pierogi z mięsem - 1877 przepisów (strona:97/126)

ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 138

garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka). Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru. Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną(...)gęstszą./ Jeśli chodzi o kiszoną kapustę - można ją dodać, ale nie jest to wymóg. Sam wywar z gotowania kapusty śmiało wystarczy. U nas tym razem kiszona wylądowała w pierogach (kapustka i grzybki), a zupa, mimo braku pływających, konkretnych dodatków wyszła cudownie i właśnie... się kończy. Swoją drogą, jak to się dzieje, że co podniesie się pokrywkę garnka, to poziom

Wypisz Wymaluj
Tortellini z kurczakiem i pieczarkami 169

Tortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z

O kuchni z uczuciem
Środa – Burrito 94

Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą(...)Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy

Niedzielny kucharz
DOMOWE GOŁĄBKI 131

wyciągam kapustę na drewnianą deseczkę wbijając nóż, ściągam listki i umieszczam kapustę w garnku, wyciągam nóż. Czynność powtarzamy, aż ogołocimy kapustę z liści. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą oraz przyprawami, masę porządnie wyrabiamy. Z liści ścinamy zgrubiałe nerwy i wykładamy farsz, zaginajmy lekko boki kapusty i  zwijamy.   Ciasno układamy w naczyniu. Gołąbki zalewamy bulionem i przykrywamy. Jeśli(...)gorzkawy należy dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Gotujemy na małym ogniu. Na końcu dodajemy pieprz. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego :)  Z kapusty która nam została możemy przygotować pierogi, bigosik lub łazanki, wystarczy dogotować woreczek kiszonej kapusty

Pani na deser
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 213

rozciągamy aby nadal im kształt owalu. Na środek nakładamy porcję ciasta, zostawiając dookoła wolną ramkę z ciasta. Następnie składamy paszteciki dokładnie sklejając ze sobą boki ciasta, podobnie jak przy pierogach, ale bez falbanki (patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia(...)doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być

Nerds Kitchen
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 108

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Śląski Festiwal Sushi i moja wizyta w dwóch Restauracjach 135

W ramach trwającego od soboty czyli 4 lutego, Śląskiego Festiwalu Sushi , postanowiłam dzisiaj odwiedzić dwa z kilkunastu lokali, oferujących atrakcyjne zniżki. To była prawdziwa przygoda, powrót

Moja smaczna kuchnia
Pomarańczowe curry z kurczaka 97

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1249

Chrupiące sakiewki z naleśników zatopione w pysznym pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy

wesoła kuchnia
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 105

dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu(...)wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy. SOS: Listki

Ostra na Słodko
Gołąbki z suszonymi grzybami 227

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 210

patelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz(...)Zobacz także: Bułeczki pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam

Poezja smaku
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4904

ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt(...)Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami 99

wyrobić je szybko rękami – około 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce.   W międzyczasie możemy przygotować farsz – mięso z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego serek wiejski, parmezan oraz drobno pokrojoną mozarellę.   Pieczarki obieramy lub oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości.   Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką.   Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Kopytka z Kaszy Jaglanej 216

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to

Uwaga Babcia Gotuje