zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielić w maszynce!) mięso razem z tłuszczem i skórą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ja dodaję odrobinę czosnku do smaku. Podawać z chlebem, ja podałam z chlebem Wasa. Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku dni... u mnie nigdy dłużej nie stała. Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane... zastawa
królestwo garówkasza przestygnie dodać mięso z pieczarkami. Ja dodałam jeszcze 3 łyżki suszonego szczypiorku. Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko , olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto. Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce
Sama słodycz i szczypta chilibobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak(...)Następnie dodajemy obraną pokrojoną drobno cebulę. Szklimy na złoty kolor. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe. Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami
Kuchnia Pełna Pasjidziwnego, wywodzi się z przepisów na dania jadane przez chłopów-rolników, którzy do perfekcji opanowali życie w zgodzie z naturą i jadanie dokładnie tego, co urosło na ich ziemi. Pierogi, siekana kapusta, placki, ciasta to dania, które nie generują kosztów. Co z tego, jeśli na ich przygotowanie potrzebny jest czas, a tego mamy po prostu za mało. Jak gotować(...)Przerzuć się na wegetarianizm My, Polacy jesteśmy przywiązani do jedzenia mięsa. Zapewne to relikt czasów, gdy było ono luksusem dostępnym na kartki. W wielu domach obiad bez mięsa uznawany jest za biedny, słaby, po prostu niepełny posiłek. Nikt nie namawia cię do przejścia na wegetarianizm, ale ograniczenie mięsa w diecie jest po prostu zdrowe, tanie i znacząco przyspiesza np. przygotowanie
ProstePesto.plW moim domu kapusta z grzybami jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Każdego roku przygotowuję jej więcej niż nam potrzeba, aby później wykorzystać ją do innych
okolicepalnika.plPracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu
Buniabaje w kuchnipodać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić w lepienie uszek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. gorącej(...)odstawiłam do wystygnięcia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na patelni na łyżce oleju i dodałam do soczewicy. Soczewicę z kaszą i cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną wsypałam do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i wlałam do mąki
Waniliowe ImprowizacjeKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe. Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną przekąską. Równie smacznie smakują z mięsem drobiowym :) Składniki: 3 plastry
Kuchnia w czekoladzieGruszki w occie Najlepszy przepis na marynowane gruszki w zalewie octowej Gruszki w occie to przepis nieco zapomniany. A szkoda, bo gruszki w zalewie octowej
Cztery FajeryRzadko się w nią wczytywałam, przy okazji świąt postanowiłam ją jednak przemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest(...)świetnie go uzupełniła, ale niestety trochę zaczęła się kruszyć. Nie przeszkadzało nam to zupełnie, ale postanowiłam zmienić trochę proporcje. Finalnie jednak to zupełnie nie wpływa na smak upieczonego mięsa, wszystko smakuje wybornie. Korciło mnie też, aby zamarynować schab w czosnku (klasycznie zawsze dodaję go do marynaty do schabu, w połączeniu z suszonym majerankiem). W przepisie jednak go nie było, więc
Kardamonovy5 / 5 ( 36 votes ) Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami Po „ciężkich” świątecznych dniach, proponuję Ci obiad może nie lekki ale zwyczajny
Ogrodnik w podróżybigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę z ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej , którą połączyłam z kiszonym ogórkiem i jabłkiem. Mi osobiście takie połączenie ogórka i kapusty z jabłkiem bardzo odpowiada. Tę surówkę podaję jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Spróbujcie. Znajdziesz mnie
MeCooksSprawdzony i prosty przepis na kluseczki gnocchi, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Charakterystyczne w wyglądzie gnocchi smakują z sosami na ciepło, np
Zasmakuj Kuchni