz
Kulinarne przygody GatityWłoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto
W kuchni Karmel-itkilokalem co do końca chciałam. Zorientowaliśmy się tuż przed wejściem gdy już „swoje” odstaliśmy. Więc koniec końców obiad jedliśmy w Mięso i Sprawiedliwość . Wybraliśmy mały talerz z różnymi mięsami za ok. 360 UAH (54 zł). Mieliśmy tam wieprzowinę, żeberka i kurczaka, a do tego trzy sosy. Było smacznie, poprawnie, najedliśmy się. Dodatkowo sam lokal ma super klimat i jeżeli lubicie(...)nasz wybór jedzenia w tym miejscu był dość nietrafiony… to polecamy wszystko poza uszami świnki. Myśląc, że uszka firmowe to zwykłe uszka jak do barszczu lub coś w stylu pierogów wzięliśmy je. Jednak okazało się, że są to smażone uszy prosiaka. Sama panierka – super, pyszna. Jednak konsystencja mocno słaba, dla nas coś okropnego. Ale tak jak mówiłam – przyrządzone super
CzarnawisienkaDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary ArtJapoński gulasz wołowy łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo
Cztery Fajerywyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra(...)kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące, mięso rozpływające się w ustach. DESERY: Ciasto kawowo- cynamonowe baaaaardzo słodkie przez lukrową polewę, ale przy tym niezwykle smaczne, pachnące, wilgotne … a chlebek bananowy podany na ciepło z serkiem waniliowym
Ostra na SłodkoMusimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli
Plate of Joyząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy mięso, łączymy z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pietruszkę i/lub koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą oraz sodą. W kopczyku z mąki robimy(...)ciasta wykładamy porcję farszu (u mnie mniej więcej jedna łyżeczka). Brzegi ciasta nie powinny zawierać farszu, gdyż nam się nie skleją. Zlepiamy więc ciasto z farszem tak jakbyśmy lepili pierogi, po czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy
Smaki Na TalerzuDzisiaj przygotowałam dla Was inspirujące przepisy na obiady na 7 dni . Kolorowe, smaczne, z sezonowych warzyw. Obiady, które idealnie nadają się jako posiłek do pracy. Szybkie
Moja smaczna kuchnia