zrobiłam farsz z brokuła i kurczaka,ale również może być z samego brokuła z serem lub według własnego pomysłu i smaku. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże pierogi i trzy mniejsze. Jeżeli macie ochotę na pizzę na cienkim cieście to również ją znajdziecie na moim blogu. Polecam ! Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać
O kuchni z uczuciemżeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul 15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę) 1 łyżeczka pieprzu(...)naprawdę zależy od mąki. Będziecie widzieć robiąc ciasto. Zagniatamy ciasto, robimy z niego kulkę i odkładamy przykryte pod ściereczką. Zabieramy się do farszu. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy ( u nas przez sitko z dużymi oczkaami ) ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz
Kuchnia na wzgórzuśląskie fot. Moja Książka Kucharska Pyszne kluski śląskie. Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem. Podstawowy przepis na zawsze udane kluski śląskie. Idealne do pieczonych mięs z sosem i kapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny. Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem(...)wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję klusek, przemieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do niewielkiego wrzenia. Kluski gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową. Gotowe kluski podajemy polane sosem pieczeniowym, grzybowym lub koperkowym. Najlepiej smakują z pieczonym mięsem i kapustą lub buraczkami
Moja Książka KucharskaGulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem
Cztery FajeryMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzWiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład
UgotujmyTo.plprawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo
kgwjanczewoCo daje moczenie mięsa w mleku Dlaczego marynowanie w mleku może być niezdrowe. Co daje moczenie mięsa w mleku ? Zupełnie nic. Mocząc mięso w mleku przez
Cztery FajeryPieczona łopatka wieprzowa Przepis na soczystą łopatkę wieprzową. Pieczona łopatka wieprzowa do chleba i na obiad to jedno z naszych ulubionych dań. Zapewniam, że warto ją
Cztery Fajeryprzykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU: - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi - makaron z naleśników - kluski lane, kładzione - groszek
Moja Książka Kucharskajest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę
W kuchni wieczoremWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Cztery Fajerymąką. Ciasto nie przyczepia się do deski. Wykrawamy koła szklanką lub innym „przydasiem” o średnicy 6,5 cm , albo dowolnej wielkości. Ta czynność jest identyczna jak przy robieniu tradycyjnych pierogów. Na jeden z placków układamy farsz, przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi delikatnie palcami. Wystające brzegi dociskamy widelcem, tworząc wzorki a przy okazji dokładnie zamykamy dwie połówki ciasta. Pierożki smarujemy(...)kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy
Leśny Zakątekjako polskie - np. kotlet schabowy, czy pierogi. pokojowym - globalizacja ma to do siebie, że co prawda, w przeciwieństwie do kapitału i towarów, przepływ ludzki jest jednak ograniczony, ale zasadniczo ludzie migrują w pewnym stopniu. Migrując przywożą swoje zwyczaje kulinarne, odpowiednio dostosowane do kuchni lokalnej np. kebaby i budki z "chińskim" jedzeniem - mięso i/lub warzywa w sosie, ryż i Kolesław
Kryzysowa Książka Kucharska