pierogi z mięsem - 1877 przepisów (strona:83/126)

Pasta z zielonego groszku z pełnoziarnistym chlebkiem z patelni 91

Dzisiaj przepis, który doda Waszym kanapkom życia i koloru! :D Przepis na soczyście zieloną pastę z kaszy jaglanej i zielonego groszku. Pasta ma fajny, orzeźwiający smak

HealthyCreations
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 80

Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce "  ? To

Cztery Fajery
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 93

grzybami, ze śliwkami suszonymi, z pokrzywą, sądeckie.... Jeżeli nie możemy zdecydować się na jeden smak, nie ma problemu, można zamówić michę pierogów :) Ale Ratuszowa to nie tylko pierogi. Nie znajdziemy tu super „wybajerowanych” talerzy, ale dużo dobrego jedzenia. No i chyba o to chodzi :) Wśród  zup gwiazdą jest tu polewka kminkowa podawana z grzanką z serem(...)świetnie i smacznie rozgrzewa.  Jeżeli lubimy flaki to nie zapomnijmy ich zamówić. Warto spróbować czulentu z kluskami muszkatołowymi (z gałką muszkatołową). Czulent przygotowany ze znajomością sztuki, przygotowany z mięsa z fasolą. Generalnie w Ratuszowej jest raj dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna

królestwo garów
Sałatka z tuńczykiem 110

Święta za 3 tygodnie, a my już ponad połowę przepisów z cyklu Boże Narodzenie 2018 Wam pokazaliśmy. Przed nami jeszcze tylko sandacz w papilotach i pieczone pierogi ze szpinakiem. No i tytułowa sałatka z tuńczykiem, oczywiście. Taka sałatka być może nie jest polską tradycyjną potrawą. Ale pomyśleliśmy, że warto czasami nieco odejść od tradycji, chociażby po to, żeby urozmaicić(...)znajduje się jakaś sałatka, zawsze jest jakaś ryba, to i sałatka z tuńczykiem nie będzie jakimś dużym faux pas. Jako, że w tradycji chrześcijańskiej ryba nie jest uważana za mięso, taka sałatka będzie idealna na Wigilię. A skoro już o Wigilii mowa, to warto żebyście poznali kilka ciekawostek o tym dniu. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 109

całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym(...)żeby zobaczyć co ciekawego jest w asortymencie. Zwróciliśmy uwagę na stosunkowo taniego świeżego ananasa i świeże krewetki w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponieważ wciąż brakuje nam zaufania co do jakości mięsa w dyskontach, ominęliśmy to stoisko, kierując się do ryb. Kupiliśmy dwa świeże pstrągi i dwa wędzone (tuszki, nie całe ryby). Potem przejrzeliśmy internet w poszukiwaniu ciekawych pomysłów i przepisów, spisaliśmy

Niedzielny kucharz
Pierogi z mięsem 148

powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką(...)brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pierogi po ostudzeniu można zamrażać

Atlas Smaków
Pierogi z farszem mięsno-gryczanym 67

"Ostatnio dość często gotuję zupy. Jest to dość wygodne w sytuacji, gdy każdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy

Wiem co jem
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 166

dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne to kolejny niezbędny składnik. Bogate w witaminę(...)wygląd sprawność fizyczną i seksualną. Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur. Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance!  Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”  ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre

AZgotuj!
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 184

suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą(...)ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 155

malinami.  Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami  smakowymi  i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie  już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto(...)ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem... Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia   cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe

Malinowe Pocałunki
Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną 90

warzywa i 1/4 - owoce. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru(...)ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie. Nie spożywaj alkoholu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy także inne świąteczne dania: pierogi z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami dorsza na kiszonej kapuście   krem kakaowy z suszonych owoców   Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Bramborové knedlíky s třešněmi 111

jajko pół łyżeczki soli 1 słoiczek wiśni z zalewy 2 łyżki oleju rzepakowego Ugotowane i wystudzone do temperatury pokojowej ziemniaki przeciskamy przez praskę, bądź mielimy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde(...)Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie, by się nie zasłodzić. Kluski dobrze zaklejamy i wrzucamy na osolony

Kuchenna Kontrrewolucya
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 235

Dolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić. Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy. Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn(...)ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 65

Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem

Cztery Fajery
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 73

posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować mak do miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone(...)łyżki koniaku lub amaretto płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki kakao do obtoczenia Przepis na trufle z piernikami Herbatniki wkładamy do plastikowego woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników. Na talerzyku mieszamy

Ugotowane pozamiatane
Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą 97

zagnieść miękki i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na kilka minut by odpoczęło. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodać cukinię startą na tarce na drobnych oczkach i mozarellę startą na drobnych oczkach lub pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać wodę i przyprawy(...)uznania) , nadzienie wykładać na krążki bezpośrednio przed lepieniem pielmieni. Gotowe pierożki wykładać na matę silikonową podsypaną mąką. Ulepione pielmieni gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak jak zwykłe pierogi. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą Pielmieni z nadzieniem

Smaki Armine
Tanie dania Marzec 110

fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto(...)kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł

Dorota Smakuje
Pierożki z ciasta francuskiego II 137

podczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć(...)opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Gulasz po węgiersku 119

Dziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na pierogi, kluski tudzież pizzę mogę sobie pomarzyć. Nie poddałam się, choć babcia stwierdziła, że z taką ręką nic nie da się zrobić i uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem(...)gulasz po węgiersku (6 porcji): szynka wieprzowa około 900 g cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona puszka krojonych pomidorów kostka warzywna sól pieprz papryka słodka papryka chili oregano tymianek Mięso umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienia. Cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Smażyć

Karola gotuje
Pierogi ruskie 118

Próbowaliście już moje najlepsze ciasto na pierogi ? A pierogi ruskie? Moje ulubione. Już zawsze będą kojarzyć mi się z moją babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze pierogi na świecie:)  Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka(...)pieprz do farszu Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki

Cukiernia Pychotki
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 270

Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam

Karo in the Kitchen