cukier i cukier z wanilią, stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy. Ciasto ma być bardzo gęste, swoją konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wyciskamy pistoletem lub przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną nakładką. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok 10 minut
Cynamonowe szczęściewszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem możesz przygotowywać z jej wykorzystaniem: makarony – zarówno klasyczne postacie, jak i popularne w Polsce lane kluski; dania mączne – pierogi, kluski śląskie, kopytka, naleśniki; pieczywo – chleby, bułki; wypieki cukiernicze – ciasta, ciastka; zasmażki do mięs i warzyw; różnego rodzaju panierki; zagęszczacze do zup i sosów. W praktyce możesz na niej wykonać każde danie wymagające zastosowania mąki
ProstePesto.plsię pojawia. Taka kapusta jest bardzo uniwersalna ponieważ można ją zajadać samą jako danie postne, można podać także jako dodatek do jakiegoś mięsa, dodać do łazanek lub też dobrze odparować i zmielić na farsz do uszek, pierogów czy krokietów. składniki: 1 kg odciśniętej kiszonej kapusty ok 70 g suszonych grzybów 2 duże cebule 2 listki laurowe 4-5 kulek
Monia miesza i gotujeKochani czytelnicy! Z ogromnym bólem zawiadamiamy, iż nasza żona, mama i babcia przegrała wieloletnią walkę z rakiem. Dziękujemy ogromnie za każdy Wasz komentarz, każde słowa uznania
O kuchni z uczuciemużyjesz jogurtu, to kup taki, który jest ważny jeszcze tydzień, a nie do jutra. 3. Mroź nadmiar jedzenia Wiele produktów możemy mrozić - mięsa, ryby, owoce, warzywa. Ale równie wiele dań gotowych możemy zamrozić - zupy, ciasta, pieczywo, pierogi czy bigos. Jeśli więc zostanie Ci coś po świętach, może warto włożyć to do zamrażarki? 4. Dania zrobione "nawinie" Kolejną opcją jest
Z notatnika dietetykapieprzem czarnym. Miękkie masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie formujemy w dłoniach w podłużne
Kulinarne PrzebojeSkładniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z
W Mojej Kuchni Lubiębrytfanki. Tłuszcz można przechowywać dość długo w lodówce. To najlepszy tłuszcz do smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania. Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości. Możemy je zmielić i przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet. Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą
Smakowity Blog Kulinarnypasty. Dzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu . Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu. Po pierwsze można go wykorzystać do przygotowania farszu, czy to do pierogów, czy do krokietów. Można też przygotować właśnie pastę z kurczaka z jajkiem, szczypiorkiem i majonezem. Inne propozycje na pasty do kanapek: Pasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspotkać tu też kefir z mleka wielbłąda. Koczownicy uwielbiają słodycze, mięso i wódkę. Do herbaty podaje się okrągłe kostki cukru, który trzyma się pod policzkiem, kiedy pijemy herbatę. W Chiwie mamy sporo regionalnych dań typowych dla Chorezmu – moje ulubione to zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze(...)Najpopularniejszym tego typu daniem jest lagman, czyli makaron w kształcie domowego spaghetti, który może być podawany jako zupa lub jako drugie danie z mięsem i warzywami. W Nukusie jadlam karapałtackie danie 5 palców, czyli makaron z mięsem i warzywami podawany razem z miseczką wody, w której się gotowało. Danie to było tradycyjnie jedzone bez sztućców – stąd jego nazwa
Ugotowane pozamiatanebułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę
KorniszonkiDziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje calzone z różnymi farszami i dziś chce Wam zaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto jest rewelacyjne(...)wyrośnięcia. FARSZ Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy by zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g) Do garnka dajemy olej, cebulę siekamy na małe kawałki, podsmażamy, dodajemy grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuProste, a jakże spektakularne pierożki z iście włoskim nadzieniem. Nie jeden Włoch nie powstydziłby się tego dania. Polecam! SKŁADNIKI: · 400
Calzonella.comwychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około(...)liście laurowe , 1/3 ziaren ziela angielskiego . Żeberka opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać obrane i opłukane warzywa, posolić lekko. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W osobnym
Codzienna kuchnia niecodziennaMówiłam Wam już o tym, jak bardzo lubię rosół? Zawsze jednak mam problem, co zrobić z tego rosołowego mięsa, bo nigdy nie możemy go przejeść. Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić. Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym(...)domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie,pulchne i naprawdę smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso. Składniki na ok 14 kotletów: 700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera
Kuchnia w czekoladzie