oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki na 1h SKŁADNIKI: makaron kolanka – 200g szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko(...)ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody) gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem cebulę, paprykę oraz pietruszkę drobno posiekaj na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż przez 3 min cebulę z papryką podsmażone warzywa przełóż do miski z tuńczykiem, dodaj posiekaną pietruszkę
Nerds Kitchenwszelakie kotlety najbardziej z mięsa, placki, kotlety czy krokiety z kaszy, ryżu, warzyw czy jajek też przygotowujemy. Są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone czy placki, a mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek(...)serem Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek i warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzym zastąpić sól przepisy na mieszanki ziół zamiast soli. Czym zastąpić sól, żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja
Cztery FajeryTo danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzMakaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzPieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem(...)Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym
My Chcemy Jeśćdłoni-lekko „utupać” dłonią w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi objętość. Gdy ciasto rośnie zajmujemy się farszem: Gotowane mięso kręcimy przez maszynkę o grubych oczkach, wraz z ugotowaną i odciśniętą z wody kiszoną kapustą. Na patelni rozgrzewamy olej z chilii, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy(...)minuty mieszając. Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut
Wanilia i Kardamonmoich mięsożernych domowników to był strzał w dziesiątkę, bo podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały, wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione” pierogi ruskie. Są bardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków(...)jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje). Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam
Wanilia i KardamonMoi domownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale
Kuchenne aromatysuchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender(...)zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania
Karo in the Kitchenstaropolski Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej(...)garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek. Rozgrzej smalec i obsmaż po kolei kawałeczki mięsa. Również wrzuć je do garnka. Pokrój śliwki w ćwiartki i połącz je z kiełbasą, grzybami i mięsem. Dodaj przyprawy do smaku, poza majerankiem. Pokrój w paski świeżą kapustę. Kiszoną kapustę opłucz, pokrój i włóż razem ze świeżą do garnka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Roksana 1. Kuchnia azjatycka, orange chicken. 2. Churro z allioli. 3. Pomarańcze. Leo 1. Kuchnia włoska, pizza. 2. Pizza hawajska -,- 3. Zapach fideua o poranku. Jędrzej 1. Kuchnia polska, pierogi ruskie. 2. Jedzenie gleby . 3. Pan de Coca . Gracjan 1. Kuchnia gruzińska to dla mnie numero uno , ze względu na doskonałe przyprawy, dużą ilość ziół, orzechów i kozackie sosy(...)krajem, za sprawą gen. J.Bema, który notabene się tu urodził. Uwielbiam paprykę i pomidory… 2. Najdziwniejsza „potrawa” o jakiej słyszałam to lody o smaku mięsa. 3. Danie, które kojarzy mi się z Walencją to oczywiście paella valenciana , której zapach unosi się praktycznie w każdym zakątku miasta. Paulina 1. Kuchnia roślinna – grillowany bakłażan z pastą orzechową
Gotuj po hiszpańskuKluski leniwe, pierogi leniwe lub po prostu leniwe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kształtem przypominają one kopytka, ponieważ też się je kroi na skos, a przygotowuje się je z białego sera z dodatkiem mąki i jajka. Leniwe, podobnie jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Takie kluski leniwe pamiętam z dzieciństwa, ponieważ często robiła je moja babcia. Bardzo(...)tego przepisu! Moje leniwe podałam tak, jak robiła to moja babcia, czyli z bułką tartą podsmażoną na masełku i posypane odrobiną cukru z cynamonem. Jednak możecie też podawać pierogi leniwe z kwaśną lub słodką śmietaną. A wy z czym podajecie kluski leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka
Danka PichciPasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach. Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę. Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉 Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy . Pasztet możecie podać na ciepło(...)zimno, na kanapce, jako osobne danie (np. z żurawiną) czy nawet wykorzystać jako farsz do pierogów lub krokietów. Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować: 200g czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 6 suszonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 3 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii
Z notatnika dietetykaWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łatwe w wykonaniu i smaczne dania. Produkty użyte do dań są ogólnodostępne, nie są wyszukane, znajdziemy je wszędzie. Przepisy opatrzone są zdjęciami, wyglądają na bardzo smaczne. Dla fanów pierogów są leniwe z frużeliną , kilka przepisów na kluski i kluseczki, knedelki i kopytka :)) Dla tych co lubią zupy, oczywiście są tez i one :) W książce znajdziemy też przepisy(...)warzywami, różne placuszki i dania bezglutenowe. No i nie można zapomnieć o mężczyznach, którzy lubią mięsko (może nie wszyscy), ale lubią :)) Znajdą tutaj przepisy na dania z udziałem mięsa : golonka maggi, chłopskie jadło, karkówka w ketchupie, kaszanka z warzywami itd. Myślę, że znajdzie w niej każdy coś dla siebie :) Za książkę dziękuję: Wydawnictwu Burda
kruche babeczkisól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij z wody, ostudź. Pokrój na małe kawałki i zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj odrobina włoskiej kuchni, czyli calzone z kurczakiem. Właściwie to nie jestem pewien czy Włosi calzone robią z kurczakiem. Pewnie nie, dlatego tylko odrobina tej włoskiej
Marder&Marder ManufactureBez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U
Smakołyki Asimieszamy do połączenia składników, dodajemy oliwę i zagniatamy 5 minut. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie(...)pietruszki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Końce zlepiamy jak w pierogach zostawiając środek otwarty. Łódeczki układamy na papierze do pieczenia. Do piekarnika wstawiamy dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni z blachą w środku, po nagrzaniu się piekarnika
Smak mojej kuchniNa zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego
Codzienne GotowanieKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!