pierogi z mięsem - 1877 przepisów (strona:91/126)

Genialny dżem & Relacja Kraków. 163

Zajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła(...)skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną

More food, love and dreams
Wigilijne pierogi z makiem 143

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy(...)cukru 1 żółtko Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem

Salonik smaków
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 170

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla

Buniabaje w kuchni
Pierogi z rybą - Zaproszenie do akcji 97

lubicie pierogi ? Ja przepadam za nimi . Można poszaleć z różnymi farszami i naprawdę mało jest takich ,które nie pasują . Dzisiaj chciałabym podzielić się z rybnym farszem .  Równocześnie chciałabym zaprosić do akcji "Pierogowe Fantazje " która rozpocznie się na durszlaku.pl  15-go .  Składniki  3 filety rybne ( obojętne jakie ja miałam mintaja) 2 łyżki majonezu lub 1 czubata(...)gotującego bulionu wrzucam umyte filety . Ugotowane filety przekładam do miski ,dodaje masło,sól ,pieprz, pokrojoną natkę ( 2 gałązki natki zostawiam) i dokładnie miksuję ( można przepuścić przez maszynkę do mięsa) . Jeśli masa rybna potrzebuje przypraw to doprawiam ją według smaku (ja lubię ostro ) Ciasto   Krok 2 Do przesianej mąki dodaje soli i stopniowo ciepłej wody.i mieszam . Gdy mąka

Eli Gotowanie
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 151

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś w papilotach z duszonym porem 147

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 167

Szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję(...)gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka

Rozpustne gotowanie
Czebureki 644

godziny do lodówki aby odpoczęło.  3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy większe od tradycyjnych pierogów.  Na każde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i odkładamy na oprószoną mąką deseczkę.  4. Przygotowane sklejone czebureki przykrywamy ściereczką. Do głębokiego smażenia przygotowujemy większą(...)mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają  wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno

Apetyczna babeczka
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 156

wodą w miseczce i odstawiam na kilka minut do namoczenia . Następnie dokładnie odciskam z wody . Końcowe przygotowanie farszu do uszek : Teraz tak przygotowane składniki mielę w maszynce do mielenia mięsa . Zmielone składniki doprawiam pieprzem ( dwie duże szczypty ) solą ( jedną szczyptą ) i bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy . Przygotowanie ciasta na uszka z grzybami : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto(...)niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku . Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga . Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem pierścionek :) , uszko jest gotowe – dokładnie widać to na filmie . Gotowanie uszek z grzybami : Uformowane uszka wrzucam

Uwaga Babcia Gotuje
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 87

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy(...)zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni

królestwo garów
BIGOS WIGILIJNY 166

Wyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować(...)zmywarki słoików, zakręcić i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Można dodatkowo zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła

cool and minty
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 109

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy(...)zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni

królestwo garów
PIEROGI Z PŁUCKAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ PEŁNOZIARNISTEJ 125

trochę kłopot z powodu sypkości i kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe ,  delikatne w konsystencji i cudownie lekko się wałkowało.Pierogi są wyśmienite , nie czuć podrobami.Polecam - przepis autorski ,choć co tu wymyślać ,podroby to podroby hi hi....uwielbiam je!.    2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej(...)podsmażoną cebulką. Farsz - płucka myjemy ,gotujemy w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości.Studzimy ,mielimy  razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy do mielonego mięsa jajko i przyprawy , wymieszać.Nadziewać pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti bolognese z papryką 173

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 191

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i

Smakowity Blog Kulinarny
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 377

kojarzył reklamy Coca Coli ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc(...)panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę     Do picia dużej ilości wody jestem

Katsuumi