pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:62/159)

Pyzy z białą kiełbasą 172

Zawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość

O kuchni z uczuciem
Pierogi ruskie 172

Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu

Czerwień i błękit
Pulpeciki serowo-pieczarkowe 113

przepis powstał pod wpływem chwili. W śród gości, którzy mieli być u nas na obiedzie, miały być dwie osoby, które nie jedzą   mięsa.   Co podać, żeby wszystkim smakowało? Zapiekanka nie wchodziła w rachubę, pierogi też odpadały. Pomyślałam i po chwili powstał przepis na szybkie danie obiadowe. Miałam nadzieję, że wszystkim zasmakuje.   Zrobiłam pulpeciki. Ich głównym składnikiem(...)ulubiony sos. Ja podałam z sosem pieczarkowym . Idealnie smakują. Do tego podajcie ulubioną surówkę albo buraczki z papryką i wychodzi doskonały obiad nie tylko dla osób, które nie preferują mięsa. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani, muszę się usprawiedliwić dlaczego ostatnio mnie nie było. Po pierwsze odłączono u nas w okolicy dostęp do internetu, a do tego choroba złożyła mnie

Kuchnia u Krysi
Pierogi z kapustą i grzybami 96

Pierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka(...)zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl

Szalona Kuchnia Eweliny
MANTI, czyli pierogi tureckie 224

Popularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła(...)wymieszać z mięsem. Wziąć jedną część ciasta i rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na kwadraciki o wielkości 2×2 cm. Na każdym kwadraciku położyć farsz. Potem połączyć przeciwległe rogi. Pierożki odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta. Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody

Tureckie Przepisy
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 135

Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu(...)kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
pierogi ze szpinakiem i serem feta 190

Pierogi to takie polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać do takich standardowych form. Można dowolnie, w ciekawy sposób kreować smak farszu i tradycyjne danie urozmaicić, a wtedy może się okazać, że ciężko nam będzie wrócić do tych "oklepanych" smaków, bo nowe

zobacz ich smak
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 95

kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe: 0,4 kg wołowiny (2 opakowania mięsa wowołoweo na tatara) 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg boczku wędzonego  0,2 kg wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże

Życie zaczyna się w kuchni
Mięso mielone zawijane w cieście 195

ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu: -ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy -ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami    Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.    Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną , odciśniętą bułkę   i zeszkloną cebulę z czosnkiem

Maminek kulinarny
Przechowywanie żywności - rób to dobrze 119

wnętrza. Mięso i ryby Są to produkty, które najszybciej tracą świeżość. Przechowuje je w lodówce - umyte i osuszone mięso trzymaj w zamkniętym pojemniku, żeby chronić przed nimi inne, surowe produkty. W taki sposób mięso możesz przechowywać ok. 3 dni. Mięso mielone oraz ryby trzymaj w lodówce trochę krócej, ok. 2 dni. Dobrym rozwiązaniem jest oczywiście zamrożenie mięsa - w ten sposób(...)schować go do lodówki lub zamrozić: potrawy mięsne i rybne - w lodówce możesz je trzymać do 4 dni. Mrożone w zależności od rodzaju mięsa od 4 do nawet 12 miesięcy; potrawy mączne - dania typu pierogi czy pyzy możesz trzymać w lodówce nawet tydzień lub w zamrażarce kilka miesięcy;  zupy - w lodówce możesz spokojnie trzymać

Z notatnika dietetyka
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 85

Dziś znów obiad bez mięsa. Myślę jednak, że dla tych kotlecików naprawdę warto czasem z niego zrezygnować - są pyszną i zdrową alternatywą dla mięsnego obiadu. Kasza jaglana Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi z prawosławnego *jagъla , co oznacza po prostu proso. Jest to jedna z najstarszych kasz (proso uprawiane było już w epoce neolitu(...)słodko Choć kaszę jaglaną najczęściej kojarzymy ze słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy

Z notatnika dietetyka
TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 93

kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 144

część żywności możemy trzymać na balkonie lub parapecie. Warto sprawdzić, które warzywa mogą być przechowywane poza lodówką i jaka temperatura jest odpowiednia dla mięsa, owoców czy gotowych dań. Najbezpieczniej jest zamrozić dania (np. bigos, pierogi i kutię) a potem wyjąć tylko tyle, ile będziemy potrzebować danego dnia. Planuj i gotuj wcześniej Co roku staram się przygotować większość potraw wcześniej

Ugotowane pozamiatane
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 459

zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste i zdrowe " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 158

podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka

Smakowity Blog Kulinarny
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 285

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni