Ten szczególny i tak lubiany przez nas czas zbliża się wielkimi krokami. W głośnikach rozbrzmiewa „Last Christmas” znane chyba nam wszystkim … Na krakowskim
Ostra na SłodkoJaki jest sekret najlepszego ciasta na pierogi? Sekret w tym, że ja z reguły nie trzymam się przepisu ( podobnie jest z naleśnikami), a jakimś trafem
Calzonella.comRyba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu
MarcinChefPierogi pielmieni - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to doskonały pomysł na obiad. Post Pielmieni pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
PancookNiby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione. Składniki na ciasto : mąka pszenna typ 500 2 szklanki jajko 2 szt masło 2 łyżeczki sól -1 szczypta gorąca woda 2/3 szklanki curry 1 łyżeczka ( naturalny
Różowa kuchniawywaru użyję do przygotowania zupy. Z wywaru wyjmuje również marchew i pietruszkę które później wkroję do zupy. Kości możemy obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów. W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę: Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych
Uwaga Babcia Gotujesię nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna
Corner With RecipesLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzmasła sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku. Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka można zamrozić. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne
Buniabaje w kuchni