Gołąbki bez zawijania 236jest ktoś kto nie lubi gołąbeczków? Chyba nie. Podejrzewam, że to jest jak z rosołem i pierogami. Klasyka naszych obiadów. I każda rodzina ma swój przepis. Niby jedno danie, a co dom, to inny smak. Mylę się? Na pewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już(...)parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób. Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam. Mięso
Karczma Honorietty
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 266typowych wiosennych dań a ja uwielbiam zapach świeżego, posiekanego koperku I buraczki z botwinki…są delikatne, szybciutko się gotują, smakują po prostu buraczanie A co w planach? Pierogi z botwinką… Nie jadłam, nie wiem jak smakują, ale jestem niezmiernie ich ciekawa Niebawem na blogu, jak tylko buraczki troszkę podrosną. Pamiętam, że jak byłam mała, rodzice zawsze(...)jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła jeszcze garść koperku. Mniam. Drukuj Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany Składniki 2 l wywaru z mięsa lub warzyw 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki 100 g białej, drobnej fasoli (może być z puszki) 6 młodych buraczków z łodygami
Mieszam w Garnku
Calzone 246przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12-14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – calzone jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem(...)kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już
Proste-przepisy.pl
Konfitura z czerwonych buraków 139Konfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć
Cztery Fajery
Pierożki chinkali 151wzięłam się za nie ponownie. Tym razem rezultat był o niebo lepszy, a i z wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki(...)ciasto szklaną miską lub przekładamy do woreczka i pozwalamy odpocząć minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie, długo wyrabiamy, tak by mięso "wpiło" cały bulion. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy okrągłe kółka o średnicy ok 12cm. Na każdy krążek nakładamy po odrobinie farszu, a następnie zlepiamy do góry
Kuchnia w czekoladzie
Mikser kuchenny ręczny – przyda się w każdej kuchni 118końcówek (mikser planetarny w podstawowej wersji ma ich cztery – do mieszania, ubijania, mieszania i „zgarniania” masy z brzegów miski oraz hak do wyrabiania ciasta – drożdżowego, chlebowego, na makaron, na pierogi itp., – sposobie, w jaki obracają się mieszadła; w przypadku miksera planetarnego ruch ten odbywa się w trzy strony (nazwa „planetarny” to nawiązanie do analogii z ruchem planet wokół(...)drugiego. Dodatkowo mikserom planetarnym czasem bliżej do robotów kuchennych – tu różnica rzeczywiście się zaciera. Mikser (na czele z KitchenAid) może zostać rozbudowany o dodatkowe funkcjonalności (np. nadstawka do mielenia mięsa). Urządzenia sprzedawane jako roboty kuchenne najczęściej te dodatkowe funkcjonalności już mają. Dużą różnicę między mikserami zwykłymi a planetarnymi widać w cenie. Miksery, nawet te z misą, kosztują
Żyję by jeść
Chiński rosół z sakiewkami 830SKŁADNIKI: ROSÓŁ: porcja rosołowa 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera cebula liść laurowy biała część pora lubczyk suszony szczypta chilli lub chilli suszone sól pieprz czarny
Gotowanie jest łatwe
Uszka z grzybami na wigilię. 402letniej wodzie, najlepiej na noc. Następnie ugotuj w tej wodzie, w której się moczyły, przestudź, odcedź. Pokrój drobniutko na deseczce do krojenia lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę , zeszklij na oleju. Dodaj do grzybów. Dopraw grzybki do smaku solą i pieprzem, dodaj trochę bułki tartej tak, aby farsz nie był zbyt rzadki. Dokładnie(...)rozbić widelcem, wtedy łatwiej połączy się z mąką ), olej, sól i niedużą ilość wody. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę z mlekiem tak, aby ciasto miało gęstość ciasta jak na pierogi. Następnie rozwałkuj ciasto na duży, dość cienki prostokąt i pokrój na kwadraty o wymiarach boków około 4 cm. Na każdy kwadrat nałóż na środek przygotowany farsz i zlepiaj
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem 232Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery Fajery
Włochy: Gnocchi 211który wypróbowuje zawiera w sobie jakąś kluskę, czy to makaronową, czy bardziej rozciapcianą na samej mące i wodzie. I tak włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość(...)dobrobyt. Gnocchi z sosem bolońskim 500g ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 puszka pomidorów (bądź też 3 świeże pomidory) 200g zmielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g oliwek (ja niestety ich nie dodałam, a to błąd!) sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka 100g startego sera (gouda lub parmezan) Ziemniaki
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 205wychodzą spod rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować(...)soboty, gdy mama miała czas na gotowanie. Składniki 250g – 300g tłustego twarogu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Wykonanie Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Po zmieleniu wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę i jajko. Całość łączymy dłońmi, szybko zagniatając ciasto i formując z niego kulę lub walec. Odkrawamy kawałki ciasta z kuli i formujemy z nich
Raj dla Podniebienia
Pierś z gęsi z figami 181gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam na całą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę(...)minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś
królestwo garów
Calzone z szynką i papryką 232Tak jak pisałem w poprzednim poście dzisiaj pora na calzone. Bo przypomnę: nawiedziła nas Malwina i zrobiliśmy sobie wyżerkę. Oprócz chleba z ogórkiem kiszonym zrobiliśmy dwa
Marder&Marder Manufacture
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 410nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej(...)wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się bardziej
Chilli Czosnek i Oliwa
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 184Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kminek, słodką paprykę, chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, bulion i kapustę kiszoną. Wymieszać i dusić na małym ogniu, około(...)może Cię zainteresować: → Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym → Placek po węgiersku → Leczo z kiełbasą i cukinią → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem
Oryginalny smak