szklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie(...)ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi ok 3-4 mm. Z tej porcji wyszło mi 8 większych kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą masę. Zaczęłam wykładać farsz
Pieprzyć z Fantazjąwszystkich kuchni to jest coś, co umownie nazywamy kuchnią polską. Choć większość ludzi uważa schabowego i pierogi za kuchnię polską. trudno powiedzieć, czy jest to danie litewskie, białoruskie, a może poleskie. Co do jednego jesteśmy pewni, nazwa pochodzi od kształtu kawałków mięsa oraz, że było to danie szlacheckie, bo chłopi niezbyt często jadali mięso, zwłaszcza na śniadanie
Kryzysowa Książka Kucharskapieprzem. Podajemy na gorąco. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne domowe obiady mięsne. Pierogi z płuckami wieprzowymi , to świetna propozycja dla wszystkich, którzy może nieco zapomnieli o tym doskonałym daniu. Polecamy również swojską świeżonkę oraz kluski śląskie z mięsem wołowym . Zobacz również przepis na pierś kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem . Życzymy smacznego! Artykuł Wątróbka drobiowa
Kuchnia Na Wypasiedomownicy ,a zwłaszcza córki , ja zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając
Moje domowe kucharzenierobiła, ale przyszła pora i na mnie Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka
Pieprzyć z Fantazjąprzyszła pora i na mnie :) Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża
Pieprzyć z Fantazjąświeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą
Wanilia i Kardamonmamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca
pieprzny smaczekDzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszny barszczyk z suszonych buraczków. To idealny dodatek do krokietów czy pierogów. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam buraczki suszone, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4,5 łyżki suszonych buraczków MAKAR, 2 litry bulionu z mięsa drobiowego 1/2 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela
Tradycyjna kuchnia Kasiokoło 6 minut i studzimy. Każdy plaster schabu wkładamy do foliowego woreczka, cieniutko rozbijamy. Na deseczkę wykładamy mięso, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Na każdym kotlecie układamy przekrojoną na pół różyczkę brokuła i plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak duży pieróg), dobrze dociskamy brzegi, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na piękny, złoty kolor
Rozpustne gotowanieszpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin
Sajkofanka smakupierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały. Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz. Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu p ierożków z mięsem i kapustą
Proste PotrawyCzas czytania: 3 min Zapraszam na japońskie pierożki gyoza w wersji polskiej i to w wersji wegetariańskiej! Pierożki gyoza tak jak i nasze rodzime pierogi występują w wielu wersjach, różnią się nadzieniem i grubością. Przygotować można je na wiele sposobów, gotować, parować lub tak jak te dzisiejsze, smażyć na parze. Jest to bardzo prosta metoda, która dodatkowo wzbogaca smak(...)pierożków. Do przygotowania dzisiejszej wersji gyoza-wege, zainspirował mnie klasyczny przepis z mieloną wołowiną i siekaną kapustą. Do mojego farszu jako bazy użyłam wegetariańskiego „mięsa”, czyli suszu sojowego, który można kupić w większości sklepów. Jeśli jednak byłby problem z jego kupnem można zastąpić go na przykład „kotletami” sojowymi a’la schabowy należy wtedy drobno pokruszyć
SprawdzonaKuchnia.plwidzicie na zdjęciu) ze szczypiorkiem. Możecie podać pierogi inaczej, zrezygnować z boczku, zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki ostrej papryki Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule(...)składniki na ciasto mieszamy ze sobą, z tym że wodę dolewamy stopniowo do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta, przygotuj farsz: cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż aż się ładnie zarumieni, dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze chwilę aż nadmiar wody odparuje, a farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku przyprawami, odstaw
Zasmakuj KuchniMam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są
Wanilia i KardamonKrokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy
Ogrodnik w podróżySkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
Kulinarny karnet Christophera