Gdy pojawiają się na stole, najpierw jest zaskoczenie, no bo jak to, uszka i Wielkanoc, ale potem są już tylko zachwyty. Farsz z białej kiełbasy zamknięty
Kulinarna Polskagorąco z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu. To był raj! Spróbujcie! Polecam! Ps. w ofercie marki KONSPOL są nie tylko pierogi z twarogiem, które dziś pokazuję. Znajdziecie jeszcze takie z serem twarogowym i jagodami, kaszą z mięsem i kaszą gryczaną, z mięsem i pieczarkami oraz fantastyczne pierożki a’la chinkali. Więcej zobaczycie na facebookowym profilu marki KONSPOL! Zapraszam
Ostra na SłodkoCzy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.comDla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli
Calzonella.comBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comnależy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis
ladykitchenPierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia
Wanilia i Kardamongodzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą
MarciochaKucharzywidać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać! Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć
Sajkofanka smakupierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym(...)tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza
Right Behind The Kitchenczosnek pod koniec dodając posiekany drobno rozmaryn. Karpia oczyszczamy i mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę, orzechy, wystudzoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka. Na każde z nich układamy kulkę farszu i zlepiamy pierogi
Malinowe Pocałunkiopublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki(...)Następnie dodajemy resztę składników, czyli: żółtka, roztopione masło, oraz zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Farsz: ugotowane albo upieczone mięso z kaczki mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko
Bon Appetit MałgorzatyNiby pizza, niby pieróg, niby calzone… Pizza pieróg to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować i znudziła im się tradycyjna pizza. Ciasto na pizzę
Bardzo Gruby SmokJeśli jeszcze nie macie zrobionych pierogów na święta to mam dla Was najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie
Be Fit Be StrongPierogi mogę jeść często, jak pewnie większość z Was. Na Święta Bożego Narodzenia najlepiej wchodzą te z kapustą i grzybami, od czasu do czasu zjem te z jagodami, rzadziej z mięsem. Jednak to ruskie powodują u mnie szybsze bicie serca. Mogę je jeść na kolację, na obiad, w niedzielę i w środę. Lubię te zrobione przez moją ciocię, przyjaciółkę
Kardamonovysól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Tradycyjna Kuchnia